בדיוק כמו בבדיקת היריון: פיתוח של חברה ישראלית מאפשר לגלות התקף לב באמצעות פסים. הערכה החדשה משלבת את היתרונות בשתי בדיקות שבהם משתמשים כיום בבתי החולים: "הראינו שהבדיקה רגישה ומדויקת יותר מהבדיקות כיום", אומר פרופ' חיים לוטן, מנהל מערך הלב בבית החולים "הדסה" בירושלים.
זה מתחיל בלחץ שלופת את מרכז החזה, ממשיך בכאב חד שעובר דרך הידיים, הצוואר והלסת. הנשימה מתחילה להיות קצרה ואתם מרגיש דחף להקיא. מה עושים? כמעט מחצית מהאנשים פשוט לא עושים דבר. הפיתוח החדש יכול להציל את חייהם של אלפי בני אדם. כיום מזהים התקף לב בבדיקת דם שנקראת "טרופונין", אנזים שמופרש משריר הלב וכמותו עולה מאוד בגוף בזמן התקף לב. אלא שהטרופונין מתגלה בדם רק לאחר כשמונה שעות מההתקף.
"אם יעשו לאדם שבא עם כאבים בחזה לבית החולים את בדיקת הטרופונין בטווח של פחות מ־8 שעות מההתקף, לא בטוח שיגלו אותו. בדיקת הטרופונין טובה אבל רגישותה לא מספקת כי היא מפספסת את מי שבא מוקדם", אומר פרופ' חיים לוטן, "הרבה פעמים, כשמגיע אלינו חולה עם תלונות על כאבים והרופא חושד שמשהו לא בסדר, אנחנו משאירים אותו להשגחה של 10־12 שעות כדי לחזור על הבדיקה ולראות אם הוא סובל מהתקף לב. אם ישתחרר הביתה הוא יכול לחטוף התקף קשה יותר".
לפני כמה שנים התגלה חלבון נוסף, HFABP, שנמצא בהיקף של תאי שריר הלב. כשמתחיל התקף הוא נפלט בתוך דקות לדם. המגבלה של החלבון היא שהוא מופרש בכמות קטנה מאוד, ואחרי 3־4 שעות נעלם לגמרי. כאן נכנסה לתמונה חברה ישראלית חדשה "נובמד", שהצליחה לפתח ערכה בגודל של USB לאבחנה מוקדמת ומהירה. הבדיקה החדשה מביאה בחשבון את שני החלבונים, HFABP וטרופונין. "היתרון בבדיקה הוא שמזהים את התקף הלב גם אם חולה בא מוקדם וגם אם הוא בא מאוחר", מסביר פרופ' לוטן. "הבדיקה לוקחת את היתרונות של כל אחת מהבדיקות כיום". הרופא לוקח מעט דם ומכניס אותו לערכה, ובתוך דקות ספורות מתקבלת התוצאה - אם מופיעים שני פסים החולה עובר התקף לב, אם מופיע פס אחד, הוא לא עובר התקף.
הבדיקה נבחנה במחקר רחב היקף על כ־300 חולים בהדסה. "הראינו שהבדיקה הזאת רגישה יותר ומדויקת מהבדיקות כיום", אומר פרופ' לוטן, שעמד בראש הצוות שביצע את המחקר. "היו לא מעט חולים שהגיעו ובדיקת הדם שלהם הייתה תקינה. בפועל, כשביצענו את הבדיקה החדשה של נובמד מצאנו שעברו התקף לב. היה לי חולה עם כאבים בחזה. בדיקת הטרופונין שלו הייתה תקינה. במקביל עשינו את הבדיקה החדשה שהראתה שהוא כן סובל מאירוע לבבי. הכנסתי אותו לצנתור וראינו שהבדיקה החדשה אכן צדקה".
מפתח הבדיקה החדשה של נובמד, אמיל כץ: "לפני חמש שנים עלתה בראשי המחשבה להמציא את הבדיקה אחרי שחברים מתו במפתיע מהתקף לב. 30%־40% שאלה שחוטפים התקף סובלים מסימפטומים קודמים שהם מתעלמים מהם, או שהרופאים לא מפרשים אותם נכון". לדבריו, הצלחת הבדיקה הביאה לאישורה על ידי כמה מדינות באירופה ובשח"ל. "אנחנו מקווים שבעתיד כל אדם יוכל לקנות ערכה כזאת הביתה. עלות הערכה תהיה 80־90 שקל בלבד", הוא מבטיח.