WhatsApp FaceBook send e mail
"דמי אחזקת כלב הנחייה הכ...

בדרך: לא מעקלים בזמן שירות מילואים

תיקון לחוק שמקדמת שרת המשפטים יגן על נכים וחיילי מילואים שנקלעו לחובות • לא יתאפשר לעקל תשלומי סיוע, כמו דמי אחזקת כלב נחייה • שקד: "גם אכיפת חוק צריכה להיות מוסרית"

ליטל דוברוביצקי
11.04.18

"תיקונים שנועדו להפוך את המערכת למוסרית יותר". כך מגדירה שרת המשפטים איילת שקד את תזכיר החוק שפירסמה, הכולל תיקונים בחוק ההוצאה לפועל במטרה להגן על עיוורים הנעזרים בכלבי נחייה, לקויי שמיעה, נכים קשים וחיילי מילואים שגויסו בשל נסיבות חירום ונקלעו לחובות.

 

החוק הקיים מבהיר שכספים המגיעים לחייב ממשרד הרווחה כדמי ליווי לעיוור פטורים מעיקול. השרה מציעה להרחיב את הוראות הפטור מעיקול גם על תשלומים נוספים המשולמים על ידי הרווחה, כמו דמי אחזקת כלב נחייה, דמי תקשורת ותשלומים לסיוע במימון טיפול אישי לנכה בקהילה.

 

דמי אחזקת כלב, שמשולמים לבעלי עיוורון או לקות ראייה, מסייעים במימון ההוצאות הכרוכות באחזקת כלב הנחייה, וזאת בגובה של 452 שקל בחודש. השרה מבקשת להבהיר בחוק שמדובר בתשלום שנחוץ לצורך ניידות העיוור, ולכן יש להגן עליו מעיקול. עוד יוגנו מעיקול דמי תקשורת, שמשולמים לבעלי לקות שמיעה לצורך מימון הוצאות שוטפות הנובעות מהלקות. גובה התשלום נע בין 94 שקל ל־413 שקל בחודש. בתזכיר של שקד מצוין שעיקול כספים אלו יפגע ביכולת האדם לתקשר עם הסביבה, וכתוצאה מכך עלולה להיפגע יכולתו הבסיסית להתקיים ולנהל את חייו.

 

התזכיר מתייחס גם לסיוע במימון טיפול אישי לנכים קשים בקהילה - תשלום של כ־1,100 שקל בחודש שנועד לממן את שעות הטיפול הרבות בשל מוגבלות הזכאי. השרה סבורה שעיקול תשלום זה יפגע באפשרות לקבל טיפול ולהשתלב בקהילה.

 

 

איילת שקד | צילום: אוהד צויגנברג

 

בלי הטרדות במילואים 

ולא רק בעלי מוגבלויות: שקד רוצה להבטיח שחיילי מילואים לא יוטרדו מחשש לעיקול בזמן שירותם, ולכן מציעה שלא יינקטו הליכים חדשים (וכן יוקפאו הליכים קיימים) כנגד המגויסים. ההנחה היא שאינם יכולים בעת שירות המילואים להסדיר חובותיהם. התיקון מציע פרוצדורה של העברת רשימת המגויסים לרשות האכיפה והגבייה לשם הצלבה בין פרטי החיילים ובין פרטי החייבים בתיקי ההוצל"פ. בעת מבצע "צוק איתן" נעשתה פעולה דומה של העברת מידע לצורך עיכוב ההליכים.

 

"גם אכיפת חוק צריכה להיות מוסרית", מסרה שקד. "גיליתי בצער שכיום אפשר לעקל את האמצעים הבסיסיים ביותר לנכים ולעיוורים שנקלעו לחובות, וזה רק טבעי לתקן את החקיקה. התיקונים החברתיים הללו נועדו להגן על הציבור ולהפוך את המערכת לאקטיבית ומוסרית יותר".