WhatsApp FaceBook send e mail
מיי נואמת, אתמול | צילום...

רגע האמת בפרלמנט

הערב זה יקרה: אחרי דחייה של חודש יתכנסו חברי הפרלמנט הבריטי ויכריעו בשאלה האם לקבל את הסכם הברקזיט לפרישת בריטניה מהאיחוד האירופי, שעליו חתמה ראש הממשלה תרזה מיי • בניסיון נואש לשכנע את המתנגדים הרבים הזהירה מיי: "אם ההסכם לא יאושר בריטניה עלולה להתפרק"

יניב חלילי | כתבנו בלונדון
15.01.19

דריכות שיא בבריטניה לקראת כינוס הפרלמנט הבריטי, שבו תיערך היום ההצבעה על הסכם הברקזיט – פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי. ראש ממשלת בריטניה, תרזה מיי, שניסחה את ההסכם עם האיחוד, יודעת שהקריירה הפוליטית שלה מונחת על הכף ותנסה לשכנע את המתנגדים – עד הרגע האחרון.

 

חברי פרלמנט רבים, גם במפלגתה של מיי, מפלגת השמרנים, סבורים שההסכם שאותו ניסחה מיי ביחד עם האיחוד הוא רע לבריטניה. הסעיף המהותי שמעורר מתנגדים רבים בפרלמנט הבריטי נוגע לעתידה של צפון אירלנד - טריטוריה בריטית שמחוברת בקשרים משפחתיים ומסורתיים לרפובליקה העצמאית של אירלנד.

 

בהסכם של מיי והאיחוד נותרו סעיפי צפון אירלנד לא ברורים ושני הצדדים הסכימו שהכרעה בנושא תושג בהמשך. אלא שבבריטניה דרשו ממיי לקבל ערבויות מהאיחוד האירופי לגבי המשך עתידה של צפון אירלנד אך מיי לא הצליחה לעשות זאת.

 

ההצבעה על הברקזיט אמורה הייתה להיערך לפני כארבעה שבועות, אך מיי, שהבינה כי היא צפויה לנחול תבוסה, דחתה אותה. אלא שהדחייה ככל הנראה לא תועיל לה וגם הערב צפויה מיי להפסיד בהצבעה על אישור ההסכם, שכ־100 מחברי מפלגתה מתכוונים להצביע נגדו. בנוסף להם גם חברי המפלגה הדמוקרטית־יוניוניסטית שחברה בקואליציה של מיי צפויים להתנגד להסכם, וכך גם מפלגות האופוזיציה.

 

אתמול, בנאום לפרלמנט, לא בחלה מיי בטרמינולוגיה קשה ביותר על מנת לשכנע את המורדים במפלגתה: היא הזהירה מפני "קטסטרופה נוראית", הפצירה בחברי מפלגתה "שיעשו את הדבר הנכון עבור המדינה" ולבסוף הזהירה שהפסד של ההסכם שלה בהצבעה יוביל לפרישת בריטניה מהאיחוד האירופי ללא הסכם, צעד שצפוי להוליד כאוס כלכלי ותחבורתי גדול.

 

מיי לא חששה להתריע גם מהתפרקות ממשית של בריטניה. לדבריה: "ברקזיט ללא הסכם יעודד את מבקשי העצמאות של סקוטלנד וצפון אירלנד. זהו האיום הממשי על האיחוד שלנו".

 

באיחוד האירופי ניסו אמנם אתמול לסייע למיי, והנהלת האיחוד אף שיגרה מכתב שבו הצהירה על מחויבותה לחפש פתרונות לבעיות שונות בהסכם כמו נושא המכס ונושא צפון אירלנד. לפתיחה מחדש של ההסכם שעליו חתמו עם מיי סירבו באיחוד האירופי בתוקף.

 

אז מה יקרה אם מיי אכן תפסיד בהצבעה הערב? ראשית - היא תקבל ארכה בת שלושה ימי עבודה כדי להציג תוכנית חלופית. מיי צפויה לצאת כבר מחר לבריסל ולהתחנן שם בפני ראשי האיחוד שיספקו לה גלגל הצלה ויאפשרו לה לערוך שינויים מהותיים בהסכם החתום. בהנחה שראשי האיחוד לא ייעתרו לכך, או שמיי לא תציג תוכנית ב' בעלת שינויים מרחיקי לכת, ההסכם של בריטניה והאיחוד האירופי לא יתקבל. ג'רמי קורבין, ראש מפלגת הלייבור, שעומד בראש האופוזיציה, צפוי במקרה זה להעלות הצעת אי־אמון בממשלתה של מיי. אם הצעתו תעבור, הממשלה תיפול. השמרנים והלייבור ינסו להרכיב ממשלות חלופיות ולזכות ברוב בפרלמנט. אם אף אחת מהמפלגות לא תצליח במשימה, בריטניה תלך לבחירות מוקדמות.

 

עם זאת, גם אם ההסכם של מיי לא יעבור בפרלמנט, ייתכן שהשמרנים יצליחו למנוע בחירות חוזרות. בימים אלה מתגבשת קואליציה רב־מפלגתית של חברי פרלמנט שתומכים בעריכת משאל עם שני על הברקזיט. הפעם, הם אומרים, האזרחים יוכלו להצביע על הסכם ידוע וכתוב, במקום על הבטחות באוויר.