מלכת דראג, פלסטינית, דתייה, וזמר ממוצא אתיופי נכנסים לחדר. זו לא התחלה של בדיחה, זה הראיון המשותף שערכנו עם ארבעת כוכבי UPLOAD, סדרת רשת חדשה ומסקרנת שעלתה השבוע לאוויר ועוקבת מקרוב אחר חייהם של ארבעה כוכבי יוטיוב ישראלים.
UPLOAD, של הבמאי הדוקומנטרי ברק היימן ופרי שיתוף פעולה בין כאן תאגיד השידור הציבורי ויוטיוב, מפגישה את הצופים עם ארבעה יוטיוברים בעלי סיפור חיים יוצא דופן: ליאור ישראלוב, לשעבר תלמיד ישיבה, שבגיל 27 יצא מהארון והפך לדראג קווין בגובה 1.90 מטר שמופיע תחת שם הבמה סוזי בום; הנא זיאד, פלסטינית צעירה שאביה נורה למוות בידי חיילי צה"ל, ושהסרטונים הקלילים שהיא מעלה לרשת בשפה הערבית סחפו מאות אלפי עוקבים ברחבי המזרח התיכון; חן כלפון, ללא ספק היוטיוברית הדתייה המצליחה בישראל, שבגיל 25 כבר יש לה שלושה ילדים ועוד אלפי נשים דתיות השואבות ממנה טיפים בתחום הסטיילינג; ומוטי טקה, בן למשפחה ממוצא אתיופי, שהפך ממוכר פלאפל לאחד המוזיקאים העסוקים בישראל. נדמה שרק העולם הכאוטי של היוטיוב, שבו גיבורי התרבות החדשים מגיעים ללא הבדל דת, גזע ומין, יכול לחבר בין ארבע דמויות שונות כל כך, ולהפוך אותן לאושיות רשת משגשגות.
בכל זאת יש משהו שללא ספק מאחד את ארבעת כוכבי UPLOAD: הנטייה הבלתי פוסקת לעשות סלפי. במהלך המפגש הקצר איתם נשלפו הטלפונים פעם אחר פעם, ולא בגלל שלמישהו הייתה שיחה. מסתבר שלא פשוט להיות יוטיובר, וככזה אתה מחויב כמעט בכל רגע לספק את הצמא הבלתי נדלה של העוקבים, או כמו שהיוטיוברים קוראים להם, "הקהל". "בעידן היוטיוב, היחיד שקובע מי יצליח זה הקהל", מסביר טקה בן ה־22, ומעלה עוד סטורי לאינסטגרם.
טקה יודע על מה הוא מדבר. לפני ארבע שנים הוא היה בחור אנונימי מקריית־ביאליק, שבסך הכל העלה לרשת שיר אחד שכתב. הוא לא האמין שיום יבוא והוא ימלא את האנגר 11 בנמל תל־אביב. אבל זה בדיוק מה שקרה לפני חודשיים, כשטקה הופיע בהאנגר והעיף אותו לאוויר. ככה זה כשערוץ היוטיוב שלך אוסף כמעט מאה אלף עוקבים, ושהלהיט שלך "בלבלה" זוכה ל־12 מיליון צפיות. "ברגע שהקהל יכתיר מישהו להיות מספר אחת, הוא יהיה מספר אחת ולא משנה מי יתערב", אומר טקה, שכמעט בלתי אפשרי ללכת איתו ברחוב מבלי שייעצר על ידי חבורת נערות שבפיהן בקשה אחת ויחידה: סלפי.
טקה מתחזק עם הקהל שלו קשר ישיר, כמעט אינטימי. בערוץ היוטיוב הרשמי שלו תוכלו למצוא את כל הקליפים שלו, כמה ראיונות שהעניק לאמצעי התקשורת והרבה מאוד תגובות של מעריצים נלהבים. ובכל זאת, את סיפור חייו המורכב של טקה, שמשפחתו עלתה ארצה מאתיופיה, שאמו ילדה אותו בישראל כשהייתה בת 40 בניגוד לעצת הרופאים, ושאביו נפטר כשהיה נער — לא תמצאו שם. עכשיו כל זה עומד להשתנות.
