מה יותר ירושלמי מאשר חאפלה שהכותרת שלה היא "מעורב ירושלמי": שלושה שפים בני שלוש הדתות יכינו מנות כמו ילאני דולמה ממולאים בטאבולה, סושי פלאפל, קובה דגים על מצע יוגורט, ארטישוק וקבב ברוטב שום ולימון, וכמובן כנאפה ממולא גבינה ופיסטוקים. המוזיקה הים־תיכונית ברקע ורקדניות הבטן יעשו שמח, ויש גם הצדקה מוסרית לזלילה במקרה הזה – הכנסות הערב המיוחד ייתרמו לעמותת "שפים למען שלום". זה קורה ביום חמישי בבניין ימק"א בשעה 18:30.
מעטים המוסדות הקולינריים שמחזיקים מעמד יובל שנים, בטח כאשר מדובר בישראל. אחד כזה הוא קפה קדוש המיתולוגי בירושלים, שחוגג 50 שנות שמרים ופחמימות, ומציין את העניין בחגיגת קינוחים מושחתת שתפתח את הפסטיבל הקולינרי "מסעדות פתוחות" שיוזנק הערב באוויר הקריר של הבירה.
דמיינו קירות מצופים בדי זהב, זרי פרחים צבעוניים, שמפניה ומניפות, פסנתרן שינגן מוזיקה שממש מתבקש לרקוד ואלס לצליליה ושלל עוגות וקינוחים מבית היוצר של המשפחה הירושלמית השורשית הזו, שהניחה את אבן הפינה לקונדיטוריה שלה בימים שבהם אף אחד אצלנו לא ידע מה זה אקלר. לא במקרה נקרא האירוע "אם אין לחם, שיאכלו עוגות" – רוחה של מארי אנטואנט, מבטיחים המארגנים, תשרה שם באולם הנשף בבניין ימק"א במרכז העיר.
בקולנוע לב סמדר ינסו להגשים חלום לחובבי הקולנוע והקולינריה באמצעות אירועי "ארוחה מהסרטים" – הקרנת הסרט המצוין "המטבח של מרתה" תלווה במנות ממטבחי גרמניה, צרפת ואיטליה עליהן ישקדו השפים מיכאל כץ ואדר קפלן; עם קומדיית הקאלט מהאייטיז "מועדון ארוחת הבוקר" יוגשו קוקטיילים ונשנושים; ולטובת הילדים יוקרן הסרט "גשם של פלאפל" בליווי מנות פלאפל, פיצות, חטיפי ירקות טריים, כדורי שוקולד (וגם פופקורן, כמובן. בכל זאת, מדובר בבית קולנוע).
מומלץ גם לקבוע דייט עם סומלייה, כשם ארוחת הטעימות וסדנת היין המוצעות בבר היין "פרימיטיבו". כל מנה שתוגש בארוחה נוצרה בהשראת היין שהותאם לה, ואנשי היקבים המתארחים (מרגלית, בר מאור וקפסוטו) יעברו בין השולחנות ויספרו לבאים כל מה שחשוב לדעת על יין.
באברהם הוסטל תארח השפית להבה סילימן ערב הודי צמחוני, ובבית ברגמן במוזיאון ישראל תתקיים ארוחה מסקרנת תחת הכותרת "ארוחה בצבעים": ארוחה בת שבע מנות בה כל מנה מציגה צבע אחד בלבד, מה שמבטיח התבוננות מעבר לצבעים אל הצורות, הריחות והמרקמים של האוכל וכמובן טעמיו.
מסעדת "אדום" במתחם התחנה הראשונה מציעה ערב שכולו מאכלים נאים. השפים אלרן בוזגלו ומוטי דוד יספרו על מקורות הבשרים והדגים הנאים, יסבירו את אופני ההכנה השונים שלהם ואחרי הדיבורים יגישו ארוחה בת שבע מנות, לה יתאים הסומלייה נעם ריזי חמישה סוגים של יינות לבנים מהרי יהודה, להעצמת החוויה. סדנה מעניינת נוספת תתקיים ב"חליטתה", בית התה הירושלמי הנעים, שתתמקד בקשר בין תה לאלכוהול ותכלול, איך לא, טעימות מסקרנות משניהם.
