כבר לא רק שניצל תירס: פחות משלושה חודשים אחרי קבילת הענק שהוגשה על ידי 550 חיילים, אנשי קבע וקצינים טבעונים וצמחונים בטענה שיש בצבא מחסור במזון ראוי ומזין מן הטבע, צה"ל משיק תפריט חדש עם מנות מפתיעות, כולל המבורגר, גבינת לאבנה טבעונית ובראוניז שוקולד לקינוח.
בהתחשב בזה שגם טבעונים יכולים להסתבך בהכנת קציצות שלא מתפרקות או חביתת חומוס שלא נדבקת למחבת, צה"ל הקדים תרופה, וכ־60 מנהלי מטבח מכלל היחידות נשלחו להשתלמות מיוחדת שהבהירה: טבעונים לא אוכלים רק חסה, ובהחלט לא רק פחמימות כמו אורז או תפוחי אדמה.
מחסור באוכל חלבוני מן הצומח תועד בהמוני פוסטים בקבוצות הטבעוניות בפייסבוק, על ידי לא מעט חיילים שנאלצו להסתפק בשניצל תירס עם כמות חלבון חד־ספרתית - או בצ'יפס, אורז וקצת ירקות חיים במקרה הרע. לאחרונה סיפרו ל"ממון" חיילים שנמצאים בשלבי השירות האחרונים שלהם כי יש שיפור מתמיד במצב מאז גיוסם ("בטירונות אכלתי רק לחם", העידה אחת החיילות) – אבל עדיין האוכל הטבעוני המוצע לא תמיד מזין כמו האוכל שאינו טבעוני. חלק מהחיילים אמרו שהם עדיין זוכים באופן יומיומי לאותו שניצל תירס - וגם זה לעיתים מצריך מאבקים.
כמה חיילים טבעונים יש בצה"ל? כעשרת־אלפים, כך מעריכים אל"מ ערן לפיד, מפקד מערך המזון בצה"ל, וגם יובל חיורוני, מנהל "המטה לקידום טבעונות בצה"ל", שהגיש את הקבילה. בישראל כולה, על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, יש קצת יותר מ־5% טבעונים בגילאי 18־64, ולפי הערכות, הנתון מזנק בקרב בני נוער. סקר שערכנו ב"ממון" לפני מעט יותר משנתיים הצביע על כ־18% בני נוער (14־18) שמגדירים עצמם טבעונים או צמחונים, וזו מגמה שרק ממשיכה לצמוח.
בהתאם לאוכלוסיית הטבעונים ההולכת וגדלה, גם מספר העסקים הטבעוניים גדל, ובנובמבר השנה העיתון הבריטי "אינדיפנדנט" אף הכתיר את תל־אביב כעיר הבירה הטבעונית של העולם. גם חברות וארגונים החלו לספק לעובדים ארוחות מן הצומח בחדר האוכל, ורבים אימצו את יוזמת "מיטלס מאנדיי" (שני ללא בשר), כך שנראה שבהחלט מדובר בצעד מתבקש גם מבחינת צה"ל.
"אם לפני חמש שנים היו בערך 500־600 טבעונים בצה"ל, היום, אחרי מהפכת טל גלבוע ב'האח הגדול' בין השאר, אנחנו מגיעים לעשרת־אלפים טבעונים בצה"ל. יש יחידות שיש בהן אפילו 20% טבעונים", אומר אל"מ לפיד, ומציין במיוחד את חיל המודיעין וגדוד 50 של הנחל כיחידות שבהן חיילים טבעונים רבים. גם מיזם "אתגר +22 - מנסים טבעונות ביחד" של עמותת אנונימוס צובר פופולריות בקרב מלש"בים (מועמדים לשירות ביטחון) או חיילי סדיר, ומספק תמיכה, טיפים ומתכונים למי שהחליט לנסות טבעונות גם במסגרת הצבאית הלא כל כך ידידותית לטבעונים - תווית שעכשיו צה"ל מנסה לשנות.
