לפני כשנתיים, במהלך טיול עם חברים בנחל תבור, גילתה יודקה דרייפוס (43) מפרדס חנה־כרכור מחזה מטריד: חסידה פצועה השקועה במי הנחל. "הוצאנו אותה מהמים, וסחבנו אותה במשך כל הטיול עד לחניון הרכב. בירור קצר העלה שבקיבוץ בית קשת ישנו מתנדב של 'חיבולנס'", והחלטתי לנסוע אליו עם החסידה". יודקה פגשה את המתנדב עמית אלמוג (המוכר כ"איש החסידות"), ולאחר שיחה קצרה, נחשפה לרשת המתנדבים הפעלתנית שנועדה להעביר חיות בר פצועות מכל רחבי הארץ למרכזי טיפול. "כך התחיל הרומן שלי עם החיבולנס", היא מספרת.
החיבולנס שמפעילה רשות הטבע והגנים הוא חלק ממערך להובלת חיות בר מוגנות פצועות לבית החולים לחיות בר בספארי שברמת־גן, והוא מונחה באופן ישיר באמצעות מוקד טלפוני של רשות הטבע והגנים, פקחים ופעילים אחרים אל 250 מתנדבים קבועים בכל רחבי הארץ, החברים בקבוצות ווטסאפ אזוריות. כמו כן, קיימים כ־6,000 מתנדבים מזדמנים, הפעילים בקבוצת פייסבוק שהוקמה לטובת העניין.
כיום, יודקה מקדישה לפעולות ההתנדבות זמן ניכר. "זו יכולה להיות רק שעה ביום או שישי־שבת שלמים", היא אומרת. "בפן האישי, מדובר בחוויה מדהימה. אני אוהבת להיות קרובה לחיות הבר ולעזור להן. ובפן הרחב יותר - אנחנו, בני האדם, גורמים נזק רב לשטחי המחיה ומקורות המזון של בעלי החיים. וזו תרומתי הקטנה להעניק משהו בחזרה למאזן האקולוגי המדהים הזה. כאן נמצא הלב שלי".
יודקה אף אוחזת בתואר נחשק במיוחד בקרב מתנדבי החיבולנס: "מתנדבת אלופה", שזה בעצם מתנדב ליבה. רק עשרה מתנדבים קיבלו את התואר, וזאת לאחר שעברו הכשרה מיוחדת וגילו נכונות לטפל בקריאות בכל הארץ, ולא רק באזור מגוריהם.
במסגרת ההכשרה הם למדו לתת טיפולי עזרה ראשונה לחיות בר - ממתן נוזלים וחימום, חבישה ראשונית והתאמת סוג המזון למין בעל החיים, ועד לנדב את ביתם כתחנת מעבר על פי הצורך, הכל כדי להגביר את סיכויי החיה לשרוד את הלילה, עד להגעה לבית החולים לחיות בר.
המתנדבים האלופים הוסמכו גם להובלת חיות בר שבדרך כלל רק פקחים ונהגת החיבולנס מורשים להוביל, ובהן דורבנים, גיריות, שקנאים ואפילו צבאים. הם פועלים לצד וטרינרים פרטיים מתנדבים, שמרפאותיהם משמשות גם כתחנת עזרה ראשונה.