תמר: כשבתנ"ך כתבו דבש, התכוונו לתמר, והוא אכן ממתק מן הטבע. הוא משביע בזכות תכולה גבוהה של סיבים תזונתיים וכן משום שהסוכר שהוא מכיל משתחרר לאט יחסית. הסיבים התזונתיים שבתמר יכולים לסייע במניעת עצירות והפוליפנולים שבו יכולים לסייע במניעת תהליכים סרטניים. התמר מכיל גם כמות ניכרת של מגנזיום, שלו חשיבות בהרגעת מתח נפשי, בהקלת אלרגיות ובמניעת מחלות לב ובריחת סידן. מדובר במזון מצוין לאכילה לפני פעילות גופנית. התמרים אינם עוברים תהליכים כימיים לשיפור המראה – הם מתייבשים על העץ כחלק מתהליך ההבשלה הטבעי שלהם, ללא תוספת חומרים משמרים, צבעי מאכל ועוד. התמרים עשירים באשלגן בוויטמיני B, במגנזיום ובסידן.
טיפ: אפשר להשתמש בדבש התמרים, הסילאן, או בפרי עצמו כמסכה, ולשטוף במים חמימים אחרי כמה דקות.
הזית מכיל כ־25 אחוז שמן, שהוא כמובן שמן מן הצומח המכיל חומצות שומן חיוניות לגוף, ובהן אומגה 9 שהיא חומצת שומן שעוזרת במניעת טרשת עורקים. בנוסף, היחס בין אומגה 6 לאומגה 9 בשמן הזית מאפשר ספיגה יעילה של סידן. כן מכיל שמן הזית נוגדי חמצון שלפי ההערכות משפרים את ההגנה של הגוף מסוגי סרטן שונים ומונעים הזדקנות של תאי הגוף. לא בכדי שמן הזית הוא מבסיסי הדיאטה הים־תיכונית – לצד סגולותיו, טעמו מעשיר כל סלט. אפשר גם לטגן בו – אז כדאי להוסיף לסיר או למחבת כף מים.
טיפ: שמן הזית יכול לשמש כמסכה מזינה לשיער ולקרקפת. כן אפשר, אומרת יפית רפאל, מנכ"לית מרכזי רונית רפאל - מדע היופי, להשתמש בו כמסכה לפנים: לערבב שתי כפות שמן זית בשלוש כפות דבש, למרוח על הפנים והצוואר לעשר דקות, לעסות את הפנים כדקה ולשטוף במים חמימים.
• כנראה הסופר־פוד הראשון. הרימון הוא מקור מצוין לנוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים, הוא עוזר באיזון לחץ הדם ובמניעת סרטן ומחלות לב ומקשט בחן ובחוכמה כל סלט ירוק. עם זאת, ברימון ריכוז גבוה של חומצה אוקסלית, לכן כדאי לצרוך ממנו במתינות אם יש אבנים בכליות או כשסובלים מעצירות או מבעיות במערכת העיכול. את קליפת הרימון אפשר לרסק ולטחון דק ולהכין ממנה חליטה שנחשבת יעילה בהקלה במחלות מעיים שונות; יעילות דומה יש גם למיץ הפרי.
טיפ: שמן זרעי רימונים עשיר בוויטמין E, בחומצות שומן חיוניות ובמרכיבים נוגדי דלקת המסייעים לתיקון העור לאחר חשיפה לשמש וכן להאטת תהליכי הזדקנות – התוצאות משימוש בו כסרום לפנים יהיו מהירות.
• תאנה: התאנה עשירה מאוד בסוכרים פשוטים וזמינים ויכולה לשמש תחליף מצוין למנה מתוקה. היא מכילה גם סיבים תזונתיים בכמות גדולה, לכן היא יעילה בטיפול בעצירות ואף במניעתה. התאית שבה עוזרת לא רק לפעילות תקינה של מערכת העיכול, אלא גם בהורדת הכולסטרול הרע בדם. יש בה ויטמיני B וויטמין C וכן אשלגן, סידן וברזל. תאנים טריות עדיפות על פני התאנה המיובשת. שילוב תאנה טרייה בסלט עלים יקפיץ את טעמו.
