יעבור זמן עד שנראה בצה"ל רובוטים דמויי אדם, אבל מערכות רובוטיות שיחליפו חיילים במשימות מסוכנות כבר בדרך לשירות. הפיתוח המסקרן החדש של ענף רובוטיקה והנדסה קרבית במפקדת זרוע היבשה הוא זרוע רובוטית אוטונומית שמדמה את תנועות הידיים של השולט בה, וכך מאפשרת ביצוע משימות שדורשות דיוק ועדינות - מבלי לסכן את חיי החיילים.
קראו עוד: צבא אוטומטי? יש לנו עוד זמן
איך זה יעבוד?
• הרובוט נשלח לשטח כשעליו מצלמות
• הזירה מוקרנת לחייל באמצעות משקפי מציאות מדומה
• החייל מעביר לרובוט הנחיות באמצעות תנועות ידיו
• תנועות הידיים מזוהות ומועברות לבקר של הרובוט
• הזרוע מחקה את התנועות בשטח
כבר היום עושה צה"ל שימוש גובר במערכות לא מאוישות באוויר, בים ועל הקרקע. חיל האוויר מפעיל טייסות של כלים לא מאוישים מתוצרת ישראל, כמו ה"שובל" וה"איתן" מתוצרת התעשייה האווירית ו"זיק" ו"כוכב" מתוצרת אלביט. בחיל מכנים אותם "כלי טיס מאוישים מרחוק", כטמ"מ, תוך הדגשת השליטה האנושית עליהם, כשהמפעיל אינו נמצא על הכלי עצמו כטייס רגיל. הכטמ"מים ממלאים יותר ויותר משימות במקום מטוסים ומסוקים מאוישים, כמו סיור, תצפית, הכוונת חימוש בלייזר, ועוד.
חיל הים קלט באחרונה את הדור השני של הכשב"מ (כלי שיט בלתי מאויש), "פרוטקטור: מתוצרת רפאל. הדגם החדש מגיע לאורך של 11 מטר, 2 מ' יותר מקודמו, יכול לשהות זמן רב יותר במים ולבצע משימות נוספות. הוא נבחר לאחר שגבר על כלים מקבילים של התעשייה האווירית ואלביט. רפאל כבר הדגימה את יכולתו של הפרוטקטור לירות פגזים מתותח 30 מ"מ, ואף לשגר טילי ספייק לטווח של עשרות קילומטרים נגד מטרות ימיות ויבשתיות. חיל הים גם החליף בשנים האחרונות את מטוס הסיור הימי המאויש הוותיק "שחף" (ווסטווינד סי־סקאן של התעשייה האווירית), בגרסה ימית של מל"ט ה"שובל", נושאת מכ"ם.
כפי שנחשף ב"ממון", צה"ל מתחיל להכניס לשימוש נרחב את הרונ"י (רובוט נישא ייעודי) מתוצרת "רובוטים" הישראלית.
מדובר ברובוט קרקעי המצויד בשרשרות, נושא מצלמה, מיקרופון וזרוע, המסוגל לבצע משימות תצפית והאזנה, לשאת חומרי נפץ עבור משימות לוחמה עירונית, שבהן נשקף ללוחמים סיכון גבוה שרונ"י מסייע להפחיתו.
בענף רובוטיקה והנדסה קרבית במפקדת זרוע היבשה מפתחים כעת תפיסת שליטה והפעלה המבוססת על מציאות מדומה ומצלמות מעקב אחרי תנועות ידיים לכלים הבלתי מאוישים הבאים.
במקום הפעלה בשלט־רחוק קלאסי עם ידיות הפעלה כמו ברונ"י, עובדים בצה"ל על בניית זרוע אוטונומית: הזירה מוקרנת במשקפי המציאות המדומה של הלוחם והוא מתפעל את הזרוע ואת הרובוט מרחוק.
בשיטה החדשה כל תנועות הידיים של הלוחם מזוהות ומועברות לבקרים ולמפעילים של הרובוט. המטרה היא להגיע למצב בו הרובוט יוכל לבצע פעולות באופן מלא במקום הלוחם, ובכך למנוע סיכון חיי אדם. למשל, להגיע ליכולת של היד האוטונומית לנטרל מטען על פי הנחיות הלוחם מרחוק, במקום ידו של הלוחם עצמו. מדובר באופן הפעלה אינטואיטיבי יותר, ולכן גם מהיר ומדויק יותר.
את סדרת סרטי "שליחות קטלנית" מסווגים כסרטי מדע בדיוני, עם דגש על הבדיוני, אבל בסופו של עניין השאיפה של אנשי הרובוטיקה בזרוע היבשה היא להגיע לאוטונומיה מלאה - גם תנועתית וגם משימתית, כאשר ליכולת התפעול מרחוק יתווספו למידת מכונה, בינה מלאכותית שתאפשר ללמד את הרובוט מה לעשות גם בלי לכתוב קוד בפועל.
התקווה של ענף רובוטיקה והנדסה קרבית היא שהרובוט יוכל לבצע משימה בעצמאות מלאה.