WhatsApp FaceBook send e mail
צילום: גדי קבלו

רוצות להודות לך על הדרך שאת עושה עבור כולנו

הן תלמידות י"ב שמחכות בקוצר רוח לגיוס לצה"ל, חלקן אפילו שואפות להגיע לקורס טיס • על רקע הקריאות נגד מינויה למפקדת טייסת, 300 שמיניסטיות מרחבי הארץ הלומדות ברשת אורט חתמו על מכתב תמיכה ברס"ן טולי • "גם אנחנו רוצות להתגייס לשירות משמעותי בכל יחידה שנבחר, לתרום למדינת ישראל לצד חברינו הבנים"

קורין אלבז־אלוש ואתי אברמוב
18.01.18

ל־300 תלמידות י"ב מכל רחבי הארץ אין ספק: הן רוצות להיות בצד הנכון של ההיסטוריה. רס"ן טולי, האישה הראשונה שמונתה למפקדת טייסת תעופה בחיל האוויר, היא עבורן מודל השראה — חלוצה שמפלסת דרך גם להן.

 

במכתב שעליו חתומות השמיניסטיות, כולן מרשת אורט, הממוען לרס"ן טולי, הן כותבות: "נשים כמוך ממלאות אותנו בהשראה ובמוטיבציה להיות חלק מהשרשרת האנושית של נשים ששברו את תקרת הזכוכית, יצאו מאזור הנוחות שלהן וכבשו פסגות בתפקידיהן השונים".

 

300 השמיניסטיות מביעות תמיכה ללא סייג ברס"ן טולי, וגם מתייחסות לדברי הביקורת שהועלו נגד המינוי. "אנו רוצות לברך אותך ולהודות על הדרך שאת עושה עבור כולנו - גם אנחנו רוצות להתגייס לשירות משמעותי, בכל יחידה שנבחר, לתרום למדינת ישראל לצד חברינו הבנים לכיתה, לשכבה, לשכונה ולתנועה". 

 

ועוד הן כותבות: "מול קריאות של גורמים כאלה ואחרים שמתבטאים נגד קידומך - אנחנו מחזקות אותך ורוצות לומר שאת המודל שלנו ושאנחנו גאות בך ורוצות להיות דוגמה לבנות שיבואו אחרינו, בדיוק כמוך. המערכת הצבאית הפנימה שיש מקום לתת לנו תפקידים מובילים ואיכותיים שאינם מתחשבים בשיקולים מגדריים, וקידומך הוא דוגמה חיה לכך. אנו פונות לכלל מקבלי ההחלטות ולרמטכ"ל איזנקוט בקריאה חד משמעית: אל תנעלו בפנינו אופציות — אנחנו יכולות להיות כל מה שאנחנו רוצות, אם רק תינתן לנו ההזדמנות". והן חותמות: "אנחנו מאחורייך".

 

טלי גולדמן, נעם גבאי, דניאל סולה, שחר צפריר, שחר דני, תמר שפירא | צילום: אוראל כהן

 

מאיה עטיה מגן יבנה, אחת הנערות החתומות על המכתב, עוברת בימים אלה את תהליכי המיון לקורס טיס. "אני רוצה לעשות את הכי טוב שאני יכולה", היא אומרת ל"ידיעות אחרונות". "קראתי על רס"ן טולי וזה ממש ריגש אותי. היא מודל בשבילי. אני לא מצליחה להבין את הביקורת. עצוב שיש אנשים שלא התקדמו מהמקום הישן של גברים ונשים".

 

עופרי ליבנה מבנימינה, שקיבלה זימון לקורס טיס, מוסיפה: "הרצון להגן על המדינה לא תלוי מגדר. זה חשוב לנו באותה מידה ואין סיבה שיהיו תפקידים שסגורים בפנינו. מאוד מתסכל שיש אנשים שלא רואים את זה כך. אני שמחה שזה לא הרוב, ולפחות בסביבה שלי יש המון עידוד ופרגון לנשים לשרת היכן שהן רוצות".

 

שחר צפריר ממודיעין עוברת עכשיו מיונים לקורס חובלים. "יש בי המון רצון לשרת בצורה הטובה ביותר", היא אומרת. "כששמעתי את הקולות בעקבות המינוי של רס"ן טולי הבנתי שיש מיעוט שעוד לא הבין שאנחנו חיים בשנת 2018. חבל בשבילם שהעולם מתקדם והם נשארים מאחור".

