WhatsApp FaceBook send e mail
צילום: EPA

חמש קטנות

על ההחלטה להתיר הרג של שפני סלע בגלל המלחמה בנגיף הלישמניה | עם עו"ד אמנון קרן, פעיל סביבתי והגנה על זכויות בעלי חיים

ליאור אוחנה
26.08.18

השר להגנת הסביבה זאב אלקין הודיע כי הוא מוציא את שפני הסלע מרשימת החיות המוגנות כחלק מהמלחמה בנגיף הלישמניה שמתפשט בארץ. "נתנו בסך הכל שבוע לערער על ההחלטה. ברור שזה לא מספיק כדי ללמוד את הסיכונים הכרוכים בהריגת השפנים. למהלך כזה עלולות להיות תוצאות שליליות".

 

מה למשל? "אם השפן כבר איננו חיה מוגנת, אנשים יוכלו לסחור בחיה וזה עלול להביא לנדידת הנגיף לאזורים שונים שאין בהם כרגע סכנת לישמניה. בדיקות שנעשו לשפנים העלו כי רק 11 אחוזים מתוך כל החיות הנגועות הם שפני סלע. ההכרזה הגורפת על כל השפנים שוללת את ההגנה והפיקוח שקיים, וזה מאוד מסוכן. זה עלול לגרום לנזק בלתי הפיך".

 

עו"ד אמנון קרן, אוניברסיטת תל־אביב

 

לישמניה באמת מצדיקה צעד כה קיצוני? "לא. זו לא מחלה שמתים ממנה. אני כמובן לא ממעיט מערכה, אבל לא מדובר במחלה קטלנית. הנזק הקיצוני ביותר הוא צלקת. בשנים האחרונות המדינה השקיעה קרוב ל־40 מיליון שקלים כדי ללמוד את הנושא ואנחנו מחכים לתוצאות. ההחלטה לסמן את שפני הסלע כמטרה הכי נוחה היא פופוליסטית ונועדה לרצות את הציבור".

 

קיים לזה תקדים? "זה אירוני משום שהשר להגנת הסביבה, שאמור להגן על חיות הבר, יוצא בצעד מאוד פופוליסטי להכריז עליהן כמזיקים. אני לא זוכר החלטה כזו, והיא מאוד חריגה".

 

שפני סלע ליד הכנרת | צילום: אלעד גרשגורן

 

אז מה הפתרון? "להמשיך ליישם תוכניות קייימות — הרחקת מצבורי עפר וסלעים מיישובים, זה כבר הוכיח את עצמו. השפנים מתקרבים למקומות שבהם אנשים חיים בגלל תשתיות לקויות. צריך לפעול להרחקת שפני הסלע מאזורים שבהם אנשים חיים".