בדיוק לפני שנה נחתה בחנויות הנעל "Triple S" של מותג האופנה היוקרתי והרותח בלנסיאגה, ומיד זכתה לשם "כיעור". במגזין "GQ" קראו להן "סניקרס תפוחות ומסורבלות של אבא", אמרו שהן "נעל אורתופדית על ספידים", והניו־יורק טיימס קבע שמדובר ב"נעליים דוחות לכבדי תנועה". אז מה בכל זאת הפך אותה ללהיט? בדיוק זה, נו אתם יודעים איך העולם הזה עובד. מתברר שמאחורי העיצוב המגושם מסתתרת מגמה הרבה יותר פרקטית: העדפותיו של דור המילניום לפריטי עיצוב שמשרתים אותו, קרי נעליים נוחות על פני נעליים שהורגות את הרגליים, וכמובן על הדרך, פריט שמצטלם טוב לאינסטגרם דווקא מפני שהוא כל כך יוצא דופן.
אז איך הכל התחיל? הנעל שנחשפה לראשונה על המסלול בתצוגת הגברים של בלנסיאגה לסתיו שעבר, נראתה כמו שילוב של סניקרס מסיביות ונעל אורתופדית בעלת גפה מוזרה וסוליה בת שלוש שכבות (מכאן גם נגזר שמה). כל אלה, יחד עם שילוב צבעים בלתי שגרתי ולא־הרמוני, וגם המחיר השערורייתי שהוצמד אליה — 795 דולר — הפכו אותה במיידי לאייטם נחשק. כי מה אנחנו רוצים באמת? את מה שאנחנו לא יכולים להשיג. ואכן, כדי להניח יד, סליחה, רגל, על זוג שכזה, יש להיכנס לרשימות המתנה המוניות.
"בבלנסיאגה השתמשו בשם המותג כדי ליצור דגם בינוני וחסר טעם של נעל חדר כושר, זה כל מה שזה, ועם רעיונות כל כך מכוערים... והכל בשביל תאוות בצע...", פסק המעצב ראלף רוצ'י בחשבון האינסטגרם שלו. אבל לאוזניו של דמנה גווסליה, המעצב של בלנסיאגה, כל זה היה מוזיקה מלטפת. כמי שמותח את גבולות היופי בדיוק כדי להשיג את עיקום האף של ההמונים, היה לו ברור שאם כולם שונאים את זה — הוא כנראה עושה משהו נכון.
ואכן, נעלי ה־"Triple S" הן אולי לא הראשונות שהוכרזו כמסיביות וגדולות, אבל הן בהחלט היו הראשונות שהציתו את הטרנד שזכה מיד לכינוי "טרנד הנעליים המכוערות" (Ugly Shoes). כצפוי, כל בתי אופנת העילית (וכמובן מותגי הספורט וההנעלה שמיועדים לפשוטים כמונו) הגיבו מיד והסתערו על המגמה, והתוצאה היא: נעלי הספורט שעד לא מזמן התאפיינו בצבעים נעימים והרמוניים, בגזרות נקיות ובמראה קלאסי, פינו את מקומן לנעליים מסיביות בעלות סוליות מפלצתיות, גזרות שנשענות על חיתוכים מוזרים, שילובי צבעים צעקניים ומראה של נעל אורתופדית על ספידים — מסוג הדברים שנראים אולי רע ברחוב, אבל הופכים להיות להיט ברצף התמונות באינסטגרם.
"ה'טריפל־S' הן אבולוציה של טרנד ה־Active Wear שחזר לחיינו בשנת 2012, מגמה שבה נעלי הספורט הפסיקו לשמש רק לפעילות ספורטיבית והפכו לנעל רשמית לעבודה, ליום־יום וליציאה", מסבירה נתלי יצחקוב, טרנדולוגית בתחומי העיצוב והאופנה. "אחרי שנעלי הסטן־סמית' חזרו לחיינו היישר משנות ה־80, אבל כבר איבדו מהפופולריות שלהן, היום רוב המגמות מושפעות משנות ה־90, כמו הטריפל־S שמזכירות לי נעלי ספורט של פומה, נעלי הרים וניו־באלאנס מהעשור ההוא. המגפה של הנעליים התפשטה על ידי מובילות טרנדים כמו בלה חדיד, קיארה פראני וקנדל ג'נר — והנה טרנד שרובו הגיע מהאינסטגרם".
