מזג האוויר נוח, סתיו אמיתי, ואם אתם בעניין של טיול משפחתי בסוף השבוע, אולי כדאי שתשלבו בחוויה גם פעילויות שקשורות לעונת מסיק הזיתים, שהחלה בימים אלה. עשרות בתי בד בצפון הארץ (בדרום זה יקרה בעוד כחודש), לוקחים חלק באירועי פסטיבל המסיק, ומזמינים מבקרים להכיר מקרוב את התעשייה שנחשבת לעתיקה ביותר בארץ ולאחת העתיקות בעולם.
למעשה, הכנת שמן מזיתים החלה כאן, בחבל הארץ הזה. בחפירות ארכיאולוגיות שנעשו בעין ציפורי התגלה בית הבד העתיק בעולם, המתוארך לתקופה של לפני 7,500 שנים. כיום מגדלים בישראל מטעי זיתים על שטח של כ־340 אלף דונם, מצפון הנגב ועד רמת הגולן, שמהם הפיקו בשנה האחרונה כ־18 אלף טון של שמן זית בכ־120 בתי בד ומפעלי שמן, מספר ד"ר עדי נעלי, מנהל ענף הזיתים במועצת הצמחים.
בתעשיית שמן הזית מתקיים פסיפס של כלל השבטים המרכיבים את החברה הישראלית: יהודים, מוסלמים, דרוזים ונוצרים, דתיים וחילוניים — הפועלים בתיאום ובשיתוף פעולה. "לא לחינם ענף הזית הוא סמל לשלום", אומר ד"ר עלי מאזן, חבר ההנהלה הציבורית של ענף הזית במועצת הצמחים, ומי שביום־יום מתפרנס כרופא שיניים. "האהבה לשמן זית היא אהבה חוצת מגזרים ומייצרת שיתופי פעולה בין כל תושבי הגליל, שבלי הנוזל המרכך של השמן, לא בטוח שהיו מתקיימים".
לדבריו, שיתופי הפעולה באים לידי ביטוי במיוחד בתקופה זו של המסיק כאשר מגדלים יהודים סוחטים את הזיתים שלהם בבתי בד במגזר הערבי, ולהפך. "מדובר בשיתופי פעולה ארוכי שנים שיוצרים היכרויות, חיבור ואפילו חברויות בין המגדלים במגזרים השונים. בחלק מהמקומות, ההיכרות שהחלה סביב החקלאות, ובעיקר סביב הזיתים, הופכת לחברוּת המקשרת גם בין המשפחות", אומר ד"ר מאזן, המגדל כ־35 דונם זיתים בדיר חנא, ומשמש גם כטועם שמן מטעם ענף הזית וכחבר ועדות שונות בענף. "מתוך 15 חברים בהנהלת ענף הזית, מחצית הם בני מיעוטים. איפה עוד תמצא שיתוף פעולה שכזה?" הוא משוויץ.
שמן הזית המופק בישראל נחשב לאחד האיכותיים ביותר בעולם, בשל ההקפדה היתרה על תנאי הגידול, על אופן המסיק ועיתויו, על הגעה מהירה של הזיתים לבתי הבד, וכן הודות לשימוש בטכנולוגיות מתקדמות בבתי הבד, כמעט ללא מגע יד אדם. לצד הקִדמה, חלק מתעשיית שמן הזית היא תעשייה מסורתית, במיוחד במגזר הערבי, שם בזכות שיטות הגידול המסורתיות בבעל, אין צורך להשקות את העצים, והפקת השמן היא חלק מהפולקלור, מהתרבות ומהמסורת המשפחתית, התורמת גם לפרנסת המשפחה. כך למשל, בתקופה זו של השנה אפשר לראות משפחות רבות במגזרים הערבי, הדרוזי והצ'רקסי עוזבות את עיסוקי היום־יום בתחומי ההנדסה, הרפואה והתחומים האחרים, ומתאספות יחד למסיק המסורתי.
