WhatsApp FaceBook send e mail
צילום: טל שחר

אקזיט המיליארדים של אורבוטק

KLA–טנקור האמריקאית רוכשת את החברה הוותיקה מיבנה תמורת 3.4 מיליארד דולר • המנכ"ל אשר לוי מבטיח: "נישאר בישראל" • המרוויח הגדול מהעסקה: יזם ההיי–טק קובי ריכטר, שיקבל 184 מיליון דולר • ולמה המדינה לא תיהנה מסכום גבוה מהעסקה?

מאת רועי ברגמן, שגיא כהן וגד ליאור
20.03.18

אקזיט ענק נוסף בתעשיית ההיי־טק הישראלית: חברת KLA־טנקור האמריקאית הודיעה על רכישת אורבוטק מיבנה, תמורת כ־3.4 מיליארד דולר. בתגובה זינקה מניית אורבוטק ב־7% בפתיחת המסחר בוול־סטריט והשלימה עלייה של 100% בתוך שנה. שווי השוק של אורבוטק עומד כיום על 2.9 מיליארד דולר.

 

KLA-Tencor מייצרת מוליכים־למחצה ויש לה פעילות במגדל־העמק עם 600 עובדים. אורבוטק, שהמטה הראשי שלה נמצא ביבנה, מפתחת ומייצרת טכנולוגיות המשמשות לייצור רכיבי אלקטרוניקה בתעשייה העולמית, למשל מעגלים, צגים ומוליכים־למחצה. בסוף 2016 החברה העסיקה 2,440 עובדים, מתוכם 700 בישראל.

קראו עוד: אורבוטק כמשל | סבר פלוצקר

 

אורבוטק תמשיך לפעול כיחידה עצמאית ותישאר עם המותג אורבוטק, תחת KLA. המטה ימשיך לפעול מיבנה, ואין כרגע תוכניות לפיטורים או לצמצומים. מבחינת KLA מדובר בהרחבה משמעותית של פעילותה. הצדדים נעזרו בשירותיהם של בנקי ההשקעות האמריקאיים ג'יי־פי מורגן וברקליס כדי לסגור את העסקה.

 

אורבוטק רשמה שנת שיא בתוצאותיה, עם צמיחה חזקה ברווח הנקי שהסתכם בכ־132.4 מיליון דולר על הכנסות של כ־900 מיליון דולר.

 

אשר לוי | צילום: עופר חן

 

אורבוטק, שהוקמה ב־1981, החלה כחברה שמפתחת מערכות לבדיקת מסכים שטוחים, מעגלים מודפסים ושבבים לתעשיית האלקטרוניקה והתפתחה בשנים האחרונות גם לתחום הייצור, בין היתר על ידי רכישות שביצעה. הבולטת ביותר בהן הייתה של SPTS הבריטית ב־2014, תמורת 370 מיליון דולר, שהכניסה את החברה לשווקים חדשים והניבה לה מקורות צמיחה נוספים לאור התחזקות תעשיית הטלפונים החכמים.

 

אורבוטק הונפקה בנאסד"ק כבר ב־1984 תחת השם אורבוט וב־1992 שונה שמה לאורבוטק, אחרי שמוזגה עם המתחרה אופטרוטק. אורבוטק מנוהלת בחמש השנים האחרונות על ידי אשר לוי, מעובדיה הוותיקים של החברה. היא פועלת מזה 20 שנה גם בשוק הסיני, וכיום 30% מההכנסות של אורבוטק מגיעות משוק זה.

 

"העובדים ייהנו מהרכישה"

המנכ"ל לוי אמר אתמול ל"ממון": "העובדים הם חלק מרכזי, וגם הם ייהנו מהרכישה. הרוכשת מתכוונת להמשיך לקיים את אורבוטק כחברה עצמאית. החזון של אורבוטק יימשך, ויש כוונה להשאיר את החברה והמטה שלה בישראל. לאורך זמן יש מקום להרחיב את הפעילות בישראל. אורבוטק לא הגיעה לרכישה ככורח, הגענו להכנסות של כמיליארד דולר, ואנחנו מדברים על הכנסות של מעל מיליארד ורבע דולר עוד 3 שנים. שיתוף הפעולה נותן לנו הזדמנות להגדיל נתח שוק ולבצע עוד השקעות. זה בא ממקום של עוצמה. אני הרבה שנים באורבוטק ומחויב לחברה ברמה הערכית להשלמת המהלך".

 

ריק וואלאס, נשיא ומנכ"ל KLA טנקור: "נוכחותה האיתנה ורבת השנים של KLA בישראל תתרחב משמעותית, ופעילותנו בישראל, מדינה בעלת חשיבות טכנולוגית עולמית מרכזית, תמשיך להוות חלק מרכזי מהחברה".

