WhatsApp FaceBook send e mail
צילום: שאול גולן

אושר: נפגעי האלטרוקסין יפוצו ב–46 מיליון שקל

7 שנים לאחר שהסובלים מתת פעילות של בלוטת התריס הגישו ייצוגית בעקבות שינויים שעשתה פריגו בתרופה וגרמה להם לתופעות לוואי - מגיע הפיצוי

מאת ליטל דוברוביצקי
02.12.18

הסדר הפשרה בפרשת האלטרוקסין אושר סופית אחרי 7 שנים. בסוף השבוע החליט השופט פרופ' עופר גרוסקופף לאשר באופן סופי את הסדר הפשרה בנוגע לתביעה הייצוגית נגד חברת פריגו בקשר לשינוי בפורמולציה של תרופת האלטרוקסין. מדובר בתרופה ששימשה ב־2011 לטיפול בכ־330 אלף אנשים הסובלים מתת־פעילות של בלוטת התריס ובעקבות השינוי סבלו לטענתם מתופעות לוואי כגון דכדוך ונשירת שיער.

 

על פי פסק הדין, פריגו תפצה את הזכאים בסכום של 46 מיליון שקל. הכספים יועברו לחולים שנפגעו בפועל ולא לכל גורם אחר. בראש ועדת הפיצוי שתוקם לצורך חלוקת הכספים יעמוד השופט בדימוס דן ארבל.

 

לא ישלמו שכר טרחה

חברי הקבוצה יוכלו להגיש את המסמכים ישירות לוועדת הפיצויים שתקבע אם הם זכאים לפיצוי, ללא כל עלות. כל סכומי ההוצאות של המנגנון לפיצוי והוצאות נלוות וכן שכר טרחה ישולמו על ידי פריגו בנוסף לסכום הפיצוי. כל חולה יקבל סכום של כ־10,000 שקל, אולם קיימת סבירות שאם תפנה קבוצה גדולה מאוד — הפיצוי יהיה נמוך יותר.

 

 

עו"ד יעקב דוידוביץ | צילום: שאול גולן

 

בנוסף החליט השופט להקל בצורה משמעותית על דרך ההוכחה של חברי הקבוצה כך שהם יוכלו לקבל אישור רפואי עדכני מרופא מטפל על בסיס מכלול המידע המצוי בידו. כלומר, אישור בדיעבד. עם זאת, מציין עו"ד יעקב דוידוביץ המרכז את ייצוג קבוצת התובעים, כי מדובר "בהסתמכות על מידע בזמן אמת שעמד בפני הרופא ולא מידע בעלמא".

 

חברי הקבוצה יוכלו להגיש מסמכים ולפעול בעצמם מול ועדת הפיצוי ולא יצטרכו להתייצב בפני ועדה. טופס הבקשה לקבלת פיצוי יימצא בין השאר במשרדו של עו"ד יעקב דוידוביץ וכן באתר אינטרנט שיוקם לצורך זה בכתובת www.altroxin.co.il.

 

היום צפויה להיערך מסיבת עיתונאים שבה יובהר איך להגיש בקשה לפיצוי. מי שיוכל להגיש בקשה לפיצוי הוא כל מי שנטל אלטרוקסין ויצא מאיזון עם או בלי תופעות לוואי או לא יצא מאיזון, אבל סבל מתופעות לוואי כתוצאה משינוי הפורמולציה מפברואר 2011. ביהמ"ש הורה ליועץ המשפטי בתיאום עם משרד הבריאות להנחות את קופות החולים לנקוט בפנייה ישירה לחברי הקבוצה ולעדכן אותם על אישור הסדר הפשרה.

 

בתגובה לפסק הדין אמר עו"ד דוידוביץ כי הוא חש סיפוק רב מההחלטה. "הסכם הפשרה הושג לאחר מו"מ ממושך שנוהל על ידי נשיא ביהמ"ש העליון בדימוס אשר גרוניס. לצערי, המדינה התנהלה באופן לא אחראי לאורך כל הפרשה", אמר.

 

7 שנים של דיונים

ב־16 בפברואר 2011 שונה ההרכב של הרכיב הבלתי פעיל בתרופה אלטרוקסין, ששימשה באותה עת לטיפול בכ־330 אלף איש. שינוי הפורמולציה נעשה באישור משרד הבריאות ודווח לקופות החולים ולרופאים המטפלים. עם זאת, דבר השינוי לא פורסם למטופלים עצמם, ובדיווח לגורמים המטפלים לא צוין כי נדרש לעדכן את המטופלים בשינוי או לבצע מעקב רפואי כדי לוודא אם יש צורך להתאים את המינון שנקבע למטופל.

 

בחודשים שלאחר השינוי החלו להצטבר דיווחים כי ישנם מטופלים המושפעים מהשינוי בפורמולציה וחשים בתופעות לוואי, ובהן גם תופעות האופייניות ל"יציאה מאיזון". בעקבות כך הוקם צוות במשרד הבריאות שמצא כי "יש קשר נסיבתי בין הכנסת הפורמולציה החדשה לשוק לבין התגברות הדיווחים על תופעות לוואי".

 

כעת, 7 שנים לאחר שהוגשה הבקשה לתביעה ייצוגית, אישר השופט את הסדר הפשרה. אושר גם תשלום של 6 מיליון שקל לכל עורכי הדין המייצגים של התובעים. כמו כן, ששת התובעים הייצוגיים יחלקו ביניהם סכום של 1.08 מיליון שקל. את התובעים מייצגים עוה"ד יעקב דוידוביץ, ארנון גרפי, דוד אור־חן, עובדיה כהן, איתן פלג, אסף נוי ומופיד אגבאריה. את פריגו מייצגות עו"ד הלה פלג ונועה וילינגר ממשרד עו"ד אגמון ושות'.

 

מספר המשתמשים בתרופה: 330,000

מספר הנפגעים: כמה אלפים

מי זכאי לפיצוי: משתמשים בתרופה החל מפברואר 2011 שסבלו מתופעות לוואי

סכום הפיצוי הכולל: 46 מיליון שקל

מהפיצוי לכל נפגע: כ־10,000 שקל (תלוי במספר הפונים)

עדכונים בנושא הפיצוי: www.altroxin.co.il