 

גל חיימוביץ' מכרמיאל אומרת: "המינוי הזה מאוד מרגש, גם בגלל שזה קורה בדור שלנו, שנחשב ליותר עצלן ואנוכי. השיח הפמיניסטי מחייב את צה"ל, כמו גופים אחרים, ליישר קו ולהעניק שוויון הזדמנויות, וזה מוכיח את עצמו. בכירים בצה"ל אומרים שנשים מסוגלות לבצע תפקידים משמעותיים לא פחות מגברים".

 

אליעזר שקדי, מפקד חיל האוויר בשנים 2004־2008, מחזק את דברי השמיניסטיות. "אני אפילו לא יודע לכמה בנות הענקתי כנפיים", הוא אומר, "כי בעיניי הנקודה החשובה אינה כמה בנות קיבלו כנפיים אלא שהתהליך שמאפשר לנשים לעשות הכל כבר יצא לדרך. פתחנו לנשים מאות תפקידים בחיל האוויר ועמדנו על כך שנשים יוזמנו לקחת חלק בהם על פי יכולותיהן וכישוריהן באופן יזום. זה תהליך. הוא לוקח זמן, וברגע שזה נפתח הדינמיקה בכיוון הנכון".

 

לא יעצרו אותן

איתן בן-אליהו

 

נראה כאילו למתנגדי השוויון המגדרי בחיל האוויר התרוקנה המחסנית מהתחמושת, אז בלית ברירה ח"כ בצלאל סמוטריץ' נזעק לגייס את הקב"ה כדי לסייע לו להוביל את מחנה המתנגדים.

 

כבר לפני 62 שנה, במהלך מבצע סיני, סגן יעל רום, הטייסת הראשונה בחיל האוויר, החזיקה בהגה מטוס ה"דקוטה" שהצניח צנחנים מעבר לקווי האויב במעבר המתלה בסיני.

 

בנובמבר 1995 הסטודנטית לאווירונאוטיקה אליס מילר, שחלמה לטוס ואף לנסוק לחלל, הגישה באמצעות האגודה לזכויות האזרח בג"ץ כנגד משרד הביטחון כדי לסלול את הדרך לנשים לקורס הטיס של חיל האוויר. עתירתה התקבלה, וכבר בשנת 1998 היה לי באופן אישי הכבוד להעניק, לראשונה מאז ימי יעל רום, כנפיים לשרי רהט — הנווטת הראשונה במטוס קרב סילוני של חיל האוויר. שנה אחר כך הטסתי F16 דו־מושבי בטיסת אימונים. בתא האחורי ישבה שרי שמילאה את תפקידה ללא דופי.

 

בשנת 2000 השלים בג"ץ את מלאכתו ונסללה הדרך לנשים למלא את כל התפקידים הקרביים בצה"ל. מאז ועד היום עשרות רבות של נשים ממלאות את השורות במטוסים, בכלי שיט, בטנקים ובתפקידים אחרים בחזית הלחימה ביבשה. זהו כנראה רצונו של הקב"ה, ואפילו ח"כ סמוטריץ' — המתיימר להיות נציגו, או לפחות דוברו — לא יעצור את המגמה החיובית הזו.

 

נכון, על אף שמספר הלוחמות גדל בהדרגה, הגידול במספר המתנדבות לטיס נבלם. הסיבות לכך אינן קשורות בהכרח למגדר ואף לא לחסמים שעדיין מוצבים בפני נשים. בסין, בהודו, בארה"ב ובחלק ממדינות אירופה, שבהן יש נשים טייסות, מספרן היחסי בקרב כלל הטייסים הוא קבוע ונמוך, אבל ממשיך להתקיים בהצלחה מוכחת כבר שבעים שנה ויותר.

 

במלחמת העולם השנייה גויסו טייסות למשימות סיוע כדי לשחרר את הגברים לביצוע משימות קרב. כיום נשים וגברים כאחד מבצעים משימות קרביות בחוד החנית של הצבאות, ושום התנגדות כבר לא תעצור את זה.

 

עשרים שנה של נשים בטיס, ועד היום אף לא כישלון אחד נזקף לעובדה שבאירוע מסוים הייתה מעורבת אישה טייסת. כל המשימות המבצעיות הושלמו בהצלחה ללא הבדל של מי ישב בקוקפיט — אישה או גבר.

 

התנדבות הבנות צריכה להימשך ולהתעצם, ויחד עם הבנים, בשוויון מלא, הן יגנו על מדינת ישראל.

 

אלוף (מיל') איתן בן־אליהו היה מפקד חיל האוויר בין השנים 1996־2000