מהלך הפיטורים הגדול והקשה ביותר שידע המשק הישראלי בשנים האחרונות יוצא לדרך: חברת התרופות טבע תפרסם היום את תוכנית ההתייעלות שמוביל המנכ"ל קאר שולץ, ובמסגרתה היא צפויה להכריז על פיטורי ענק בעולם. אתמול החלו להיחשף ממדי המהלך האגרסיבי שצפוי בפעילות החברה בישראל, כאשר לפי חלק מההערכות כ־50% מכ־6,500 מעובדי החברה יפוטרו במהלך השנה הקרובה במסגרת התייעלות במטה ובמפעליה השונים.
הפיטורים האגרסיביים, שיכללו כנראה בין 2,500 ל־3,300 מעובדי החברה בישראל, יפגעו כמעט בכל אתרי החברה, החל מהמטה בפתח־תקווה שבו החברה צפויה לפטר כ־500 עובדים, דרך מפעל טבע טק שברמת חובב שבו מועסקים כ־1,200 עובדים, מפעל מיגדה שבקריית־שמונה שצפוי להימכר או להיסגר, וכך גם מפעלי החברה בנתניה ובאשדוד.
כן צפויה טבע לנסות ולהיפטר מהמרכז הלוגיסטי שבנתה בשוהם (ראו מסגרת), שמרכז את פעילות טבע ישראל ואת פעילות חברת ההפצה ס.ל.א. טבע צפויה למכור את הפעילות לחברה אחרת ובמקביל לשכור את שירותיה להמשך הפצת התרופות שלה בארץ.
הפעילות היצרנית של טבע צפויה להיפגע אף היא, כשחלק ממנה צפוי לעבור למדינות שבהן כוח האדם זול יותר. אתר הייצור בכפר־סבא צפוי להיות היחיד שלא ייפגע משמעותית בטווח הקצר, בין היתר מכוח הסכם של ועד העובדים במפעל מול ההנהלה, אך ייתכן שבטווח הארוך תנסה הנהלת החברה להקטין את הפעילות גם בו.
מספר המפוטרים המוערך גדול משמעותית משצפו בתחילה בשוק, אז דובר על התייעלות של 15% מכוח האדם של החברה בעולם ובישראל.
מניית טבע פתחה אתמול את יום המסחר בבורסה בתל־אביב בעליות שנעו רוב הזמן בטווח של 1%־2% על רקע הדיווחים על כמות המפוטרים הגדולה הצפויה בישראל. בשעה האחרונה של המסחר, עם זאת, עברה המניה לירידות חדות על רקע פתיחת המסחר השלילית בוול סטריט. בסיכומו של היום נפלה המניה ב־5%.
המטרה המרכזית בתוכנית ההתייעלות היא קיצוץ חד בעלויות השוטפות של פעילויות שאינן בליבת העסקים של החברה וזאת במטרה לשרת את חובות העתק שרובצים על טבע, כ־35 מיליארד דולר, תוצאה של הרכישה הכושלת של חטיבת התרופות הגנריות של אקטביס ביולי 2015 בכ־40 מיליארד דולר. לפי פרסומים מסוף השבוע שעבר, טבע מבקשת לחתוך בכ־1.5־2 מיליארד דולר בהוצאות בשנתיים הקרובות באמצעות מהלכי ההתייעלות.
לפני כשבועיים דיווחה טבע על מבנה ארגוני חדש ושינויים בצוות ההנהלה, כהכנה לתוכנית ההתייעלות. הוחלט לאחד את הפעילות המסחרית, שהייתה מנוהלת בשתי קבוצות נפרדות לארגון מסחרי אחד. כן החליטה החברה לאחד את ארגוני המחקר והפיתוח שלה לקבוצה גלובלית אחת ולהקטין את התשתיות התומכות, כך שתשתית אחת תתמוך בכל החברה. טבע הודיעה גם על עזיבת המדען הראשי מייקל היידן.
שלשום דיווחה טבע על פרישה נוספת, כאשר יצחק פטרבורג, שכיהן בעבר כיו"ר החברה וכמנכ"ל זמני לאחר עזיבת ארז ויגודמן, הודיע על עזיבה מיידית של הדירקטוריון. בטבע הדגישו כי הוא עוזב עקב "סיבות אישיות בלבד". פטרבורג ספג ביקורת על חלקו כיו"ר דירקטוריון טבע שאישר את רכישת אקטביס ג'נריקס.
אתמול התכנסו ראשי הוועדים של טבע במטרה לגבש דרך פעולה משותפת עם ההסתדרות. יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן ייפגש היום עם הנהלת טבע כדי לשמוע מהם על תוכנית הקיצוצים. הנהלת החברה נפגשה בתחילת השבוע עם אנשי משרד הכלכלה ופגישה נוספת צפויה בהמשך. אנשי טבע צפויים להציג לאנשי משרד הכלכלה את נתוני התרומה של טבע למשק, לפי המחקר שביצע ד"ר זאב רותם, שממצאיו פורסמו ב"ממון" השבוע.