את המסורת, יחד עם שיטות הגידול והמסיק המודרניות, ניתן יהיה לפגוש ולחוש בפסטיבל ימי הזית שמתחיל היום ויימשך לתוך סוף השבוע, בשורה ארוכה של יישובים בכל המגזרים בצפון הארץ: יהודים, ערבים, דרוזים וצ'רקסים. מרבית האירועים פתוחים לקהל הרחב ללא תשלום, ובהם יציגו את המסיק שלהם עשרות בתי בד - מבתי הבד המסורתיים, דרך בתי בד קטנים בסגנון בוטיק ועד לבתי הבד המודרניים והמתקדמים.
1. משק משפחת ג'השאן
משפחת ג'השאן מייצרת שמן זית על אדמת ארץ ישראל כבר מאות שנים, ובניה הם בני הדור השביעי שעוסקים בהפקת שמן זית. ניתן להגיע לכאן במהלך הפסטיבל לצורך השתתפות בייצור ועצירת שמן זית בבית הבד, בסדנת כבישת זיתים, בהכנה וטעימה של מטעמים גליליים בהדרכת בנות משפחת ג'השאן, בהתנסות בסדרות הקוסמטיקה משמן זית, וכן ברכישת המוצרים במחירי פסטיבל מיוחדים. לפרטים: 04-6797666 050-7881481.
2. שמן זית אורגני
בדיוק בנקודה שבה נושק הגליל התחתון לעמק יזרעאל במושב הציורי בית לחם הגלילית הוקם בית בד בוטיקי קטן ומשפחתי הפועל בשיטה אקולוגית ידידותית לסביבה. במהלך הפסטיבל יתקיים סיור ומסיק זיתים בכרם האורגני, הדרכות בבית הבד על תהליך הפקת השמן ועוד. חלק מההפעלות בתשלום. לפרטים: בית בד גלילי, בית לחם הגלילית, 04-6899779, 052-6154411.
3. לומדים לטעום שמן זית
רוצים ללמוד לזהות לפי הטעם את הזנים השונים של הזיתים? במהלך הפסטיבל יתקיימו במשק חר"ג שבכפר חסידים טעימות של סוגי שמן זית, כולל הסברים מקצועיים. בתיאום מראש 054-5915429, 054-9136500.
4. ריש לקיש במושב ציפורי
ביקור בכרם זיתים אורגני, מסיק זיתים, הכנת צנצנת זיתים כבושים, ביקור וסיור בבית בד ייחודי, טעימות ממבחר גדול של שמני איכות אורגניים. בהרשמה מראש בלבד בטלפון 052-8454663.
5. בית לחם הגלילית
סיור מסיק זיתים בכרם האורגני, הדרכות בבית הבד על תהליך הפקת השמן, טעימות של שמני הזית "ראשון המסיק", דוכני שמן זית, זיתים, גבינות, יין, קוסמטיקה טבעית ועוד, חצר המשק עם דיר עיזים ובית קפה בטבע. לפרטים והרשמה לסיורים (בתשלום): 04-6899779 052-6154411.
6. מסע בין זנים בקיבוץ גשור
ארץ גשור שברמת הגולן הפכה למעוז של הפקת שמן זית, כאשר במאות הדונמים כאן מגדלים עשרה זנים שונים של זיתים. ניתן לצאת לסיור בשטח בהתאם לתנאי מזג האוויר ובתיאום מראש, ולצפות במסיק מכני כולל הסבר על השיטה המתקדמת ביותר בעולם. טעימות שמן זית "ראשון המסיק". הסיורים בתשלום. לפרטים והרשמה: 04-6764036, 052-6876108.
7. לא רק שמן, גם סבון
למרכז המבקרים של "שמן זית סבא חביב" שבקיבוץ פרוד מגיעים מדי שנה למעלה מ־100,000 מבקרים ללמוד על מסורת של יותר ממאה שנות הפקת שמן זית ישראלי שמיוצא מכאן ל־19 נקודות בעולם, מסין וטייוואן דרך דרום אפריקה ועד אמריקה ואירופה. אבי המשפחה, עיסא גהאשן, מתמחה ברפואה עממית גלילית ומייצר גם סבוני שמן זית מיוחדים. "סבא חביב", בכניסה לקיבוץ פרוד, 052-8061144 04-6991888.