אבל בכל זאת נשאלת השאלה האם הנעליים המכוערות האלה מבשרות על עידן אסתטי חדש, כזה שדוחה את המינימליזם וההרמוניה לטובת מסיביות והפרזה, או שמדובר בטרנד חולף? "כמו בשנות ה־90, עת התפרץ לחיינו זרם הוואבי־סאבי היפני שקידש את היופי שקיים בדברים הלא־מושלמים, שלא נאמר המכוערים וחסרי הפרופורציה (ושבין חלוציו הייתה ריי קוואקובו ומותג האופנה שהקימה, קום דה גרסון), גם כיום מתרחשת תפנית לעבר הנראוּת המוגזמת והשונה. נראות מוגזמת שכזו הרי תצטלם טוב לרשתות החברתיות ותסחוף קהל", ממשיכה יצחקוב. "היום קיימת פתיחות גדולה לעיצובים שמטשטשים את הגבול בין יופי לכיעור. זה קורה גם בהשפעת הרשתות וגם בגלל תופעות כמו משפחת קרדשיאן, שגוררים לכיוון של דימויי גוף מוגזמים ומטופלים".
אבל מה שנראה כמו טרנד לחובבי אופנה מושבעים ולכאלה שמעיזים הרבה יותר, הפך להיות מגמה מרכזית. במותגי ספורט כמו אדידס, פומה ונייקי רכבו על הטרנד, והיום אפשר לראות נעליים מסיביות גם במותגי אופנה שפונים לאנשים בכל הגילים והסגנונות. אורי להבי, מנהל קריאייטיב ב"דניאלה להבי", זיהה את המגמה ומציע לראשונה העונה נעליים בעלי אותו אופי. "כשאתה עושה סיבוב בשוקי החומרים כדי לעצב נעליים, אתה מגלה שיש שינוי עמוק", הוא מספר. "פתאום אפשר לראות שהסוליות המוצעות למעצבים וליצרנים הן שמנות ומסיביות יותר, וזה משפיע על מה שאתה בוחר".
הנעליים החדשות של המותג מוצעות במגוון סוליות עבות ומסיביות, ולחלקן שילובי צבעים וטקסטורות שמעניין אם יתקבלו בשלום אצל הלקוחות המכורות. "צילמנו את זה רק עכשיו, אבל זה לא יצא לחנויות עדיין", הוא אומר. "למרות זאת, הצוות ראה והתלהב, והמוכרות עפו על זה. אולי דניאלה ז"ל, שהקימה את העסק, הייתה חושבת שזה יותר מדי בומבסטי ואולי היא הייתה מזדעזעת מהשילוב המנומר, אבל בסוף היא הייתה אחת המעצבות הראשונות שהכניסו קז'ואל, והנעליים הספורטיביות האלה הן לגמרי משהו שהיא הייתה מחבבת בגלל הנוחות והפונקציונליות".
אם בכל זאת אתם חושקים בנעל שהציתה את הגל, ה־"טריפל S" של בלנסיאגה מוצעות למכירה ברשת אמור (במחיר הכלל־לא־נוח של 3,650 שקל) החל מהעונה. אבל גם אצלנו, כמו בכל מקום בעולם, יש כבר רשימת המתנה. דנה אונגר, מהבעלים של הרשת ומנהלת קניינות בה, מסכימה שמדובר במהפכה. "הטרנד של הנעליים הגסות נכח תמיד לצד זה של הנעליים העדינות והקלאסיות, אבל אין ספק שנעלי הטריפל־S לקחו את המגמה צעד אחד קדימה והשפיעו על כל עולם האופנה. למרבה ההפתעה — או שלא — הקהל הישראלי מחבק טרנדים בקלות ופתוח אליהם, ורשימות ההמתנה לנעליים ארוכות אצלנו לא פחות מרשימות ההמתנה בחו"ל. מאז שהבאנו את הנעל, כל משלוח שנוחת בחנות אוזל עוד באותו היום".
לדבריה, דווקא מתוך הניגודים צומח סטייל מעניין: "אם תיקח את הנעליים הגסות האלה ותחבר אותן לחצאית פליסה אלגנטית או לשמלת משי — תקבל סטייל מודרני חדש של דור חדש. לדעתי הטרנד הזה תפס במיוחד גם מכיוון שיש כאן אמירה וגם נוחות, בקרב צעירים שלא מוכנים יותר ללכת בנעליים לא־נוחות שלא מתאימות לאורח החיים המהיר והאינטנסיבי שלו, ולכן הוא בוחר ללכת יותר ויותר על נעליים שטוחות ונוחות ללא עקבים ואגב כך ליצור מודל חדש של יופי וסטייל".