 

לפי ההסכם תשלם הרוכשת 38.86 דולר במזומן, ו־0.25 מניית KLA לכל מניית אורבוטק, המייצגים תמורה כוללת של כ־69.02 דולר למניה. המרוויח הגדול מהעסקה צפוי להיות בעל המניות הפרטי הגדול ביותר בחברה, יזם ההיי־טק קובי ריכטר, שמחזיק ב־5.42% ממניותיה וצפוי להיפגש בעסקה עם כ־184 מיליון דולר (ראו מסגרת).

 

בעלת המניות השנייה בגודלה באורבוטק היא קרן הגידור האמריקאית רנסנס (5.22%). מרוויחה נוספת היא כלל ביטוח שמחזיקה בכ־5% ממניות אורבוטק וצפויה לקבל כ־170 מיליון דולר.

 

המס: פחות מחצי מיליארד שקל

 

מכירתה של אורבוטק צפויה להכניס פחות מחצי מיליארד שקל לקופת רשות המסים. אילו כל הבעלים היו ישראלים, מכירת החברה הייתה מכניסה לקופת רשות המסים כ־3 מיליארד שקל, 25% מערך מכירת החברה.

 

במקרה של אורבוטק מדובר באחזקת מניות על ידי אזרחי חוץ וישראלים שמרכז חייהם לא בישראל (ולכן לא משלמים מסים בארץ) – ולפיכך הכנסות רשות המסים מהעסקה יפחתו משמעותית.

 

 

אלוף הפלות המטוסים שאף פעם לא אהב אקזיטים

שגיא כהן

 

קובי ריכטר – שירוויח מהאקזיט של אורבוטק כ־184 מיליון דולר – הוא אחד מאנשי העסקים והיזמים הבולטים בתעשיית ההיי־טק והביו־טק הישראלית. הוא גדל בקיבוץ רמת יוחנן, שירת כטייס קרב בחיל האוויר ונמנה עם שיאני ההפלות בתולדות החיל: 12 הפלות, מתוכן 5 במלחמת יום הכיפורים. הוא גם היה ראש מחלקת אמצעי לחימה של חיל האוויר.

 

קובי ריכטר | צילום: טל שחר

 

לריכטר יש דוקטורט במדעי המוח מאוניברסיטת תל־אביב, ואת הפוסט־דוקטורט עשה ב־MIT בארה"ב. בשנות ה־80 הוא היה ממייסדי אורבוט (שהפכה בהמשך לאורבוטק) לצד אחיו יוחאי, וכיהן במספר תפקידים ניהוליים בחברה. לצידם כמייסדים פעלה גם חברת אורמת של חתני פרס ישראל לתעשייה, יהודה ודיתה ברוניצקי. האחרונה אף מכהנת כדירקטורית באורבוטק.

 

בהמשך ייסד עם אשתו יהודית את חברת הביומד מדינול (שפיתחה סטנטים לתמיכה בעורקי הלב) וכן חברות נוספות. ב־2009 חזר ריכטר לפעול בחברה כשרכש 3.5% ממניותיה בבורסה בתמורה לכ־12 מיליון דולר בלבד (מניות שערכן עלה מאז פי עשרה), ומונה לחבר בדירקטוריון, תפקיד בו הוא עדיין מכהן. הוא עדיין מחזיק כ־5.58% מאורבוטק, ואחיו יוחאי מחזיק 2.13% (וצפוי להרוויח מהעסקה כ־71 מיליון דולר). כיום קובי ריכטר מכהן כסמנכ"ל טכנולוגיות של מדינול לצד אשתו יהודית, שמכהנת כמנכ"לית.

 

ריכטר בהחלט ייהנה מסכום נכבד מהעסקה, ובהקשר הזה מעניין לשמוע את דעתו על אקזיטים, כפי שהביע בראיון מיוחד ב"ממון" ב־2013. "יש לי לא מעט ויכוחים עם אנשים ששייכים למיליֶה שלי, תעשיינים טכנולוגיים מצליחים", אמר ריכטר. "אני מתווכח איתם על הגדרת המטרה: האם אקזיט גדול, שהעיתונים מתפוצצים ממנו משמחה, נחשב הצלחה או לא. אני טוען שמה שחשוב לי בסופו של דבר זה שהבנים והנכדים שלי ירצו וישמחו לחיות כאן, כמוני. על כן חלק ממה שחשוב לי הוא שהתעשייה שאני מקים, ההצלחה שאני מצליח, המוצרים שאני מייצר – שכל אלה יתרמו לזה בדרך כלשהי".

 

ריכטר המשיך באותו ראיון: "מי שמעלה רעיון ועושה מיד אקזיט של 800 מיליון דולר, מה הוא עושה? הוא מייצר מקומות עבודה ל־5,000 אנשים בניו־ג'רזי פלוס שלושה מפעלי היי־טק חדשים בבוסטון. אני לא מעריך אדם כזה באותו אופן שבו אני מעריך אדם כמו גיל שוויד, מישהו שייצר תעשייה שנמצאת כאן".