8. דרך השמן והזית באגם המונפורט
ב"מרכז הזית והשמן" חצר ארכיאולוגית המלמדת על חוויית ייצור שמן הזית בארץ ישראל לאורך הדורות. המבקרים ישתתפו גם במסיק זיתים, יכינו שמן זית וכלי מאור קדומים. הביקור באתר בתיאום מראש בטלפון: 077-9964569.
9. אצל אבו עפיף בחורפיש
במרכז שמן הזית "אבו עפיף" אפשר לבקר בבית הבד, ללמוד על תהליך הפקת שמן הזית המסורתי, להשתתף בסדנאות ייצור סבונים משמן זית, ללמוד את תהליך כבישת הזיתים, להתנסות בטעימות של סוגי שמן הזית השונים, לקחת חלק בסדנאות הכנת מאכלים דרוזיים מסורתיים וליהנות מפגישה מרתקת עם משפחת אבו עפיף הדרוזית שתספר על מסורת גידול הזיתים. לפרטים: 077-9964663.
10. אצל סבתא ג'מילה בפקיעין
סבתא ג'מילה מייצרת כבר שנים מוצרי קוסמטיקה טבעיים המבוססים על שמן זית טהור. ביקור במרכז המבקרים כולל קבלת פנים דרוזית עם קפה אסלי, הדרכה והסבר על אודות סיפור חייה של סבתא ג'מילה, התנסות במוצרים, למידת תהליך ייצור הסבונים משמן זית טהור המיועד למאכל, חוויית התנסות בתהליך זיקוק הצמחים לסבונים הטבעיים, בישול הסבון, יציקתו, והחתמת הסבונים. בתשלום. הרשמה בטלפון: 077-9964500.
*
עצי זית יכולים להגיע לזיקנה מופלגת, כאשר עצים שגילם מוערך באלפיים שנה אפשר לראות במסגרת הפסטיבל במטע הזיתים שברכס נטופה הסמוך ליישוב דיר חנא. העצים הללו עדיין מצמיחים זיתים וממשיכים להפיק מהם שמן זית.
לתוצאות טובות ועמידות יש לכבוש את הזיתים בכלי זכוכית או מתכת בלבד ולא בכלי פלסטיק.
המצרכים:
1 ק"ג זיתים ירוקים שנקטפו באחרונה
תמיסת מלח עשויה מ־100 גרם מלח ל־1 ליטר מים
5 שיני שום
1 לימון
2 פלפלים חריפים
2 עד 3 כפות שמן זית
ההכנה:
מבקעים את הזיתים בפטיש או על ידי חיתוך בסכין. מכסים במים נקיים ומשרים אותם למשך שבוע. מדי יום מחליפים את המים. ביום השמיני מסננים את הזיתים מהמים ומניחים אותם במכל זכוכית או מתכת בעל מכסה אטום. מכסים את הזיתים בתמיסת מלח, כך שיכוסו לחלוטין.
מוסיפים למכל את שיני השום, הלימון הפרוס לפרוסות דקות והפלפלים החריפים. מוודאים שכל תכולת הצנצנת מכוסה היטב בתמיסת המלח ושהתמיסה מגיעה כמעט עד שפת הכלי.
מכסים את פני התמיסה בשכבה דקה של שמן זית. השמן משמש לאטימת תכולת הכלי ומניעת חמצון. סוגרים היטב במכסה אטום ומאחסנים במשך 30 יום במקום אפל.
מרכז המבקרים של משק משפחת ג'השאן יקיים בבית הבד במושב כלנית שבגליל התחתון, מגוון אירועים קולינריים, ומחיר ארוחה לאדם במשק תעלה 15 שקלים