טיפ: השימוש בתאנה לטיפוח ולריפוי העור מוכר כבר מימי קדם והיא תשתלב היטב במסכת יופי והזנה לעור הפנים: צריך למעוך את הפרי היטב, לערבב עם חמר או עם תערובת שמנים (למשל שמן קיק ושמן נר הלילה), למרוח על הפנים, להשאיר למשך כמה דקות ולשטוף במים חמימים.
מקור לפרי וליין. הענבים הם מקור טוב לוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. הענבים מכילים ביופלבנואידים ונוגדי חמצון השומרים על העורקים ומונעים שקיעת שומנים בהם, ובכך מונעים מחלות לב וכלי דם. כן יש בהם כמות גדולה של אשלגן, מינרל חיוני לפעולת הלב. היין, המיוצר מענבים, מכיל את תכונות העינב ומחקרים מראים שעשויה להיות לו השפעה מיטיבה על חלק מהאוכלוסייה, ובכלל זה עלייה ברמת הכולסטרול הטוב וצמצום הסיכון למחלות לב וכלי דם. וכמובן, יין (במידה!) משפר את מצב הרוח, וזה כידוע טוב לבריאות. רק שימו לב: הענבים והיין עשירים בסוכר, לכן יש לצרוך מהם במתינות.
טיפ: אפשר להשתמש בענבים כמסכת פילינג: סוחטים שניים־שלושה ענבים לקערה עם חמר ומעט מים, מערבבים ומורחים על הפנים. משאירים לשבע־שמונה דקות ושוטפים היטב.
מזונות מחיטה מלאה הם מקור לפחמימה מורכבת עשירה בסיבים תזונתיים שמספקת לגוף אנרגיה ותחושת שובע. התאית והקליפה של גרעין החיטה הם המקור לסיבים, העוזרים לפעילות תקינה של מערכת העיכול, וכן לוויטמינים מקבוצה B. כן מכילה החיטה ניאצין, המונע עלייה ברמת הכולסטרול הרע והוא נחוץ לבניין התאים בגוף. תחושת השובע מאפשרת אכילת כמות קטנה יותר של מזון פחות פעמים ביום ובכך עוזרת לירידה במשקל ולשמירה עליו. מעבר לכך, הסיבים התזונתיים מסייעים לפעילות מערכת העיכול. לכן כדאי לשלב חיטה בתפריט היומי, למשל בלחם, בקרקרים ובתבשילים. כדאי להוסיף לתזונה את הפריקי – גרגירי חיטה צעירים וירקרקים בעלי טעם מעושן – יש בהם פחות גלוטן והעיכול שלהם קל יותר.
טיפ: סובין החיטה, שבקליפת הגרעין שלה, יכול לשמש לפילינג לחידוש העור ולהמרצת זרימת הדם: כדאי לערבב את הסובין עם מעט שמן זית איכותי, לשפשף בעדינות את העור ולשטוף במים חמימים.
שעורה היא הדגן המוכר לנו כגריסים: יש בהם מינרל בשם כרום, המאזן רמות סוכר, יש בהם איכויות מכייחות, ולכן הן מסייעות במצבי צינון וליחה. בחורף מומלץ ליהנות מהם כדייסה, מבושלים במים רבים ובתוספת קינמון, וכמובן בחמין.
טיפ: אפשר לטחון את השעורה ולערבב עם מעט שמן צמחי איכותי (למשל שמן שומשום), או להשרות אותה במים עד לריכוך ואז להשתמש בה על העור, בשילוב דבש או סילאן. התוצאה היא עור גמיש, זוהר ורך.
תפריט יומי עם שבעת המינים – 1,350 קלוריות
ארוחת בוקר:
• כריך מלחם מחיטה מלאה עם 3 כפות גבינה 5% או 1/2 אבוקדו + ירקות טריים
ביניים:
• 2 תמרים + 2 אגוזי ברזיל
ארוחת צהריים:
• 150 גרם דג בורי בתנור עם תבשיל חיטה וירקות שורש
• סלט חסה עם 1/2 כוס גרעיני רימון
ביניים:
• 2 תאנים טריות
ארוחת ערב:
• ביצה + חלבון
• 100 גרם קוביות גבינת פטה עיזים 5% או כוס פולי סויה (אדממה)
• סלט ירקות עם שמן זית
ארוחת לילה:
• 12 ענבים + 8 שקדים