חלק מהתוכנית נשענת על תוכנית קיצוצים קודמת שניסה להנהיג המנכ"ל לשעבר, ג'רמי לוין, ושעלתה לו במשרתו בלי שהוציא אותה לפועל. התוכנית הוכנה על ידי הנהלת טבע ביחד עם חברת הייעוץ תפן. מנכ"לית תפן, מלי ביצור פרנס, אמרה אתמול ל"ממון": "בדצמבר 2012 הציג מנכ"ל טבע תוכנית התייעלות שכללה איחוד מרכזים, סגירה ומחיקת נכסים מפסידים ופיטורים של 5,000 עובדים, מתוכם 800 בישראל. הוצגה גם תוכנית מצוינות תפעולית עם פוטנציאל חיסכון עצום. טבע צריכה לעבוד בשני מישורים: מימוש תוכניות עבר באופן שקול, ולעבוד על אסטרטגיה ומציאת הזהות שלה. נדרשת מנהיגות אמיצה שתחזיר את טבע לגדולתה".
לפי נתוני שירות התעסוקה, בין ינואר 2017 לנובמבר 2017 היו כ־129,000 מפוטרים חדשים במשק. בנובמבר האחרון למשל פוטרו 11 אלף איש. לפי הממוצע של השנים האחרונות, מדי חודש יש בישראל בין 11 ל־12 אלף מפוטרים. ב־2014 למשל פוטרו 200 עובדים ממפעל מגבות ערד בדרום וב־2003 פוטרו למעלה מ־900 עובדים מבנק הפועלים. באינטל בשנה שעברה היו פיטורים של מאות עובדים, אבל אף אחת מהן לא התקרבה למספרים הצפויים בטבע.
עובדי טבע קיימו אתמול ישיבה מיוחדת במטה בפתח־תקווה שבה השתתפו ראשי הוועדים של מפעלי טבע. "מהנהלת טבע לא שמענו עדיין כלום", אמר מאיר בן אלול, יו"ר ועד העובדים במפעל טבע בקריית־שמונה, שאמור להיסגר או להימכר לחברה אחרת. "ההתנהלות של הנהלת טבע היא גועל נפש. פה זה פריפריה, כולם אנשים חלשים. אז הם מרשים לעצמם לעשות מה שהם רוצים. נפעל בצורה קשה. אנחנו דורשים סכסוך עבודה במשק. נלך למלחמה קשה מאוד. טבע לא תצא מזה בקלות".
במפעל בקריית שמונה יש בעיקר עובדי כפיים, רובם בני 50 ומעלה. "נעשה פה בלגן", אומר בן אלול. "לא ניתן שידפקו אנשים. קשה למצוא עבודות בגיל הזה. נשבית את הכל".
גם הכנסת סערה בשל הכוונה לפטר אלפי עובדים בטבע. יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, הודיע על כינוס דחוף של הוועדה בשבוע הקרוב לדיון מקיף: "אפעל ככל יכולתי, עם חברי ועדת הכספים, למנוע כל נזק למשפחות העובדים, למרות מצבו הקשה של המפעל", אמר גפני. לדיון מוזמנים חברי הנהלת טבע ונציגי ועדי העובדים בחברה.
יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ שלי יחימוביץ', קראה לשר האוצר וליו"ר ההסתדרות "לא לעמוד מנגד שעה שאלפי עובדים מושלכים הביתה עם פיצויים עלובים במיוחד". לדברי יחימוביץ', מנכ"ל טבע קאר שולץ קיבל השבוע יגואר שעלותה 1.3 מיליון שקל: "זה סימבול בוטה לתפישה המעוותת של הנהלת החברה. גם נפטרת בקלות מעובדיה, גם מרפדת את בכיריה בסכומי עתק ובפינוקים, ובו בזמן שואבת הטבות בעשרות מיליארדי שקלים מהמדינה".
ח"כ איציק שמולי ציין כי "טבע מלמדת את כולנו שיעור כואב בכפיות טובה ובחזירות. אחרי שקיבלה הטבות מס במיליארדים כדי לעודד תעסוקה, דוחפים שם לפיטורי ענק. המשבר נגרם בגלל הנהלה רשלנית שהלכה שנים עם כיסים תפוחים מבונוסים על טעויות גסות".
לדברי שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן, "טבע הצליחה רבות בזכות מענקים והטבות מס שקיבלה מהמדינה. העובדים בישראל לא צריכים לשלם על השקעות כושלות בחו"ל שמומנו מרווחים שנוצרו בישראל. נילחם על כל עובד".
שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים: "הלוואי שהיה ניתן למנוע פיטורים, אולם טבע חווה משבר ענק. מנהלי טבע מחויבים לעשות כל שביכולתם על מנת להחזיר את החברה למסלול הנכון לפני שיהיה מאוחר מדי. טוב יהיה אם כל הגופים יעשו כל שביכולתם על מנת לדאוג למפוטרים למקומות עבודה אלטרנטיביים".