WhatsApp FaceBook send e mail
נחל ארבל | צילומים: גיא ...

סערה בזרם מים

הניסיונות למנוע אסון אקולוגי בכנרת עלולים לגרום לאסון אחר - בנחל ארבל • רשות המים מתכננת להפוך את הנחל היבש לציר הזרמת מים מותפלים לכינרת • המשמעות: נזק לבעלי החיים באזור וחשש להתפשטות כלבת • ברשות הטבע והגנים מתנגדים וטוענים: "יש חלופה טובה הרבה יותר" • רשות המים: "תווי ההזרמה הסופי טרם נקבע"

עמיר בן־דוד
29.12.17

במרוץ להצלת הכנרת, רשות המים ו"מקורות" עלולות לגרום לנזק אקולוגי וסביבתי בלתי הפיך לנחל ארבל - כך מתריעים ברשות הטבע והגנים. תוכנית שנבחנת כעת עלולה להפוך נחל יבש כמעט לחלוטין, לכזה שעוצמת הזרימה בו דומה לזו של נהר ירדן. השינוי עלול לפגוע בעדרי הצבאים באזור, להשמיד את בתי הגידול הקיימים בו, ואף להגדיל את הסכנה להתפשטות כלבת בעתיד.

 

המחסור החריף במים, וההיערכות לבצורת, שעלולה להיגרם משינויי אקלים ולהפוך למחזה שכיח, הביאו את רשות המים לבחון אפשרות להזרים מים מותפלים לכנרת כדי למנוע את המלחתה. כפי שנחשף ב"ידיעות אחרונות" בשבועות האחרונים קיבלה חברת מקורות אישור מהרשות להתחיל תכנון מפורט של המערך הזה. התוכנית המתגבשת היא להזרים מים ממאגר אשכול, מאגר תפעולי של "מקורות" בעמק בית נטופה, בצינור שיונח צמוד לתעלת המוביל הארצי עד לאזור עילבון. משם יש להזרים את המים לכנרת במורד, ואחת האופציות שמקודמות כעת היא להזרימם בנחל ארבל.

 

ברשות הטבע והגנים טוענים שישנה אופציה טובה הרבה יותר להזרמת המים לכנרת, שאף תעשה צדק היסטורי ותחזיר לחיים את נחל צלמון, שהיה נחל איתן והתייבש בעקבות קידוחים להפקת מים. "הם רוצים ללכת לאופציה הקלה, אבל אין סיבה לפגוע כך בטבע כשיש חלופה טובה הרבה יותר", אומר ניסים קשת מרשות הטבע והגנים."רוצים להזרים בארבל כמות עצומה של מים - הנחל לא בנוי לזה. זה ישנה את כל המערכת האקולגית, ומעבר לזה עלול ליצור מפגע בטיחותי ומטרד לציבור".

 

ייאבד את הבית? צבי בנחל ארבל

 

הכוונה היא להזרים כמויות גדולות בחורף, כשמתקני ההתפלה יכולים לייצר "עודפי" מים, ובקיץ לא להזרים כלום או להזרים מעט מאוד. "מייצרים טבע, ואז הורגים. ואז שוב מייצרים ושוב הורגים. אין מצב כזה במציאות", אומר קשת.

 

"לאורך נחל ארבל נשאר מרחב טבעי יחסית. יש בו צבאים, שועלים, גיריות, ויש חיים במעיינות. אתה הולך להפוך את זה למשהו שהוא בית גידול לח. זה שינוי דרסטי", אומר ד"ר עמית דולב, אקולוג מחוז צפון ברשות. "המערך הזה ייצור את מה שאנחנו מכנים מלכודת אקולוגית. אתה יוצר בית גידול באופן לא צפוי, בעלי חיים נמשכים אליו, ואז הכל נעלם ומתייבש חזרה. גם פגעת במה שהיה, וגם תפגע במה שיווצר שם".

 

השינוי הזה יכול לפגוע בעדרי הצבאים הגדולים שנמצאים באזור. כיום הם יכולים לעבור את הערוץ היבש, ואילו זרימה חזקה תנתק אותם מחלק משטחי המחיה. צפרדעים, קרפדות ומיני דו־חיים ששוכנים במעיינות הקטנים וממתינים לזרימות החורף ה"רגועות" ייאבדו את בית הגידול שלהם.

 

בעיה נוספת ממנה חוששים ברשות היא ההתנהגות האופיינית לחלק מהמטיילים והמבלים הישראלים. נחל גועש כזה שיצוץ פתאום ימשוך אליו המונים, שסביר להניח כי יותירו אחריהם פסולת רבה. הפסולת הזאת הופכת במהירות למוקד משיכה והתרבות לתנים, שמהווים מוקד להפצת הכלבת.

 

חלופת נחל צלמון נבחנת גם היא, אבל ככל הנראה היא יקרה ומסובכת יותר הנדסית. הרשות העבירה בימים האחרונים את התנגדותה לחלופת הארבל וממתינה להתייחסות רשות המים וחברת מקורות.

 

ממקורות ומרשות המים נמסר: "נקודת ההזרמה ותוואי ההזרמה המיטביים טרם נקבעו סופית. בנושא זה מתקיימים דיונים רבים, ונשקלים שיקולים רבים, גם עם רט"ג שלעמדתה יינתן משקל רב".