כמו טקה, גם שאר חבריו ל־UPLOAD מתחזקים ערוצי יוטיוב עם אלפי עוקבים, והם רגילים לעמוד מול העדשה ולפנות אליהם באופן ישיר באמצעות סרטונים מעוצבים, נוצצים ומהונדסים. אבל בסדרה החדשה הם מוותרים לראשונה על השליטה במה שעולה לרשת וחושפים את מה שמתרחש מאחורי המצלמה, את הקונפליקטים המשפחתיים שלהם ואת הקרבַיים. התוצאה מרגשת. את ארבעת הפרקים של הסדרה כבר אפשר למצוא, איך לא, ביוטיוב: השבוע היא עלתה לערוץ היוטיוב של כאן דיגיטל, ותשודר במלואה בכאן 11 ב־2 בדצמבר.
זה לא סוד שהיוטיוב כבר מזמן שולט בחיינו. מדורת השבט של הטלוויזיה איבדה את הבכורה לסרטונים של חתולים חמודים, אנשים שמתחננים שנעזוב את בריטני לנפשה ועומר אדם. בתוך עומס המידע הזה צצו היוּטְיוּבֶּרִים, כוכבי רשת שמעלים ליוטיוב סרטונים במגוון נושאים, וזוכים בתמורה לעוקבים נאמנים ולאלפי צפיות. הכוח של היוטיוב כל כך גדול, שגם זמר אנונימי כמו טקה יכול להפוך בעזרתו בזמן קצר לאחד המוזיקאים הפופולריים בישראל.
במקרה של כלפון, ששביס אופנתי מכסה את ראשה, העובדה שבכלל יש לה קהל עוקבים אינה מובנת מאליה. לפני שלוש שנים היא החלה להעלות לרשת סרטונים צנועים ובהם טיפים לאיפור עבור נשים דתיות. בהתחלה היו לה רק 20 עוקבות, אבל לאט־לאט צבר הערוץ תאוצה, לא רק מבחינת הקהל אלא גם מבחינת התוכן: היום 11 אלף העוקבות הצמודות של כלפון לומדות ממנה לא רק כיצד להתאפר אלא גם איך מכינים סליים וכיצד נראים חייה כאמא לשלושה ילדים קטנים, וצורכות באדיקות כל סרטון שעולה לאוויר. "לעשות סלפי זה מטלה מעצבנת מבחינתי", היא אומרת. "זה לא בא לי טבעי ואני מכריחה את עצמי לעשות את זה".
אבל הסלפי הוא רק אחד מהקשיים עימם מתמודדת כלפון כיוטיוברית דתייה. "המגזר הדתי עדיין לא נמצא ביוטיוב, כי הדתיים תופסים את העולם הזה כשקרי, ובצדק. ביוטיוב הכל תמיד נוצץ, ואנחנו, הדתיים, מלמדים את הדור הצעיר דווקא לחיות בצניעות. הבעיה היא שאם תראי ביוטיוב רק את החיים המבאסים שלך, אף אחד לא יצפה".
איך את מתמודדת עם זה?
"אני מראה את הנוצץ ואת הלא נוצץ. אני בוכה מול המצלמה, אני מצלמת את הבית המבולגן שלי. אני מנסה להביא כמה שיותר אמת, ומרגישה שלאט־לאט הקהל שלי גדל".
השבוע עמד בפניה אתגר, כאשר ביקשה לקדם בערוץ שלה את הסדרה החדשה בה היא משתתפת, לצד דראג קווין הומוסקסואל ופלסטינית שמגדירה את אביה, שנהרג בשוגג בידי חיילי צה"ל, כ"שאהיד". "מישהי הודיעה לי שהיא הפסיקה לעקוב אחריי", מספרת כלפון. "היא כתבה 'מה נסגר איתך, להשתתף בסדרה לצד בת של רוצח יהודים? (יודגש כי אביה של הנא זיאד לא היה רוצח, א"א) להשתתף בסדרה לצד מי שעושה גילוי עריות ומודה בזה?', אבל מבחינתי על כל בנאדם חשוך כזה שמפסיק לעקוב אחריי מגיעים עשרים עוקבים חדשים שאותם אני מחפשת".
כלפון אמנם לא נבהלת, אבל כן מודעת לכך שהיא חייבת לעשות לעצמה צנזורה. כשביקשה לצלם סרטון שיקדם את הסדרה החדשה ביחד עם ישראלוב, למשל, היא ביקשה ממנו שישאיר את סוזי בום בבית. "היא חשבה שאני אפגע, אבל אמרתי לה שאני מבין את זה", אומר ישראלוב, פאה בלונדינית עצומה לראשו ונעלי עקב לרגליו. "כשמישהו נמצא בקיצון, צריך קודם כל להביא אותו לאמצע. אז אמרתי לה שקודם יקבלו אותי כליאור ההומו, ורק אחרי זה יקבלו אותי גם כמלכת הדראג".