"חג פסח האחרון היה הראשון אי פעם שבו הוגשו גם קטניות ואורז, וזה בעקבות הצורך של הטבעונים. עד השנה צה"ל שמר על מנהג איסור קטניות לפי הנחיית הרבנות", אומר אל"מ לפיד, ומזכיר שבאפריל 2017 הלוחמים גם התחדשו במנת קרב טבעונית, ובמקררי הבסיסים צצו גבינות ומעדני סויה.
אז מנות טבעוניות יש, אבל יש גם הרבה חוסר ידע ובלבול. חיילים טבעונים דיווחו שקיבלו, למשל, שניצל תירס צמחוני שמכיל ביצה. על כך הגיב אל"מ לפיד כי "היו שניצלים צמחוניים והיו טבעוניים. עכשיו יש רק שניצל תירס טבעוני, כדי למנוע את הבלבול הזה". כמו כן, לעיתים טבחים הטעו טבעונים ואמרו למשל שכלל הלחמים מכילים ביצים, אף שכל הלחם בצה"ל טבעוני, כך מבטיח אל"מ לפיד. קריאת רשימת הרכיבים וההקפדה על ידיעת החומרים מן החי היו בחומר הלימוד בהשתלמות השפים שערך צה"ל, כדי לנסות למנוע מקרים דומים.
אחרי מנת הקרב וכניסת מנות טבעוניות למטבחים, במאי 2017 בוטלו דמי הכלכלה שהגיעו לחיילים טבעונים ("מתוך הנחת עבודה שהטבעונים בצה"ל מקבלים מענה מזון הולם", נכתב בקבילת החיילים). אלא שחדרי האוכל הצבאיים עדיין זכו מעת לעת ליחסי ציבור לא חיוביים, בדמות תמונות של צלחות חצי ריקות או פוסטים של חיילים רעבים ברשתות החברתיות, מה שהוביל לקבילה שהגיש המטה לקידום הטבעונות בצה"ל.
לדברי אל"מ לפיד, הקבילה בסופו של דבר הובילה ליחסי עבודה טובים מאוד בין צה"ל לבין המטה. גם חיורוני מעיד שבחודשיים האחרונים המצב השתפר מאוד, ונוצרה מערכת יחסים שמביאה תוצאות: "אנחנו בקשר רציף וישיר מול מערך המזון ומרכז הציוד, אז כל תקלה מתוקנת במקום – לפעמים בתוך שעות. אנחנו מאמינים שבעבודה משותפת ורציפה נוכל להמשיך ולשפר את המצב, ואנו קוראים לגורמים הרלוונטיים בצה"ל לפעול בהקדם לגיבוש מדיניות סדורה ויסודית בהקשר לשירותם של הטבעונים בצה"ל, שתתחשב הן בצורכיהם החומריים והן בצורכיהם הרגשיים".
חלק מאותו שיפור הוא הכשרת הטבחים. כאמור, מנהלי מטבח עברו השתלמות מיוחדת למזון טבעוני, כולל הרצאות של תזונאים על הרכבת תפריט, דגשים ושימוש חכם ומזין בחומרים. אופיר קדם, השף של דן אילת והיועץ לתזונה טבעונית של צה"ל, העביר להם סדנה, שבה הכינו את המנות של התפריט החדש ולמדו איך להשתמש בחומרים הקיימים. "למדנו למשל להשתמש בעדשים שחורות בצורה יותר מגוונת. הכנו קובה ומפרום טבעוניים, סלטים עשירים בקטניות וכל מיני ממולאים עם קטניות וסויה", אומר אל"מ לפיד, שמסביר שצלחות רק עם אורז כבר לא אמורות לקרות. "אורז היא פחמימה ריקה ואנחנו מחפשים חלבון", הוא מוסיף.
אז לְמה יזכו מעתה חיילי הסדיר, הקבע והמילואים הטבעונים? את היום הם יוכלו לפתוח בארוחת בוקר שכוללת חביתת חומוס עם עשבי תיבול או בצל מטוגן, סלט ירקות עשיר, סלט טונה טבעוני ולחם מטוגן. גם מגוון הממרחים הורחב והוא יכלול טחינה ירוקה, ממרח עדשים שחורות, ממרח שעועית ולאבנה טבעונית. כמנה חמה בצהריים הם יוכלו להתענג על המבורגר טבעוני (מעדשים שחורות, בצל חרוך ושבבי סויה), שווארמה טבעונית, חריימה של קציצות טופו, תבשילי עדשים או גרגירי חומוס ברוטב אדום וקציצות בטטה ועדשים. גם קינוח יש: בראוניז שוקולד.
