WhatsApp FaceBook send e mail
צילום: EPA

ילדת טבע

רק בת 15, אבל גרטה ת'נברג כבר הפכה לסנסציה עולמית. בשבוע שעבר עמדה הנערה עם שתי הצמות בוועידת האו"ם לענייני אקלים ונזפה בתקיפות ב־200 מדינאים בסרטון ויראלי שמכה מאז גלים. הצעירה השוודית על הספקטרום האוטיסטי הפכה ברגע למנהיגה הבולטת והמסקרנת ביותר של המאבק בהתחממות הגלובלית. "מכיוון שהמנהיגים מתנהגים כמו ילדים, נצטרך לקחת את האחריות בעצמנו"

ציפי שמילוביץ
22.12.18

גרטה ת'נברג בת ה־15 ידעה על משבר ההתחממות הגלובלית כבר כשהייתה בת תשע. שנתיים מאוחר יותר היא נכנסה לדיכאון, כי ראתה איך אף אחד מהמבוגרים בעולם, כולל מי שמדברים בקול רם על הקטסטרופה הקרבה, לא באמת עושה משהו. עוד לפני שהפכה בשבוע שעבר לכוכבת עולמית, אחרי שנזפה מעל הבמה בנציגי האו"ם, היא כבר הייתה עמוק בתוך המאבק על העתיד שלה. והמציאות עשתה אותה חולה.

 

זה קרה לה בגיל 11. "הפסקתי לדבר, הפסקתי לאכול", סיפרה הנערה בהרצאת TED שהעניקה לפני מספר חודשים. "תוך חודשיים איבדתי כעשרה קילוגרמים ממשקלי, יותר מאוחר אובחנתי עם תסמונת אספרגר, OCD, ומיוטיזם (מעצור בדיבור שנובע מהפרעה נוירולוגית). זה בעצם אומר שאני מדברת רק כשאני חושבת שזה ממש הכרחי. עכשיו זה אחד מאותם רגעים".

 

 

 

אכן, עכשיו זה אחד מאותם רגעים, ת'נברג הגיעה בשבוע שעבר לכנס האו"ם שעסק בהתחממות הגלובלית ונערך בפולין, והיכתה ללא רחם בנציגים של קרוב ל־200 מדינות בסרטון שהפך לוויראלי ומכה גלים בכל העולם ובמרחבי הרשת. תיכוניסטים בכל העולם מצטרפים אליה, העיתונים החשובים ביותר בגלובוס מראיינים אותה ומקדישים לה כתבות, הנאום שלה נצפה אינספור פעמים ואנשים רבים מביעים בה תמיכה תחת ההאשטג, "אני עם גרטה". בנאום שומט הלסתות שנשאה מול האו"ם אמרה למנהיגי העולם, "אתם מדברים רק על צמיחה כלכלית ירוקה ונצחית, כי אתם פוחדים להיות לא פופולריים. אתם לא בוגרים מספיק כדי להציג את האמת כמו שהיא, גם את הנטל הזה אתם משאירים לנו, הילדים. אבל לי לא אכפת מלהיות פופולרית, אכפת לי רק מצדק אקלימי. מכיוון שמנהיגינו מתנהגים כמו ילדים, נצטרך לקחת את האחריות שהם היו צריכים לקחת מזמן. לא אתחנן בפניכם שתטפלו בעתיד שלנו, במקום זה אגיד לכם שהשינוי מגיע, אם תאהבו את זה או לא".

 

ת'נברג | צילום: ABACA

 

מלחיצה את המנהיגים

 

ת'נברג לא הגיעה במקרה לעמדה בה היא יכולה להתייצב מול מאות מנהיגים, מבוגרים ממנה בעשרות שנים, ולנזוף בהם על האפתיות, הציניות והריקבון המוסרי של חוסר הרצינות שבו הם מתייחסים לאיום הגדול ביותר על העתיד שלה. למעשה, היא כוכבת עולה שמעוררת את עניין התקשורת מזה זמן מה, כשהשיא הנוכחי היה כמובן בנאום הוויראלי.