החיבור בין הקצוות והחיפוש אחר האמצע המשותף הם הכוח הגדול של UPLOAD. כבר בסצנת הפתיחה של הסדרה אנחנו מתלווים לסוזי בום, שטסה למצעד הגאווה בברלין. היא מנפנפת בדגל ישראל שקושט בדגלי הגאווה, מתרוצצת על עקביה ואפילו מצלמת את עצמה עם הומו מסוריה, ששכח את החולצה בבית. מעניין מה חשבו על זה המעריצים של הנא זיאד.
זיאד היא ככל הנראה היוטיוברית המצליחה בישראל, בעיקר משום שהיא לא פונה אך ורק לקהל ישראלי. "עד שהיא התחילה לדבר, לא האמנתי שהיא ערבייה", אומר טקה. זאיד בת ה־25 היא הראשונה להודות בכך שהיא לא נראית ערבייה.
כבת לאם אמריקאית ואב פלסטיני, היא דוברת אנגלית במבטא אמריקאי מושלם ומציגה שיער בלונדיני גולש ומלתחה של מתבגרת מקליפורניה. גם סרטוני היוטיוב שלה מתעסקים בעיקר בחייה כבחורה צעירה שאוהבת לבלות ולצחוק. בהתחלה העלתה אותם לרשת באנגלית, אבל אחרי שאמה הציעה לה להחליף לערבית, הערוץ שלה התפשט לכל רחבי העולם הערבי. ביום בו נפגשנו חצתה זיאד את קו חצי מיליון העוקבים.
"עוד לפני שהתוכנית המשותפת שלנו עלתה ליוטיוב, התחלתי לקדם אותה בערוץ שלי", היא מספרת. "ואז, כשהפרק הראשון עלה, נלחצתי! אמרתי 'פאק, רוב העוקבים שלי מגיעים מערב הסעודית ומעיראק'. לא הבנתי איך הם יצליחו לעכל את זה, הומו ישראלי זה לא בדיוק כוס התה שלהם".
מה עשית?
"העליתי סרטון חדש שבו הסברתי להם בדיוק מה הולך להיות בסדרה. שאני מופיעה לצד ישראלים, שאחד מהם הוא הומו, ושאם זה מעניין אותם, שימשיכו לעקוב".
ואיך היו התגובות?
"יש אחוז ממש קטן של עוקבים שקרא לי 'מרגלת' או 'אוהבת ישראל'. אבל מצד שני היו גם עוקבים ששאלו שאלות והתעניינו, בעיקר הם לא הבינו אם הבחור הסורי שסוזי פגשה הוא באמת הומו. הבנתי שהם פשוט מעוניינים להכיר אנשים חדשים, שונים מהם. בשבילי זה היה מעורר השראה".
ובכל זאת, אפילו כפלסטינית שאביה נהרג בידי חיילי צה"ל, זיאד נזהרת מפוליטיקה כמו מאש. "כשפלסטינים מעלים תכנים ליוטיוב, בדרך כלל מצפים שהם ידברו על פוליטיקה", היא אומרת. "אבל בשבילי, אם אתחיל לדבר על פוליטיקה זה יאלץ אותי לבחור צד, ואני לא מעוניינת בזה. אני רוצה שהעוקבים שלי, שרובם צעירים, יחשבו בעצמם. בנוסף, ברגע שהמסרים שלי פוליטיים, גם התגובות בערוץ מתחילות להיות פוליטיות, ואז מהר מאוד מגיעות הודעות הנאצה, ואנשים שמנסים להפיץ אידיאולוגיות, וזה בדיוק מה שאני לא רוצה. אז אני מעדיפה ללמד אנשים איך לעשות תסרוקות מגניבות".
זיאד, אגב, מעדיפה לא לספר בדיוק איפה היא גרה, ומסתפקת בכתובת "פלסטין". אבל לדבריה גם ההחלטה הזו היא לא פוליטית. "אני פשוט מפחדת שיהיו סטוקרים שיתחילו לעקוב אחריי, זה הכל", היא מסבירה.
הפוליטיקה והיוטיוב כנראה לא ממש הולכים ביחד. היוטיוברים רוצים לפנות לקהל רחב עד כמה שניתן ולמנוע תגובות מתלהמות שירחיקו עוקבים. רק ככה הם יכולים לבסס את מעמדם כאושיות רשת, עניין שכל הארבעה מודים שאפשר להתפרנס ממנו בכלל לא רע. "מהר מאוד אמרתי לעצמי 'דארלינג, דיס איז ביזנס'", אומר ישראלוב על ערוץ היוטיוב שלו, שעם הזמן הפך מפינה חביבה של דראגיסטית ישראלית לעולם ומלואו שמקדם הופעות, מרצ'נדייז ומסיבות. "אני נותן אשליה של וואו והאפי בערוץ שלי, והאפי לא אמור להגיע עם פוליטיקה".
