WhatsApp FaceBook send e mail

מה מחפש משקיע זר

1,100 יהודים מחו"ל רכשו בשנתיים האחרונות דירות בישראל • מה הדרישות שלהם?

עופר פטרסבורג
21.11.17

כ־1,100 היהודים מחו"ל, שרכשו דירות בישראל בשנתיים האחרונות, ב־3.5 מיליון שקל בממוצע, תרמו להתייקרות שוק הדירות. אז מה באמת עומד מאחורי המשקיעים הזרים, אותם צרפתים, אמריקאים או אנגלים שמגיעם לארץ? מחקר חדש של חברת פרנצ'י נדל"ן, המתמחה בשיווק דירות לזרים, בחן איפה קונים תושבי חוץ דירות בישראל, איזה סוג דירות, מה מאפיין את הדרישות שלהם ובאיזה תקציב. לפי המחקר, שכלל200 תושבי חוץ, התברר כי 24% מהרוכשים הם מצרפת, 19% מארה"ב, 14% מאיטליה, 12% מבריטניה, 12% מקנדה, 5% מבלגיה, 5% מאוסטרליה, 4% מגרמניה, 3% תושבי רוסיה ומדינות חבר העמים, 2% מסקנדינביה.

 

 

מרצ'לו אינצ'לני, מנכ"ל פרנצ'י נדל"ן: "מתחילת 2017 יש ירידה של כ־12% במספר תושבי החוץ שרכשו דירות בישראל, גם עקב מדיניותו של שר האוצר כחלון להרחקת משקיעים מהשוק. הירידה מתבטאת בעיקר ברכישת דירות באזורים נתניה, אשדוד, אשקלון, בת־ים וירושלים. מצד שני, חלה עלייה בדרישה לדירות בתל־אביב על־ידי תושבי חוץ. "בתקופה שבה האנטישמיות גוברת ויש הסלמה בטרור, ניכרת עלייה חדה בביקוש לרכישת דירות בישראל על ידי תושבי חוץ", מציין אינצ'לני.

 

הצרפתים, למשל, לא בוחרים רק בנתניה כפי שמקובל לחשוב. לדוגמה, ניר שמול, מנכ"ל חברת שניר, מכר באחרונה לעולים מצרפת 9 דירות בנות 4 חדרים בפרויקט בשכונה. המחיר למ"ר: 22 אלף שקל. משפחה אחרת דרשה מרפסת ענקית, לא פחות מגודל הדירה עצמה, ורכשה דירה בצפון תל־אביב בשווי 4.8 מיליון שקל.

 

לאמריקאים פחות חשוב בדרך כלל מצב הנכס, כי הם משפצים מהיסוד עם עיצוב אמריקאי. באחד המקרים היה חשוב לרוכש האמריקאי להביא את המטבח שהיה לו בבית בארה"ב לבית שקנה בארץ, בשיכון דן בתל־אביב, ולשם כך שכר צוות מיוחד שיפרק את המטבח ויתקין אותו מחדש.

 

 

מרצ'לו אינצ'לני | צילום: מורג ביטן

 

לשם התאמת הבית למטבח החדש היה צורך לשפץ את כל קומת המגורים ולהגדיל את שטח המטבח פי 3.

 

מרבית הבריטים מעדיפים לגור בקרבת הים, ליד מרכזי בילוי ובסמוך לתיאטראות. אכפת להם מאוד מי השכנים והסביבה והם משקיעים בתחקיר מעמיק בנושא לפני רכישת הנכס. ויש עוד דרישות: משפחה בריטית שרכשה בית ברמת־השרון הסכימה לרכוש בית רק אחרי שנבנתה מזרקה בגינה.

 

הקנדים מעדיפים מגדלי יוקרה או בתים באזורים שקטים, רצוי באזורים של אנגלו־סקסים. הבלגים ברובם קונים דירות קטנות במרכזי הערים, כדי שהיו קרובים לבתי כנסת. לפני מספר חודשים בוצעה עסקת החלפה: משקיע ישראלי שבבעלותו דירה ברעננה חיפש דירה בבלגיה ובלגי מבריסל חיפש דירה למגורים בישראל. הדירה ברעננה הייתה שווה 2.85 מיליון שקל, והדירה בבריסל 2 מיליון שקל. הבלגי הוסיף את ההפרש.

 

אגם הברבורים

 

האיטלקים, מרביתם צעירים מרומא, מחפשים דירות בקרבת מרכזי הבילוי, ולא אכפת להם מרעש, העיקר שהכל קרוב לבית. אחד מהם חיפש ומצא דירת 2 חדרים במרכז תל־אביב, בסמוך לנכס בו יוכל לפתוח פיצרייה, כמו שהייתה לו ברומא.

 

מעט המשקיעים הסקנדינבים שמגיעים רוצים סביבה שקטה, בקרבת פארקים, אבל לא תמיד יכולים למצוא כאן את מבוקשם: משפחה משוודיה ביקשה לבדוק אם יש בנייני דירות ליד אגמי מים עם ברבורים, והתאכזבו שלא מצאו כאלה בישראל. משקיעים גרמנים ואוסטרים ביקשו דירות בקומות גבוהות במגדלים עם שומר, מכון כושר ובריכת שחייה וכו', באזורים שבהם מדברים אנגלית או עם תושבים יקים. מאוד חשוב להם דירות בקומות גבוהות. למשל, תושב גרמניה שרכש פנטהאוז בת"א בצפון השקט, השקיע כ־35 מיליון שקל בבית שתוכנן לפי דרישות מיוחדות. ואילו הרכישות של רוסים ותושבי יתר מדינות חבר העמים לשעבר מגיעות אפילו ל־50 מיליון שקל.

 

ofer–pt@yedioth.co.il