התפריט הטבעוני החדש יחייב את כל המטבחים בצה"ל, כולל אלו שבאחריות חברות קייטרינג. עם זאת, אל"מ לפיד מוסיף כי הנושא נמצא בהטמעה, וייקח זמן להגיע לכל המטבחים. כמו כן, הוא מציין כי "יש הבדל בין מטבחים עם אנשי קבע בעלי ניסיון לבין מטבחים קטנים שנמצאים באחריות חיילי חובה שכנראה יהיה להם קצת יותר קשה. אם יהיה צורך, הם יעברו הכשרות בהתאם".
בהחלט, אין דין חדר אוכל בבסיס גדול לדין חדר אוכל במוצב קטן, ובעקבות כך, יש לא מעט חיילים שמדווחים כאמור שהם מקבלים רק שניצל תירס, בעוד בבסיסים גדולים בעיר הבה"דים יש מעדנים, גבינות ומנות חמות משביעות ומזינות כמו רצועות סויה, תבשילי קטניות ועוד. כמו כן, קצינים מציינים שלעיתים בבסיסים שיש בהם חדרי אוכל נפרדים לקצינים אין מנות טבעוניות בחדר האוכל של הקצינים, מה שמאלץ אותם לאכול בחדר האוכל של חיילי הסדיר – או להסתפק בסלטים.
לדברי אל"מ לפיד, הצליחו למצוא פתרונות גם לחיילים שנמצאים בפעילויות מחוץ לבסיס, כמו אבטחת יישובים. למשל, תבשילי קטניות מוכנים מראש, מנות מתחממות שצריך בשבילן כרית חימום ומעט מים, וכן כריכים ומנות שיוזמנו במיוחד מחברות קייטרינג. עם זאת, עדיין שמענו דיווחים של חיילים טבעונים שהגיעו לשבוע של הגנת יישובים - ואוכל מתאים לא היה. "רק אחרי מאבק של יומיים קיבלתי חמגשיות", אמרה לנו ג' החיילת.
כיום, כך נמסר לנו, ב־80% מהמטבחים הצה"ליים כבר יש מענה טבעוני, ובתוך שנה מהיום התפריט יוטמע בכולם. "המטרה הסופית", אומר לפיד, "היא שכולם יוכלו לאכול ביחד – טבעונים, חילונים ושומרי כשרות באותו השולחן".
נ', חייל טבעוני, זוכר תקופה שבה על השאלה "אפשר משהו טבעוני?" השיבו לו בדרך־כלל ב"היום אין". לדבריו, מאז יש שיפור מתמיד ביחס ובמודעות לטבעונות, ובכל זאת, זה לא מספיק. אף על פי שבנוהלי הזנת הטבעונים בצה"ל מצוין שמוצרי תפוחי אדמה (לביבות או כדורי פירה) לא ייחשבו למנות עיקריות בעקבות הערך התזונתי הנחות שלהם, נ' מציין שגם היום קורה שקציצות תפוחי האדמה האלה מוגשות לו כמנה עיקרית, גם אם פחות מבעבר.
גם ע' ראה בעיניו ובקיבתו את השינוי שצה"ל עובר. "כשהתגייסתי פשוט לא היה כמעט כלום, אכלתי רק פחמימות. לחם ועלי גפן בעיקר", הוא אומר, אם כי הנגדים בבסיס ניסו לעזור ולדאוג לו לפחיות שימורים ועוד, "אבל כיוון שהמענה הכללי בצה"ל לא היה מספק, הם לא יכלו לעשות הרבה", הוא אומר. היום, לדברי ע', כבר יש עמדה שלמה לטבעונים, עם מנות חלבון מגוונות, מעדני סויה וגבינות סויה, "וכבר לא קורה מצב שאני נשאר רעב".