אבל המסר הפוליטי של ישראלוב בהחלט נמצא שם, גם אם הוא לא עוסק בימין ושמאל. "התחלתי את היוטיוב שלי כערוץ ביוטי ופאן. אבל כשחשפתי שם את בן הזוג שלי, את אחותי הטראנסית — כן, יש לי אחות טראנסית — קלטתי שאני יוצר שיח", הוא אומר. "פתאום עלו שאלות של ילדים ונוער, למשל 'האם בן הזוג שלך יודע שאת לא אישה?' וכאלה. אבל קבלת האחר זה לא פוליטיקה, זה בני אדם. כשצועקים למוטי 'תחזור לאתיופיה!' זה פוליטיקה?".
מוטי, זה קרה לך?
"היום מכירים אותי, אז זה כבר לא קורה, אבל כשזה קורה לילד שאין לו עוד עמוד שדרה ואופי חזק, זה יכול להיות מאוד מסוכן. אחרי שעלתה הסדרה, לדוגמא, איבדתי בערך אלף עוקבים. אמרו שזו סדרה של הומואים ולסביות, אבל אני לא מתייחס. יש אנשים שסתם בא להם להגיד כמה משהו זה חרא וכמה הם כועסים על העולם. אבל החיבורים המוזרים האלה שיצרו בינינו זה מה שמביא עניין".
ישראלוב יודע גם הוא דבר או שניים על צעקות מלאות שנאה. "כשאתה הולך ברחוב, אתה לא יודע אם תקבל קללות או חיוכים", הוא אומר בסדרה. כמי שעבד כמורה לערבית בתיכון (וגם דיבר בערבית שוטפת עם זיאד במהלך הראיון המשותף), די מהר הוא הבין שהערוץ שלו הופך לכלי חינוכי. "קלטתי שאני מתחיל לייצר שיח סביב הקהילה הלהט"בית, סביב הזוגיות שלי והמשפחה שלי. בגלל זה כשברק (הימן) רצה להראות עוד יותר מהחיים האמיתיים שלי, החלטתי שאני חייב להיחשף ולקלף את עצמי. אמרתי שאני הולך על זה ברבאק ולא אכפת לי".
ההחלטה להתקלף עוד עלולה להתברר כקריטית עבור ישראלוב. "אני מגיע מבית דתי, והיה קטע בסדרה שבן הזוג שלי לא רצה לשים כיפה כשהגענו לקבלת שבת בבית של ההורים שלי. הם יודעים שהוא אתאיסט גמור, אבל לראות את זה ככה בפרצוף, זה בוקס".
איך הם הגיבו כשראו את הסצנה?
"אין לי מושג אם הם ראו את זה עדיין. הם לא מאוד חזק ביוטיוב, אתה יודע".
הפתיחות של ישראלוב, שחושף את אורח חייו, כמו גם הגשרים הרחבים שיצר עם זיאד, כלפון וטקה שקהל העוקבים שלהם רחוק כל כך משלו, הם כולם תוצאה של תרבות היוטיוב. שם מותר לך להיות מי שאתה מבלי להתנצל — כל עוד הקהל אוהב את זה. הסדרה UPLOAD קלטה זאת ומתעסקת הרבה בקבלת האחר, גם אם היא לא אומרת את זה ישירות אלא מעבירה את המסר באמצעים פשוטים, שמראים שכל אחד הוא בנאדם. "חלק מהסיבה שהצטרפתי לסדרה זה בגלל שהרבה אנשים שואלים איך מישהו אתיופי שר מזרחית", אומר טקה. "כשאני שומע את הדבר הזה, אני מבין שלאנשים אין מושג מאיפה באתי. במהלך הסדרה היה לי חשוב שיראו את מוטי האמיתי, לא רק את מוטי שמעלה קליפים ליוטיוב".
הם אמנם מככבים בסדרה ביחד, אבל עבור חלק מהמרואיינים זאת הייתה הפגישה הראשונה זה עם זה. בעזרת כוחו המרפא של הסלפי הם התחברו זה לזה וסיימו אותה כחברים טובים. ללא קשר לדת, גזענות או עמדות פוליטיות, תמיד יהיה להם היוטיוב שיאחד ביניהם.
סדרת הרשת "UPLOAD" עלתה בכאן דיגיטל