תכירו את הפייסבוק הצה"לי, שנקרא מרושתים. מדובר ברשת חברתית פנים־צה"לית, שמזכירה מאוד רשתות חברתיות רגילות, אבל יש הבדל חשוב: בעוד שבפייסבוק וברשתות אחרות המטרה היא בעיקר פנאי ובידור וצריכת תוכן, צפייה בסרטונים וקשקשת, כאן המטרה היא התייעלות ביורוקרטית והגדלת שיתופי פעולה בין חיילים ביחידות שונות. היא זמינה למשתמשים בצבא שעובדים מול מחשב ברשת הצה"לית, ועובדת, כמו פייסבוק, דרך הדפדפן (טלפונים ניידים? בשלב הבא).
לכל חייל יש פרופיל, עם פרטים שנשאבים אוטומטית ממערכות המידע הקיימות, והוא יכול למלא גם את הפרטים והיכולות שלו. החלק השני הוא הקיר: למשל קבוצות עבודה של פרויקטים מסוימים. ויש כמובן פיד עדכונים מכל הקבוצות, צ'אט ואפילו שיחות וידיאו.
סרן גרמן אוז'גיוב, ראש מדור מימד בממר"ם: "הפרויקט מגיע מתוך רצון לתרום ולשתף. אם חייל היום משתבץ בתוך המסגרת שלו, כעת הוא יכול להגיע ולתרום למסגרות אחרות. למשל, נניח שחימושניק כלשהו יודע לנגן על גיטרה. אם בחיל החימוש מתארגן טקס מסוים, דרך מרושתים הם יכולים להתחבר בקלות. אנחנו מייעדים את זה למספר שימושים ומצפים שזה יתרחב עוד יותר ביוזמת המשתמשים". המערכת נמצאת בשלבי פיתוח אחרונים ותגיע למשתמשים מפברואר 2018.
היוטיוב הצה"לי נקרא זי־טיוב, אבל לא תמצאו בו סרטוני חתולים וקליפים של שירים. זו פלטפורמה שמרכזת צילומי וידיאו ממצלמות ביטחון שוטף וממצלמות מבצעיות בים, ביבשה ובאוויר. הממשק עצמו והלוגו אכן מזכירים את יוטיוב - אוסף קוביות של תמונות, כאשר המערכת מזרימה את הוידיאו בזמן אמת. המשתמש - בעל ההרשאות המתאימות, מחייל פשוט ועד מפקד בדרגה בכירה בשטח או בעורף - צריך להיות מחובר לרשת הפנימית של צה"ל ויכול להיכנס, לבחור בוידיאו הרצוי ולצפות בו בזמן אמת, ללא צורך במחשב ועמדה מיוחדים. השאיפה היא גם להנגיש את זה בעתיד דרך מכשירים ניידים. ניתן להיכנס ולראות אירועים שקרו בעבר, גם לפני חצי שעה וגם לפני יומיים.
רס"ן מנור מויאל, ראש מדור מור"ן ביחידת לוט"ם, מגדיר את זי־טיוב כפלטפורמה משלימה לאמצעים הקיימים כיום בצה"ל לצפייה בצילומים ממצלמות מבצעיות. "הבנו שהווידיאו משתנה. כיום כבר לא מזפזפים בין ערוצים, אלא התוכן מגיע אליך בזמן אמת, וזה גם הרעיון כאן. בגלל שהמערכת היא אינטרנטית, השימוש הוא פשוט, וגם אפשר לחבר אותה למערכות מידע נוספות של מסמכים וטקסט".
זו אפליקצייה אפופת סודיות שמטרתה לאחד מידע מודיעיני שנאסף בגזרה ולהציג אותו בפני בעלי התפקידים הרלוונטיים. קלסרים מאובקים ומפות מגולגלות זה כבר פאסה. באפליקציה משתמשים חיילי גדוד האיסוף 595 בגבול סוריה. "אנחנו מזינים את כל מה שאנו אוספים לאפליקציה, המידע נשמר ונאגר ונשאר רלוונטי גם לגדודים אחרים שבאים אחרינו", מסביר סמ"ר טל כהן, מפקד איסוף, ע. קצין אג"ם בגדוד. האפליקציה פועלת על מחשבים מאובטחים, ומאפשרת לגשת למידע הרצוי בקלות. ניתן לבחור גזרה רצויה (חרמון, צפון או דרום רמת הגולן) ולצפות במידע על הגזרה והגדודים. יש גם פונקציית צ'אט שמאפשרת לאנשים מהגדוד להתכתב ביניהם. בהמשך התוכנית היא לפתח גרסה על הסמארטפון הצה"לי. כהן מסביר שהאפליקציה מיועדת לגורמי המודיעין בחטיבה ובגדוד וכן למ"פים ומג"דים. "הקמ"ן הקודם של הגדוד ואני הגינו את הרעיון ופיתחנו אותו יחד. לא היה לנו ידע מוקדם, למדנו על הדרך, כי רצינו לעשות משהו חדשני ולא סתם תיקייה שבה נמצאים כל התכנים. למדנו בזמן הפנוי, ובנינו את התוכנה על בסיס התשתיות של צה"ל".
