בתחילה היה הליסינג העסקי, שהפך את המונח הכלכלי היבש הזה "ליסינג" לסמל ססטוס. הרבה מפני שחברות ההיי־טק היו הראשונות לאמץ את הסידור החדש, לאספקת רכב צמוד לעובדים בלי לרכוש אותו, אלא באמצעות החכרתו התפעולית לשלוש שנים. וכך בעוד מי שקיבל רכב מהמעסיק הפסיק לנסוע איתו לטיפולים במוסך, לטסט השנתי ולהתמודד עם המכירה שלו וירידת הערך, שאר הנהגים המשיכו כרגיל להגיע אחת לכמה שנים ליבואן, לשלם בבת אחת בין 80 אלף שקל למכוניות קטנה אוטומטית ועד 130 אלף שקל למשפחתית, לתחזק, לטפל ולהתפלל ללוי יצחק.
חברות הליסינג, שהשוק העסקי שלהן כבר די מיצה את עצמו, היו הראשונות שהחלו לפנות גם ללקוחות פרטיים. לא רק בליסינג מימוני, כלומר אשראי לרכישת רכב חדש דרכן, אלא בליסינג תפעולי, שבו התשלום כולל גם את עלות הטיפול השנתי לרכב, את מחיר הביטוח ואת עלות אגרת הרישוי השנתי. "כשאתה קונה רכב החיים רצופי הפתעות: תקלה יקרה שלא מכוסה באחריות, ביטוח שהעלות שלו קופצת ומחירי הטיפולים במוסכים. הליסינג התפעולי מסיר את האי־ודאות ומאפשר לנהג לדעת מהרגע הראשון כמה יעלה לו האוטו במשך שלוש השנים הבאות. הדאגה היחידה שנשארה לו היא מחירי הדלק", מסביר מוטי ברטון, מנכ"ל "שלמה רכב חדש" מקבוצת שלמה.
כך למשל אפשר לרכוש כיום במסלולי הליסינג הפרטי רכב חדש בתשלום מקדמה של 9,000-7,500 שקל, ואז תשלום חודשי בסך 1,200 עד 2,500 שקל. התשלום הזה מכסה שני טיפולים שנתיים, שמחירם המצטבר יכול להגיע ליותר מ־3,000 שקל, את ביטוח הרכב השנתי, שעלותו לדגמים פופולריים עומדת על 5,000-4,000 שקל בממוצע לשנה, אגרת רישוי שנתי (בין 1,100 ל־2,000 שקל בדגמים הפופולריים) והחלפת צמיגים (כ־2,000-1,500 שקל לרביעייה). בסיום העסקה יכול הנהג להשלים את רכישת הרכב בתשלום יתרת מחירו, להחזיר את המפתח ולסיים את הקשר עם חברת הליסינג, או להחליף את הרכב באחד חדש, תוך שימוש במקדמה שכבר שילם בעבר, כך שעכשיו הוא משלם רק את התשלומים החודשיים. אלא אם הוא בוחר להשלים את הרכישה, הנהג לא צריך לעסוק במכירת הרכב ולהתמודד עם ירידת הערך שלו.
"גם ללא הפתעות במוסך, בביטוח ובירידת הערך, עדיין נחסוך לך בין 5% ל־10% מהעלות הכוללת של הרכב בשלוש השנים הראשונות", אומר שי דהן, מנכ"ל חברת הליסינג וההשכרה אלדן. "במקרה שכן יש לך עלויות לא צפויות, כמו תאונה שלאחריה קופצת פרמיית הביטוח בשנים הבאות, החיסכון יהיה גדול יותר. בליסינג התפעולי העלות קבועה מראש, כולל מחירי הביטוח המחושבים בו, והרוכשים לא משעבדים לרכב סכומי כסף גדולים שאולי נדרשים להם ברכישת דירה, בשיפוץ או בנסיעה לחו"ל".
חברות הליסינג גם גובות תוספות נמוכות יחסית עבור ביטוח נהג חדש וצעיר, לעומת הסכומים המופרזים שדורשות חברות הביטוח ממבוטחיהן. כ־50 שקל לחודש עבור נהג חדש (ותק של פחות משנתיים), 130-120 שקל בחודש עבור נהג צעיר (מתחת לגיל 24) ו־180-170 שקל בחודש עבור נהג שהוא גם צעיר וגם חדש. תוספת דמי הביטוח למי שרוכש ישירות מחברת ביטוח תהיה כפולה עד משולשת.
ב־2017 נרשם גידול משמעותי במספר העסקאות האלה, אם כי הוא עדיין קטן יחסית לשוק הליסינג התפעולי העסקי. "משהו בשוק נפתח והאפיק הזה הופך ליותר לגיטימי", אומר מוטי ברטון. "רבע מהעסקאות הן למכוניות קטנות, כמו קיה פיקנטו ויונדאי i10, עוד רבע למכוניות משפחתיות והשאר ג'יפונים מכל הגדלים. אנחנו רואים שגם היבואנים מגיבים לזה, ובמודעות שלהם רואים פחות את מחיר הרכב המלא ויותר את התשלום החודשי בעסקאות מימון. אבל המוצר שלהם שונה, ולא תפעולי מלא".
אף על פי שבנק ישראל הגביל את האשראי לרכישת הרכב, בפועל ממשיכים היבואנים להעניק אשראי זמין לרוכשים. לפי ההערכות בשוק, ב־70% מהעסקאות בוחרים הרוכשים באולמות התצוגה במימון חלקי או מלא. אחד היבואנים שנכנס לתחום לאחרונה הוא UMI, יבואן דגמי שברולט וקאדילק. במסגרת תוכנית "שברולט way" מוצעת כיום מכונית המנהלים מאליבו עם תשלום מקדמה בסך 20 אלף שקל ותשלום חודשי בסך 2,000 שקל ל־33 חודשים. בסיום התקופה יכול הלקוח להחליט אם להוסיף 80 אלף שקל ולרכוש את הרכב, להשתמש במקדמה לרכב אחר בשברולט או להשלים את העסקה ולהחזיר את הרכב.
"החידוש שלנו הוא שהלקוח יודע מראש כמה יעלה לו לרכוש את הרכב בסיום העסקה", אומרת גלית עיני, סמנכ"לית השיווק והמכירות של UMI. "יש לנו גם הצעות לחבילת טיפולים ולביטוח. אנחנו רואים הורים שמבצעים עסקאות דומות בספארק הקטנה, משלמים את המקדמה ומשאירים לילד הצעיר לשלם את התשלום החודשי. כך ההורה מסייע לו ברכישת רכב, הילד נושא בחלק מהתשלום ונוסע ברכב חדש. בקרוב נציע דגמים נוספים במסלול השברולט way".