WhatsApp FaceBook send e mail
צוקרברג | צילום: אי־פי

עדות בפרופיל גבוה

מארק צוקרברג החליט לשתף את גרסתו, ולהעיד בפני הקונגרס בפרשה שפגעה בפרטיותם של למעלה מ־50 מיליון גולשים ברשת החברתית • מי שחשף את השערוריה העיד: "חברה ישראלית עבדה עם קיימברידג' אנליטיקה והתערבה בבחירות בניגריה"

דניאל בטיני וסוכנויות הידיעות
28.03.18

אחרי לחץ כבד מצד פוליטיקאים, כלי תקשורת והציבור האמריקאי, החליט מייסד פייסבוק, מארק צוקרברג, להעיד בקונגרס בעקבות פרשת דליפת המידע והפגיעה בפרטיות ברשת החברתית שבבעלותו.

 

גורמים בפייסבוק דיווחו ל־CNN ולכלי תקשורת נוספים שהמנכ"ל בן ה־33 השלים עם העובדה כי יצטרך להעיד לפני הקונגרס בתוך כמה שבועות, וכרגע מתכננים בחברה את האטסטרגיה של עדותו.

 

המקורות בפייסבוק מעריכים שנכונותו של צוקברג להעיד תגביר את הלחץ על המנכ"לים של גוגל וטוויטר לעשות אותו הדבר. צ'אק גרסלי, יו"ר הוועדה המשפטית בסנאט, הזמין את השלושה לשימוע שיתקיים ב־10 באפריל.

 

פייסבוק נמצאת במשבר ובהפסדים כספיים אדירים מאז הפרסומים שמידע אישי של יותר מ־50 מיליון גולשים הועבר מהרשת החברתית לחברת קיימברידג' אנליטיקה. החברה פעלה בין השאר עבור מטה הבחירות של דונלד טראמפ, וקמפיין היציאה של בריטניה מהאיחוד האירופי. "עשינו טעויות", הודה צוקרברג אחרי שהסערה פרצה.

 

צוקרברג סירב אתמול לבקשתם של פוליטיקאים בריטים לענות על שאלות בנוגע לתקנות הפרטיות ברשת החברתית, וישלח שניים מסגניו במקומו להעיד בפרלמנט בלונדון.

 

בתוך כך, מי שחשף את השערורייה מולה מתמודדת פייסבוק לאחרונה התייצב אתמול לעדות מול חברי הפרלמנט הבריטי. בעדותו סיפר כריסטופר וויילי, עובד הבכיר לשעבר של חברת קיימברידג' אנליטיקה, את הסיבות להחלטתו לחשוף את נוהלי העבודה בחברה. בנוסף, טען כי קיימברידג' אנליטיקה שכרה את שירותי החברה הישראלית "בלאק קיוב" במטרה לפרוץ למחשבים של המועמד לנשיאות ניגריה, מוחמדו בוהארי, בבחירות ב־2015 במטרה למנוע את בחירתו.

 

כריסטופר וויילי | צילום: אי־אף־פי

 

אחרי התפוצצות הפרשה, תועד מנכ"ל קיימברידג' אנליטיקה, אלכסנדר ניקס, במצלמה נסתרת מתרברב כי החברה נעזרת בין היתר "במרגלים ישראלים" שלדבריו עושים עבודה יעילה בהשגת מידע איתו אפשר להשפיע על בחירות ברחבי העולם.

 

חברת "בלאק קיוב" הכחישה אתמול את הטענות: "מדובר בשקר מוחלט והזייה פרי דמיונו. בלאק קיוב/מנהליה/בעליה, לא עבדה מעולם עם קיימברידג אנליטקס/scl/מנהליה/בעליה או כל חברה השייכת להם. אנו נתבע דיבה את ווילי".

 

עוד בעדותו חשף וויילי פרשה אפלה שלדבריו מראה את הסכנות הטמונות בעולם הריגול וההתערבויות בפוליטיקה הבינלאומית. לטענתו, קודמו בתפקיד דן מורסאן, הורעל למוות באופן מסתורי בשנת 2012 בחדר במלון בקניה, אחרי שהופעל על־ידי קיימברידג' אנליטיקה כדי להשפיע על תוצאות הבחירות לנשיאות קניה באותה שנה.

 

וויילי העלה חשד כי מורסאן, אזרח רומני, עבד עבור הקמפיין של הנשיא הקנייתי אוהורו קנייטה אולם "משהו בעסקה כנראה השתבש".