כיוון שבירושלים עסקינן, כדאי לצאת לסיור טעימות וסיפורי אוכל בעיר העתיקה. בסיור הזה, מספרת המנחה חבצלת אוחיון, יש תמיד הפתעות. תיתקלו, סביר להניח, בנשים מבוגרות עטויות מטפחות הפורסות את מרכולתן בפינות רחוב ומציעות בעיקר עלים ירוקים, קישואים ומלפפונים שנקטפו שעות ספורות קודם לכן בבוסתן המשפחתי; תטעמו טחינה במפעל המקומי, אם בעליו יפתחו את החנות באותו יום; ותשתו מיץ רימון בריא שעאבד יסחט לנגד עיניכם בדוכן שלו בקצה רחוב הקופטים.
כעכי האניס (או הקעקים, כמו שקוראים להם האופים העסוקים) במאפיית שאהין הסמוכה הם בעינינו מאסט, ואל תתפלאו אם לצד הלחם השטוח עם הזעתר, מאכל מסורתי מוכר כמובן, תראו גם פיצות בגרסתן המקומית. לחמניות השומשום המתוקות ייעשו רכות כשתטבלו אותן בתה או בקפה, כמקובל.
לפעמים מוכרים כאן גם נשנושי חומוס קלוי, אותו קולים על פח כמו הערמונים הקלויים בבירות אירופיות. אלה מכונים כאן חלמה מלנא, ובתרגום חופשי "בטן מלאה".
תבלינים, כידוע, הם חלק מרכזי בבישול בכל המטבחים. בחנות של יצחק ויעקב (הם מעידים בגאווה שהיא קיימת כבר מאות שנים) נמכרים, לצד התבלינים המוכרים יותר ופחות והתערובות המיוחדות (עשו לעצמכם טובה, תטעמו מתערובת הגרעינים לסלט), גם מוצרי הטיפוח הטבעיים שמיוצרים במפעל המשפחתי. יש כאן גם קישאק, פתיתי יוגורט מיובש שמומלץ להוסיף לרטבים, ותערובות לטיפול בשלל בעיות בריאות, בהן אימפוטנציה והשמנה.
החנות הזעירה המכונה "חלווה אל־עמאד" היא גן עדן לחובבי נוסטלגיה ומתוק. בין הממתקים הנמכרים כאן: חלווה בטעמים שונים המיוצרת בשכם, סוכריות רחת לוקום ומגוון מסחרר של ממתקי שומשום. אל תוותרו על הרחת לוקום האדום, בזכות הרימונים, הממולא פיסטוק. מדובר במעדן. אבל תשאירו מקום לטעימות במאפיית אבו־עזיז, שמציעה בסבוסה מענגת ובקלאוות מענגות לא פחות.
אוחיון תיקח אתכם גם לחומוסייה קטנה ברחוב הצורפים. החומוס של ערפאת ונזמי גס במרקמו, טרי ונהדר. לפעמים מכינים בגומחה שמול הדוכן גם עלי גפן ממולאים ומקלובה.
עוד בפסטיבל המשמין הזה – ערב מחווה ל"מטבח של רמה", שיתקיים סביב המדורה בלב המסעדה החדשה המתהווה של רמה בן־צבי. מסעדתה הקודמת של בן־צבי, שהייתה מוסד ותיק ומוערך, עלתה באש לנגד עיניה לפני כשנה.
כן יארח הפסטיבל סדרת הרצאות ושיחות חינמיות בהשתתפות אנשי אוכל מתחומים שונים, תערוכת צילומים שתשנה כנראה את תפיסתכם לגבי ירושלים, סיורי יום ולילה בשוק מחנה יהודה ובעין כרם בין השאר, וכמובן הצצה למטבחי המסעדות בעיר, בהן "המוציא", "אנה" ואחרות.
לפרטים והרשמה: open-restaurants.co.il .