 

הכל התחיל לפני הבחירות לפרלמנט בשבדיה ב־9 בספטמבר. גרטה לא הלכה לבית ספר והתיישבה על מדרגות בניין הפרלמנט, בהפגנת יחיד שדרשה ממשלת שוודיה לנקוט תגובה קיצונית לשינוי האקלים. כולם בערך התעלמו, חוץ ממספר חברי פרלמנט שבאו להביע תמיכה, ועוד אחד שאמר לה שהיא צריכה להיות בבית ספר. "מה יעזור שאלך לבית ספר כדי להתכונן לעתיד שלא קיים?" שאלה אותו, והוא ממש במקרה בדיוק היה צריך ללכת לישיבה בלי לענות לה. ההורים שלה תומכים בה לגמרי. "כהורה, אתה לא יכול להסכים שהילד שלך לא ילך לבית ספר", אמר אביה, "אבל אנחנו לא יכולים — ולמען האמת גם לא רוצים — לעצור אותה. הלב מתפוצץ מגאווה".

 

את ההשראה קיבלה גרטה ממחאת תלמידי התיכון בפארקלנד, פלורידה, שהשביתו את הלימודים וניערו את אמריקה, לפחות לכמה רגעים, מהאדישות כלפי מגיפת פיגועי הירי. בניגוד לנערי פארקלנד, גרטה התחילה לבד לגמרי, אבל לפעמים קול אחד יכול לעשות שינוי גדול, ועד עכשיו כבר הצטרפו אליה למעלה מ־20,000 תלמידים ברחבי העולם, ושביתת התלמידים שיזמה התפשטה ל־70 מדינות, כולל אוסטרליה, בריטניה, בלגיה, ארה"ב ויפן. "בהתחלה החברים שלי לכיתה לא רצו להצטרף, אבל מה שקורה עכשיו מוכיח שאתה אף פעם לא קטן מכדי לעשות את ההבדל", אמרה ת'נברג ל"גרדיאן". "אני אוהבת את בית הספר ואוהבת ללמוד, אבל השביתה שלי תסתיים רק כששוודיה תחליט להקטין את רמת פליטת הפחמן שלנו ב־15 אחוז תוך שנה. היו לנו 30 שנה של דיבורים והחלפת רעיונות, אבל זה לא עובד. צריך לפעול, ולפעול עכשיו". הסכם פריז, לשם השוואה, הציב לעולם כולו מטרה של הפחתת 40 אחוז עד שנת 2030.

 

צריך לזכור שהיא נולדה וגדלה בשוודיה, מדינה שיש בה חקיקה אקלימית מהמתקדמות ביותר בעולם. נושא ההתחממות הגלובלית קיבל מעט מאוד מקום בבחירות האחרונות, בעיקר משום שבניגוד לארה"ב, למשל, כמעט אף אחד בשוודיה לא מכחיש את תופעת שינויי האקלים ואת הצורך של המדינה להפוך לנקייה מפליטת גזי חממה. אבל למרות זאת ולמרות הקונצנזוס המדעי כי המדינות העשירות חייבות לקצץ את פליטתן ב־15 אחוז בשנה, בשוודיה בעצם עלו השנה פליטות הגז ב־3.6 אחוז. ת'נברג כתבה מאמר תחת הכותרת "שוודיה היא לא מודל לחיקוי", שבו הסבירה כי אפילו התוכניות הטובות ביותר למאבק במשבר שינויי האקלים, לא מביטות אל מעבר לשנת 2050. "במקרה הכי טוב, זה יהיה אמצע החיים שלי. ומה יקרה לאחר מכן?"

