קצת קשה להאמין, אבל לק ג'ל, המתנוסס היום על ציפורניהן של ידועניות מכל העולם וברחבי הרשת, הוא בעצם המצאה שבאה לעולם רק לפני כעשור. מי שעומד מאחוריה הוא המנכ"ל והבעלים המשותף שלHand & Nail Harmony, דני היילי, בעל ותק מפואר בתחום בניית הציפורניים כבר למעלה מ־30 שנה.
"זה היה אחרי סיור הדרכה ביפן, שבה אמנות העיטור של הציפורניים שיגשגה עוד לפני שהגיעה למערב", נזכר היילי בביקורו בארץ לרגל השקת מוצריה של החברה שהוא עומד בראשה בשוק המקומי. "במהלך הסיור שמנו לב שעבודת הבנייה בג'ל ממושכת ותובעת זמן ארוך. כשחזרנו לארה"ב נכנסנו למעבדה ובתוך זמן קצר פיתחנו את נוסחת ג'ליש – ג'ל נוזלי, עם צבע, נתון בתוך בקבוקון עם מברשת, ממש כמו לק".
אם הלק ג'ל הוא מוצר חדש יחסית, אמנות טיפוח, בנייה והארכת הציפורניים עתיקה כמעט כמו הציוויליזציה האנושית. בבבל העתיקה, בשנת 3000 לפני הספירה, טיפחו את ציפורני העשירים בכלים עשויים מזהב טהור, וצבעו אותן בכחל, בהתאם למעמד: ירוק לעניים ושחור לאנשים חשובים באמת. קליאופטרה ונפרטיטי במצרים העתיקה טיפחו את הציפורניים בשמנים וצבעו אותן בחינה אדומה. בתקופת שושלת מינג בסין, ציפורניים מטופחות וארוכות באופן מוגזם היו סמל למעמד. נשות האצולה עטו ציפורניים מלאכותיות, לעיתים עשויות מזהב או כסף, כדי להוכיח שהן, לעומת בנות המעמדות הנחותים, לא עסקו בעבודות ידניות. המלכה אליזבת הראשונה התגאתה בידיה המטופחות וציפורניה היפות והפכה את המניקור לאופנה באירופה של המאה ה־16.
השימוש בצבעים מבהיקים ועמידים לכיסוי הציפורניים התפתח בד בבד עם תעשיית הצבע למכוניות, בתחילת המאה ה־20. הלק הוורוד שעלה למדפים ב־1925 הפך בן לילה ללהיט עולמי וכוכבות הוליווד החלו מכתיבות את הקו המנצח – ציפורניים ארוכות, צבועות בכל גוני האדום. ההמצאה של טכניקת הארכת הציפורניים הנהוגה עד היום שמורה לרופא שיניים אמריקאי בשנות ה־50, ששבר את הציפורן במהלך עבודתו. הוא בנה לעצמו ציפורן מלאכותית כתחליף, באמצעות חומר אקרילי דנטלי. ההמצאה נרשמה כפטנט והרופא ואחיו הקימו חברה משגשגת לבניית ציפורניים מלאכותיות. את התאוצה הגדולה ביותר רשמה תעשיית בניית הציפורניים בעשורים האחרונים של המאה ה־20, עם שכלול החומרים האקריליים וטכניקות הבנייה והעיצוב, שסללו את הדרך להופעת הג'ל כחומר המועדף היום בסלונים בכל העולם.
היילי עשה לעצמו שם בתעשיית הציפורניים הרבה לפני שפתח את החברה שלו ב־2009. עד אז הוא התפרסם בעיקר בזכיות הרבות שלו בתחרויות ברחבי העולם ונודע בעבודתו המדויקת ובשליטתו בחומרי הבנייה האקריליים. הוא שימש יועץ בחברות גדולות ולזכותו נרשמו לא מעט פיתוחים חשובים בתחום - הוא היה הראשון לזהות ולפתח את נוסחת הג'ל הנצמד לציפורן על ידי ייבוש במנורת לד. אלה הובילו אותו להמצאה ששינתה את כללי המשחק - ג'ליש, ג'ל לק, שהוא מיזוג בין הג'ל לעיצוב ציפורניים, שנמכר עד אז רק בצנצנות, לבקבוק הלק המוכר. ג'ליש היה הלק ג'ל הראשון ששווק בבקבוק עם מברשת, והפך את תהליך המריחה לקל, מהיר ויעיל. הג'ל לק נמשח על ציפורן טבעית ומעניק לה מראה מטופח לזמן ארוך בהרבה מאשר לק רגיל.
לצד הלק ג'ל, מציעה החברה של היילי ושותפו דיוויד דניאל גם טכניקות ומוצרים נוספים לתעשיית בניית הציפורניים, שלא היו ידועים עד היום בארץ: פוליג'ל ואבקת טבילה צבעונית.
פוליג'ל הנתון בשפופרת הוא חומר חיזוק והארכה לציפורניים המצטיין בגמישות רבה ולכן נוח ביותר לעיצוב ולעבודה. בניגוד לחומרים האקריליים, המתייבשים באוויר, אפשר להניח את הג'ל על חמש ציפורניים והוא לא יתייבש או ישתנה עד שהציפורן האחרונה תעוצב. העיצוב עצמו קל בהרבה מעיצוב באקריל – הג'ל נענה בקלות למגע מברשת העיצוב, ממש כמו פלסטלינה. החומר נטול הריח מתייבש ומתקבע על הציפורן רק אחרי חשיפה למנורת לד, ואינו דורש כמעט שיוף ועיצוב. בנוסף לכך, הג'ל מכיל כבר צבע בסיסי (ארבעה גוונים: שקוף טבעי, ורוד אטום, לבן רך ולבן שקוף) שכל אחד מהם יוצר מראה ציפורן טבעית. התוצאה היא ציפורן חזקה, מעוצבת ובעלת מראה טבעי.
אבקת הטבילה שמציעה ג'ליש שונה אף היא מאבקת האקריל, המוצר הפופולרי ביותר בתחום בניית הציפורניים. התכשיר מבוסס על שרף (חומר טבעי) הנמרח על הציפורניים שנטבלות לאחר מכן באבקה, המכילה שבבי אקריל וגם - וזה החידוש - צבע. האבקה מתקבעת באופן טבעי, וכל שנותר הוא לשייף מעט כדי לעצב את הציפורן ולמשוח בשכבת הברקה עליונה. התהליך כולו נמשך כ־30 דקות בלבד, אפשר לבחור מבין למעלה מ־100 גוונים שונים של אבקה והתוצאה מחזיקה מעמד עד ארבעה שבועות.
ומה בעתיד?
אם חשבתם שהמילה האחרונה בתחום כבר נאמרה, להיילי יש חדשות, שהוא מנוע כרגע מלחלוק איתנו. "אנחנו עובדים כרגע על טכנולוגיה חדשה שתעשה את תהליך הטבילה לנוח עוד יותר", הוא מסכים לגלות. הפטנט יושק לקראת סוף השנה האזרחית, הוא מבטיח.