נציגי בנק מזרחי־טפחות ובעלי השליטה בבנק אגוד חתמו ביום שני בלילה על ההסכם למכירת אגוד ומיזוגו לתוך מזרחי־טפחות. העסקה משקפת לבנק אגוד שווי של כ־1.4 מיליארד שקל ותבוצע בהחלפת מניות. בעקבות החתימה על ההסכם יצאו אתמול מאות מעובדי בנק אגוד להפגין מול משרדי קבוצת עופר, מבעלי השליטה במזרחי־טפחות, ואף השביתו את הפעילות בו.
איציק מוקמל, יו״ר ועד עובדי אגוד, אמר אתמול כי "משמעות המיזוג היא פיטורי 1,200 עובדים ובצד זה רווח של מיליארדי שקל לטייקונים. לא ניתן לזה לקרות ונמשיך להיאבק בכל האמצעים".
להשלמת העסקה נדרשים אישורים מהמפקחת על הבנקים, פרופ' חדוה בר, שמוכנה לאשר את המהלך, ומרשות הגבלים עסקיים. כן דורשת העסקה את הגעתם של בעלי השליטה באגוד להסכמים עם עובדי הבנק. בשלב האחרון יידרש מזרחי־טפחות להנפיק מניות חדשות לבעלי המניות של אגוד, שיחזיקו אחרי העסקה ב־9% ממניות הבנק הממוזג.
השלמת העסקה צפויה לארוך מספר חודשים ויש לה השלכות רבות על שוק הבנקאות, עובדי שני הבנקים והלקוחות. ריכזנו תשובות לשאלות הבוערות בעסקה.
מה יקרה ללקוחות של בנק אגוד כשהמיזוג יושלם?
לקוחות אגוד יהפכו ללקוחות מזרחי־טפחות ויוכלו לקבל את שירותיו. לקוחות אגוד שנמצאים תחת הסכמים – כמו חשבון הפוך שמציע הטבות כמו פטור מעמלות עו"ש וריבית על הפלוס בחשבון למשך 3 שנים – ימשיכו לקבל את ההטבות עד לתום מועד התוכנית ולאחר מכן יעברו לאחת מתוכניות מזרחי־טפחות. מספר הסניפים המשרתים את לקוחות אגוד יגדל מכ־32 כיום ליותר מ־150 סניפים שינהל הבנק הממוזג. חלק מהסניפים הקיימים של אגוד, שבסמיכות לסניפי מזרחי־טפחות, ייסגרו.
מה יקרה לעובדי אגוד?
אגוד מעסיק כיום כ־1,250 עובדים, וברור שחלקם יידרשו לעזוב. עם זאת, בניגוד לטענות הוועד, לא כל עובדי הבנק צפויים ללכת הביתה. לפי הערכות, מזרחי־טפחות יקלוט את מרבית עובדי השטח של אגוד, המועסקים בסניפים, כולל עובדים בסניפים שייסגרו. לצד אלה צפויים להיקלט במזרחי־טפחות גם עובדי מחלקת הטכנולוגיה של אגוד.
מי שמשרתם נמצאת בסכנה הם עובדי המטה של אגוד, שמהווים כמחצית מכוח האדם של הבנק. העובדים שייפלטו יזכו לתנאי פרישה מועדפים, בדומה להסכמי פרישה מרצון שנחתמו בבנקים האחרים. העלות צפויה לעמוד על מאות מיליוני שקלים ותיפרס על פני 3 שנים.
מי ירוויח מהעסקה?
בראש ובראשונה מזרחי־טפחות, שרוכש את הבנק השישי בגודלו ומגדיל את יכולת התחרות שלו מול לאומי והפועלים. גם בעלי המניות של אגוד, ובראשם בעלי השליטה, מרוויחים מהעסקה, שכן היא מחלצת אותם מהשקעה שאינה מניבה להם תשואה בשנים האחרונות. אחד מהם הוא שלמה אליהו, שמניותיו באגוד נמצאות בנאמנות כתוצאה מההשתלטות שלו על חברת מגדל.