 

"לא אתחנן בפניכם שתטפלו בעתיד שלנו. השינוי מגיע, אם תאהבו את זה או לא". ת'נברג בוועידת האו"ם בפולין, בשבוע שעבר | צילום: NurPhoto

 

היתרון: אוטיזם

 

גרטה נולדה וגדלה בבית אמנותי. אביה, סוונטה ת'נברג, הוא שחקן, ואמה, מלנה ארנמן, היא זמרת אופרה ידועה שאפילו ייצגה את שבדיה באירוויזיון. ארנמן פירסמה ספר על קשיי הגידול של שתי בנות עם צרכים מיוחדים: גרטה ואחותה הצעירה, ביאטה, שנמצאות שתיהן על הספקטרום. הספר הפך לרב־מכר וגם בזכותו, למחאה של גרטה יש אפקט לוואי חשוב ומעניין מאוד: הוא מציג את הפוטנציאל הפוליטי של הבדלים נוירולוגיים בין בני אדם.

 

"אני רואה את העולם באופן קצת שונה", אמרה הנערה בהרצאת ה־TED שלה, שבה הציגה את עמדתה בנושא והמסע שעשתה איתו ברוגע, בגרות וכריזמה יוצאי דופן. "עבור אלה מאיתנו שעל הספקטרום, כמעט הכל שחור או לבן. אנחנו לא טובים בלשקר ואנחנו בדרך כלל לא נהנים לשחק משחקים. אני חושבת שבמובנים רבים, האוטיסטים הם הנורמלים ושאר האנשים די מוזרים — במיוחד כשמדובר במשבר קיומי".

 

ת'נברג פיתחה עניין מיוחד בשינוי האקלים כשהייתה בת תשע. "ההורים תמיד דיברו על לכבות את האורות, לחסוך מים, לא לזרוק אוכל", סיפרה ל"ניו־יורקר". "שאלתי למה והם הסבירו לי על שינויי האקלים. חשבתי שזה מוזר מאוד: אם בני האדם באמת משנים את האקלים, כולם צריכים לדבר על זה, ולא על שום דבר אחר — אבל זה לא קורה. כולם אומרים כל הזמן כי שינויי האקלים זה הנושא החשוב ביותר, ובכל זאת הם פשוט ממשיכים כמו קודם. כדי להציל את כדור הארץ צריך לעצור את פליטת גזי החממה. זה שחור ולבן, אין אזורים אפורים כשמדובר בהישרדות, או שאנחנו ממשיכים בתור ציביליזציה או שלא".

 

לת'נברג יש, מסתבר, גם יכולת ריכוז יוצאת דופן, שאותה היא מייחסת לאוטיזם. היא יכולה לעשות אותו דבר במשך שעות, וכנראה שגם שנים. וכך, כבר שש שנים שהיא חוקרת את תופעת שינויי האקלים ולא מתכוונת להפסיק. היא כן הפסיקה לאכול בשר ולקנות מוצרים שהיא לא זקוקה להם. בשנת 2015 הפסיקה כמעט לגמרי לטוס במטוסים, וכעבור שנה, הלכה אמה בעקבותיה וויתרה על קריירה בינלאומית שדרשה ממנה לטוס. המשפחה התקינה סוללות סולאריות והחלה לגדל ירקות בגינה, הם נוסעים רק במכונית חשמלית, וגם זה רק כשאי־אפשר לרכב על אופניים. גרטה מקפידה לאכול מעט ואותו דבר בכל יום, אם כי במהלך השביתה על מדרגות הפרלמנט גילתה את נפלאות הפלאפל והתאהבה.

 

אביה של ת'נברג הוא צאצא של סוונטה ארהניוס, מדען זוכה פרס נובל שב־1896 היה הראשון שחישב את אפקט גזי החממה שנגרם על ידי פליטת פחמן דו־חמצני. סוונטה ת'נברג נקרא על שמו, ולדבריו, רוב עבודתו של ארהניוס עומדת במבחן הזמן, עם טעות אחת בלבד: הוא חשב שכדור הארץ יגיע לרמת ההתחממות שהוא נמצא בה היום — בעוד 2,000 שנה. "כולנו, כל המבוגרים בעולם, צריכים להתבייש בכך שאנחנו לא דואגים לעתיד של הילדים שלנו", אמר ת'נברג במסיבת עיתונאים לצד בתו, "זה לא התפקיד של נערה בת 15 להציל את העולם".