WhatsApp FaceBook send e mail
צילום: שאטרסטוק

מינון נמוך, יעילות גבוהה

נשים רבות הנמצאות בסיכון לתחלואה בסרטן השד נמנעו משימוש בתרופה "טמוקסיפן" בשל הרתיעה מתופעות הלוואי הקשות • מחקר חדש מספק להן עתיד ורוד יותר: התרופה המצילה חיים אפקטיבית גם במינון מופחת המנטרל את הייסורים

רותם אליזרע
11.12.18

מחקר חדש שפורסם בימים האחרונים מצא שטיפול בתרופה "טמוקסיפן" במינון נמוך, לנשים שנמצאות בסיכון גבוה לתחלואה בסרטן שד – הצליח להפחית ביותר מחמישים אחוזים את התחלואה במחלה. הבשורה המשמחת: לטיפול לא יתלוו תופעות הלוואי הקשות שמנעו עד היום מנשים רבות ליטול את התרופה.

 

סרטן השד הוא הסרטן הקטלני ביותר בקרב נשים, ובכל שנה חולות כ־5,500 נשים במחלה. אצל מרבית החולות התאים הסרטניים בשד נושאים קולטנים לאסטרוגן (הורמוני המין העיקריים בנשים). באותם מקרים יינתן לחולות טיפול באמצעות תרופות שחוסמות את הגירוי ההורמונלי או כאלו שמפחיתות את הייצור הטבעי של אסטרוגן בגוף, ובכך נמנעת ההגעה שלו לתאי הגידול הסרטני ועוצרת - לפחות לתקופה מסוימת - את התפתחות הסרטן בגוף.

 

אבל לא רק נשים חולות מקבלות את הטיפול באנטי־אסטרוגן, אלא גם נשים שנמצאות בסיכון גבוה לחלות, כמו למשל נשים שיש להן היסטוריה משפחתית של סרטן במשפחה או נשים שגילו להן ממצאים "טרום סרטניים" לאחר שעשו ממוגרפיה.

 

פרופ' ירושלמי

 

במשך שנים ארוכות ידוע שנטילת התרופה טמוקסיפן (המעכבת את ייצור האסטרוגן) מסייעת במניעת המחלה בצורה יעילה וזולה. אולם, בעוד נשים שחולות נוטלות את הכדור בכל יום, נשים שנמצאות בסיכון גבוה לא רוצות להשתמש בה כי היא גורמת לתופעות לוואי קשות כמו גלי חום, יובש וגינלי ושינויים במצב רוח. "הנשים שנמצאות בסיכון גבוה לא לוקחות את התרופות רק בגלל תופעות הלוואי שלהן", הסבירה פרופ' רינת ירושלמי, מנהלת היחידה לאונקולוגיה של השד במרכז דוידוף בבית החולים בילינסון.

 

במחקר שפורסם בימים האחרונים בכנס סרטן השד העולמי בסן־אנטוניו, בדקו השפעה של מינון נמוך יותר של טמוקסיפן. הממצאים היו מהפכניים, ותוצאות המחקר הדרמטיות הצביעו על כך שגם מינון נמוך של התרופה מספק הגנה מפני סרטן שד ללא תופעות לוואי. "ככה נוכל להמליץ בלב שלם לנשים שאינן חולות ליטול את התרופה", סיכמה פרופ' ירושלמי.