אם מייקל ג'קסון עוד היה עימנו, הוא היה חוגג באוגוסט הקרוב יום הולדת 60. אבל ג'קסון לא כאן כבר תשע שנים, וכדי לציין את יום הולדתו העגול, נפתחה בשבוע שעבר בגלריית הפורטרטים הלאומית של בריטניה תערוכת עבודות שכל כולן הומאז' לג'קסון.
למרות שעבר זמן רב מאז שהלך לעולמו, הנוכחות של מייקל ג'קסון ניכרת במכירת האלבומים, בהקרנת הסרטים הקצרים שלו, במועדוני מעריצים שממשיכים להעלות על נס את פועלו, ובשאלות שהוא מעלה מעצם היותו תופעה חברתית. ונראה שכל אלה לא הולכים להיעלם בקרוב.
"מייקל ג'קסון הוא אחת הדמויות המשפיעות ביותר על התרבות במאה ה־20, והמורשת שלו ניכרת גם במאה ה־21 בכל מה שנוגע למוזיקה, קליפים, ריקוד, כוריאוגרפיה ואופנה, אבל ההשפעה שלו על האמנות המודרנית זה סיפור שעדיין לא סופר", אומר ד"ר ניקולס קאלינאן, אוצר התערוכה "מייקל ג'קסון: על הקיר".
"אנדי וורהול היה הראשון שבחר בג'קסון כנושא ליצירת אמנות ב־1982, ומאז הוא היה, יותר מכל גיבור תרבות בן זמננו, מקור להערצה חוצה דורות ונושא השראה לאמנים בכל תחומי האמנות הפלסטית", הוא מסביר בעלון המתפרסם באתר הגלריה לרגל הפתיחה.
העבודות המוצגות בגלריה המפורסמת, הסמוכה לכיכר טרפלגר בלונדון, נאספו מתוך אוספים פרטיים וגלריות ברחבי העולם. יש גם עבודות חדשות שנוצרו במיוחד לתערוכה, חלקן של אמנים מודרניים חשובים וחלקן של אמנים צעירים בראשית דרכם.
אבל התערוכה היא לא רק אוסף ציורים שמזמין את מעריצי ג'קסון לבוא ולראות איך אמנים צעירים ומבוגרים רואים את "מלך הפופ". "מדובר בגישה מהפכנית למדי, שבאה לחקור את ההשפעה התרבותית של דמות יוצאת דופן באמצעות כלים של אמנות מודרנית", אומר קאלינאן. "כל האמנים — למרות שהם מגיעים מדורות שונים ומשתמשים במגוון כלים אמנותיים — מוקסמים מהחידושים של ג'קסון ומכל מה שהוא מסמל, והתערוכה מעלה שאלות לגבי הסיבה שכל כך הרבה אמנים בחרו בו כמקור השראה, כמו גם מה מביא לכך שהוא ממשיך לזרוח בדמיון התרבותי הקולקטיבי".
קטלוג מפואר שכולל למעלה מ־120 רפרודוקציות מוצע למכירה לקהל, כולל מאמר מבוא על התערוכה של ד"ר ניקולס קאלינאן עצמו, ומאמרים נוספים הקשורים לנושא האיש ופועלו.
"מדובר בתערוכה יוצאת דופן בממדיה, ואנחנו משוכנעים שהיא תעורר חשיבה ושיח ציבורי בנושא אמנות וזהות, תיצור דיאלוגים בין אמנים ותעודד את אותם קהלים שמתעניינים בתרבות הפופ והמוזיקה להפנות את תשומת הלב גם לאמנות מודרנית", מבטיח האוצר. "כמו הנושא שלה, אנחנו בטוחים שגם התערוכה תהיה חוצת גבולות".