ללוחמי פלגת ס"פ (סילוק פצצות) של יחידת יהל"ם בהנדסה קרבית יש תפקיד מורכב ורגיש מאוד: סילוק ופירוק פצצות, מטעני חבלה ותחמושת אחרת. זה דורש הכשרה קפדנית ומחמירה, והתמחות בסוגי תחמושת רבים. ביחידה מתנסים כל הזמן בשיטות הדרכה חדשות, יצירתיות וחדשניות - כאלה שיאפשרו לקצר את משך ההכשרה בלי לפגוע באיכות, בדיוק ובמקצועיות. כך נולד פרויקט של למידה מתקדמת. ביחידה אפיינו אפליקציה ללימוד אמצעי לחימה, שדרכה הלוחמים יכולים למשל לצפות בסוגי התחמושת, לשחק ולסובב אותה ב־360 מעלות כדי לראות מכל זווית. ניתן לצפות בפרטים הטכניים, במעטפת החיצוניות, בחתך ובמבנה הפנימי. אנימציות מדגישות את החלקים הזזים וקובץ קולי מסביר מה רואים. ואפילו יש אלמנט של "מציאות רבודה" - ניתן לצפות דרך הטאבלט באנימציה של התחמושת, בגודל אמיתי, כאילו היא נמצאת באמצע החדר.
לפיתוח אחראית חברת קומפדיה, ואפיון התוכן נעשה ביחידה עצמה. "שני מחזורים ביחידה, והלוחמים מדווחים שזה עוזר להם להבין את התהליכים טוב יותר ביחס לעבר", אומרת רס"ן מ', ראש מדור גוף פיתוח הדרכה ביהל"ם. "זה מאפשר שליטה בתהליך הלמידה שנעשה בקצב שלהם. האפליקציה גם פונה לכל סגנונות הלמידה, חזותיים ושמיעתיים. עשינו ניסויים וראינו שחיילים שלמדו בטאבלט אמנם מקבלים ציון נמוך במעט מאלה שלמדו בשיטות הרגילות, אך הם הגיעו למצב שהם הרגישו מוכנים ב־50% מהזמן, כך שאנחנו בכיוון הנכון". האפליקציה פועלת על טאבלטים רגילים אך אינה ניתנת להורדה בחנות האפליקציות.
כשחיילים מגיעים לתעסוקה מבצעית בגזרה חדשה, יש תקופת הסתגלות ארוכה שבמהלכה החיילים צריכים להכיר את הגזרה ואת האוכלוסייה הפלסטינית. מדובר בדרך כלל בפרק זמן רגיש במיוחד, ובצבא מנסים לקצר את תקופת ההסתגלות. לכן בחודשים האחרונים שוקדים בכירים מאוגדת יהודה ושומרון, ובראשם אל"ם רועי שטרית, המפקד לשעבר של החטיבה המרחבית אפרים, על פיתוח כלי עזר ראשון מסוגו, שיסייע להכנת החיילים שמבצעים תעסוקה מבצעית בגזרה ולהתמודד עם האיומים שקיימים בה. זוהי אפליקציית "באב אל תעמ" (כלומר שער לתעסוקה מבצעית) שפותחה על ידי גדוד הקשר ואגף המודיעין האוגדתי. היא כוללת אוצר מילים בערבית שעשוי להיות שימושי עבור הלוחמים במהלך פעולותיהם, וכן מידע בסיסי על התרבות והמנהגים של תושבי המקום. בצבא מאמינים שהחיילים המשרתים באיו"ש יעשו את תפקידם טוב יותר אם יכירו את התרבות והמנהגים של הציבור הפלסטיני. יש בה גם סרטונים על פעילות הביטחון השוטף שעליהם לבצע בגזרה, ופק"ל עזרה ראשונה שעשוי לסייע בהצלת חיים בשטח. מצה"ל נמסר שהאפליקציה מסייעת ללוחמים להתכונן לקו, ומשפרת את המענה שהם מספקים למקומיים.
האפליקציה הזו מיועדת למשרתים ביחידות החילוץ של פיקוד העורף לרענן את הידע המקצועי שלהם, והיא מיועדת לכלל הלוחמים, המדריכים והמפקדים, בסדיר ובמילואים, שעוסקים בתחום החילוץ. באפליקציה ניתן למצוא מידע רב הכולל אנימציה של כלי החילוץ, פירוט על ייעודו, מתי יש לבצע בו שימוש בעת פעולות החילוץ, נתוניו, סדר הפעולות שצריך לבצע בעת השימוש בו, כיצד ניתן לפתור תקלות והוראות בטיחות וכו'. לוחמות ולוחמי חטיבת החילוץ בסדיר מבצעים במרבית השנה פעילות מבצעית באיו"ש, והאפליקציה מהווה דרך נוספת לרענן את הידע לגבי כלי החילוץ.
האפליקציה פותחה על־ידי מדור טי"ל (טכנולוגיות ייעודיות להדרכה) שבתחום הגפ"ה (גוף פיתוח הדרכה) של פיקוד העורף, שמטרתו היא לקדם את ההדרכה ולמצוא שיטות למידה חדשות שמתאימות לעידן הנוכחי.