WhatsApp FaceBook send e mail
שאטרסטוק

היער הכחול של הגולן

154 דונם בצפון ייצבעו בכחול: איש העסקים שלומי פוגל השקיע מיליונים על גידול אוכמניות למטרות ייצוא • פירות היער יגודלו בחממות ממוחשבות שחוסכות במים

מאת נווית זומר
06.08.18

רבים ייהנו בקרוב מאוכמניות כחולות תוצרת הארץ - אך לא אנחנו. העסק החדש של איש העסקים שלומי פוגל, בעלי מספנות ישראל וחברת ההשקעות "אמפא", הוא גידול אוכמניות ליצוא. ל"ממון" נודע שפוגל, שהשקיע בענף החקלאות החדש שלו מיליוני דולרים, ייצא את פירות היער על פי זיכיון שרכש מחברה אוסטרלית. האוכמניות ישווקו תחת המותג "כרמל בלוברי", כאשר הכוונה בהמשך לגדל זני פירות יער נוספים.

 

הפרויקט משתרע על שטח של 154 דונם בבעלות קיבוץ עין זיוון ומושב נתור ברמת הגולן. מדובר בבחירה עסקית לחלוטין: מחיר פירות היער בשווקים גבוה משמעותית מיתר הפירות, ובעקבות טרנד מזון הבריאות - הביקוש לפירות יער גואה ברחבי העולם. עבור אוכמניות כחולות אפשר לקבל בשווקים בחו"ל כ־30 דולר לק"ג.

 

העסק החדש מתבצע באמצעות חברת "אגרקסקו", לשעבר מהיצואניות הגדולות של תוצרת חקלאית, אותה רכש פוגל לפני שלוש שנים מידי כונס הנכסים באמצעות חברת אמפא שבבעלותו. תחום החקלאות לא זר לפוגל, שבידיו פעילות בחו"ל בתחום הפרויקטים החקלאיים, לצד עסקי הנמלים, האחסנה, נדל"ן, מימון ועוד.

 

הגידול מתבצע בטכנולוגיה חדשנית: חממות ממוחשבות המאפשרות בקרה על כל הפרמטרים הנחוצים לפרי, כאשר השתילים גדלים על מצע מנותק מהקרקע המורכב מתערובות ייחודית שפיתחה החברה האוסטרלית. זו שיטה שמאפשרת לחסוך במים ולבקר את איכות הגידולים באמצעות מתקן טיהור.

 

שלומי פוגל | צילום: אוראל כהן

 

בעבר הרחוק הייתה אגרקסקו בבעלות המגדלים והממשלה, והיא זו שייצאה את רוב התוצרת החקלאית מישראל. ב־2011, אחרי שצברה חובות בסך 80 מיליון שקל, מונה לה כונס והיא נמכרה למגדל הפרחים ואיש העסקים גדעון ביקל, שלא הצליח לשקמה. פוגל רכש את החברה בכינוס השני שלה, כאשר הנכס העיקרי שנותר לה היה זיכיון על מספר זני תותים שפיתחה ויצוא תותים לחו"ל. לדברי החברה, "שלומי פוגל מאמין בשילוב של חקלאות וטכנולוגיות חכמות עם ציונות, וזה בא לביטוי בפיתוח חקלאות מתקדמת כדוגמת זו של פירות היער".

 

אגרקסקו מצטרפת לחברות ישראליות נוספות שמחפשות אחר זנים חדשים של תוצרת שמניבים רווחים גדולים יותר מאשר הגידולים המסורתיים של ישראל, בהן ניסיון של חקלאי רמת הגולן לגדל פטריות כמהין, שמחירן מגיע אף לאלפי דולרים לק"ג.