האם תקציב התרבות של מדינת ישראל, שהוא כיום הקטן ביותר במדינות המתקדמות בעולם, יעלה פי חמישה ויתקרב לתקציב התרבות של מדינות רבות בעולם?
ועדת השרים לחקיקה תדון היום בהצעת חוק של יו"ר שדולת התרבות, ח"כ עופר שלח (יש עתיד), שנועדה להעלות את תקציב התרבות של מדינת ישראל לכדי אחוז אחד מתקציב המדינה, לעומת 0.2% בלבד כיום. להצעת החוק יש תומכים רבים וסיכוייה לזכות בהמשך ברוב בכנסת טובים.
ח"כ שלח הסביר אתמול כי הצעת החוק נועדה להחזיר את המצב למתווה שעליו המליצה בשנת 2004 "ועדת הברמן", אשר יסדיר את תקציב התרבות באופן שיהיה קרוב יותר לסטנדרטים המקובלים במדינות המערב ולהחלטת אונסק"ו משנת 1998, לפיה על המדינות החברות בארגון להקצות לפחות אחוז אחד מסך תקציב המדינה לנושא התרבות. זאת, תוך התחשבות בקשיים התקציביים הייחודיים עימם מדינת ישראל נדרשת להתמודד.
ברחבי העולם מוקדשים תקציבים גדולים לתרבות, כאשר לא רק במדינות העשירות ביותר התקציב גבוה בשיעור ניכר מאשר בישראל. בשוודיה תקציב התרבות עומד על 2.6% מתקציב המדינה, ברומניה 2.1%, באזרבייג'ן 2%, בהונגריה, בשווייץ ובצ'כיה 1.7%, בפינלנד ובארמניה 1% ובאיטליה 0.9%.
בבדיקה שנעשתה בתקציבי התרבות של 42 מדינות, הרוב המכריע בארצות אירופה, לא נמצאה ולו מדינה אחת ששיעור התקציב המוקדש בה לתרבות הוא כה נמוך כמו בישראל.
"תרבות היא מצרך יסוד, חיוני לא פחות מחינוך ובריאות", מסר ח"כ שלח. "הגיע הזמן שהתרבות בישראל תתוקצב באופן הראוי, בדומה למדינות המתקדמות בעולם".
שוודיה 2.6%
רומניה 2.1%
אזרבייג'ן 2%
הונגריה 1.7%
שווייץ 1.7%
צ'כיה 1.7%
פינלנד 1%
ארמניה 1%
איטליה 0.9%
ישראל 0.2%
*באחוזים מתוך תקציב המדינה