WhatsApp FaceBook send e mail
צילום: אלעד גרשגורן

הקרב על ההוסטל

לאן יעברו דיירי רחוב ונגמלים מסמים המבקשים הזדמנות נוספת? • תושבי "גבעת עדן" בזכרון יעקב, מפיצים פלאיירים נגד פתיחת הוסטל בשכונה: "הם ישוטטו כאן חופשיים ללא השגחה" • מנגד אומרים תושבים אחרים: "הם אנשים כמונו" • בכירה במשרד הרווחה: "התושבים אמרו לי שהם חוששים מירידה במחירי הדירות"

איתן גליקמן
06.06.18

תושבי השכונה היוקרתית והמבוססת גבעת עדן במושבה זכרון יעקב סוערים: ברחוב שדרות בן־גוריון יקום בקרוב הוסטל המיועד לכ־30 דיירי רחוב ונגמלים מסמים. דיירי השכונה פועלים במלוא כוחם לטרפד את התוכנית, אבל יש גם כאלה המצדדים בזכותם של האזרחים לקבל הזדמנות שנייה.

 

 

 

מרבית התושבים מוחים בחריפות נגד המהלך. "בכניסה לרחוב יש בית־ספר יסודי, גני ילדים ותחנות הסעה", אומרת בזעם אחת התושבות, "ומישהו עוד חושב שהוא יקים לנו כאן מרכז שיקום לנגמלים מסמים. אף אחד לא רוצה שנרקומן יחכה לילדים בתחנות ההסעה. לא נוותר".

 

בימים האחרונים, בצד זוויות משפטיות שבוחנים תושבי השכונה, הם מחלקים פלאיירים וחותמים על עצומה נגד הכוונה להקמת ההוסטל.

 

"משתמשים פעילים בתחליפי הרואין". הפלאייר נגד דיירי ההוסטל

 

באחד הפלאיירים שחולק נכתב בין השאר על ידי התושבים: "מרגישים בטוחים במושבה? במהלכו של חודש יוני זכרון יעקב תאוכלס בעשרות מכורים ודיירי רחוב - חופשיים להסתובב ללא השגחה, משתמשים באופן פעיל באדולן (תחליף הרואין) בגני השעשועים בפארקים".

 

שני תושבים נוספים שעימם שוחחתי תקפו את הצעד להקמת ההוסטל. "המשמעות של ההחלטה החמורה היא כי בלב שכונת מגורים, ובסמוך למוסדות חינוך, ישוכנו דיירים המכורים לסמים".

 

לעומתם, יש גם כאלה הסבורים שראוי להעניק לדיירים הזדמנות לחיים חדשים. "אני רוצה לקוות שכל הדברים נבחנו ושהילדים יהיו מוגנים", אומר אחד התושבים, "צריך לתת להם, לדיירי ההוסטל, הזדמנות, ואני מקווה שהצעד יתבצע".

 

תושב נוסף יצא אף הוא נגד המתנגדים. "אני המום. ועד השכונה שכר משרד יחסי ציבור כדי למנוע מאנשים שעוברים גמילה להגיע לכאן. הרי הם אנשים כמו כולם שעברו משהו בחיים. צריך לגלות סובלנות ולפעול גם למען החלשים".

 

ממטה המאבק של ועד השכונה ששכר למאבק את משרד יחסי הציבור רונן צור, נמסר: "המכורים אינם אוכלוסייה מוחלשת, אלא גורמי סיכון בעלי רקע פלילי ועברייני. מחקרית מוכח כי מכורים הם אלימים יותר, תוקפניים ומסכנים את סביבתם. המכורים אינם בני שיקום על פי הגדרת משרד הרווחה, ולכן החלטת המשרד רשלנית ומופקרת".

 

המפקחת הארצית במשרד העבודה והרווחה לטיפול בדיירי רחוב ומכורים, מריה פודגייצקי, אמרה: "אני המומה ומתקשה לעכל את מה שאני ואנשיי עברו בימים האחרונים. ניסיתי להסביר לתושבים כי 16 אנשים יגיעו להוסטל והם צעקו שמדובר בנרקומנים שיגרמו לירידת ערך הדירות. מדובר באנשים בגילאי 47־60 ללא יכולת תעסוקתית, הם לבדם בעולם, ואנשי צוות משגיחים עליהם".

 

מהמועצה המקומית זכרון יעקב נמסר: "אנו מכילים באהבה מסגרות שונות כגון הוסטל לפגועי נפש, פנימייה לילדים ונוער בסיכון ועוד. ההוסטל המתוכנן אינו ככל הוסטל אחר הפועל במושבה והקמתו לקתה בחוסר שקיפות מצד משרד הרווחה. נשתמש באמצעים העומדים לרשותנו על מנת להחזיר את הביטחון לתושבים".