ככל שהטכנולוגיה מתקדמת, כך מתרחקים הילדים ובני הנוער מהטבע: הם לא יודעים מה זו מערה, מה זה לדשדש בבוץ, לטפס על סלע או להשתכשך בשלולית. חלקם אף מפתחים פחד מפני כל זה. פרויקט חדש, שיצא לדרך בראשית שנת הלימודים, נועד ללמד את הילדים כי יש חיים מחוץ למסכי הסמרטפון והמחשב – והם יכולים להיות בהחלט מהנים ותורמים.
הפרויקט מיועד לבתי ספר יסודיים, ובימים אלה מתקיים פיילוט באורט חצור וב"ניצני הנגב" בקיבוץ בית קמה. בשניהם הוקמו "מרחבי תחושות". מדובר באתר הכולל מרכיבים שונים שנמצאים בטבע: בוץ, עצים, שלוליות, עלים, קוצים, זרדים וכדומה.
במרחבים אלה גם מתקיימים שיעורים והם נועדו גם לבילוי בהפסקות. התנסות עם טבע אמיתי ופראי אין שם ממש, אבל טעימה קטנה יש: לישת בוץ בידיים, צעידה על האדמה ברגליים יחפות, טיפוס על מסלעה נמוכה מגבס וגם ישיבה בתוך "מערה" מלאכותית.
הפרויקט יצא לדרך ביוזמת המכללה האקדמית תל חי. נשיא מרכז משאבים במכללה, פרופ' מולי להד: "המוח האנושי התפתח במשך אלפי שנים תוך התנסות בגרייה רב־חושית וטבעית, חשיפה ומגע עם אדמה, מים, חול, טבע, עלים, עצים ובוץ - אבל בימינו הילדים חיים במרחבים סינתטיים". לדבריו, בשל כך הם סובלים מחסך בהתנסות עם הטבע. "זה גורם להם לתחושות פחד, מתח וחרדה לא מוצדקות ממגע עם חומרים הקשורים בטבע, לרגישות לחומרים טבעיים ולפגיעה בחוסן האישי. כדי לסייע לילדים לשוב לתפקוד נכון חייבים להחזיר להם את המגע עם המגוון הגדול הקיים בטבע".
המרחבים הטבעיים הוקמו בהנחיית מיכל טבק, מטפלת בגישה הנוירו התפתחותית־תפקודית ואיתן שקד, מומחה לדרמה וטבע ממרכז "משאבים". לדבריו, התנסויות הילדים עם "מרחבי התחושות" יסייעו להם בפיתוח הרגש, הדמיון, החשיבה והריכוז, הקואורדינציה, הקשרים החברתיים והדימוי העצמי. "בעידן הטכנולוגי שבו הילדים דיגיטלים קיימת אינטראקציה מוגבלת עם הטבע והסביבה".
מנהלת אורט חצור, רינת ביטון: "בהתחלה הילדים נרתעו מהמגע עם הבוץ והאדמה אבל לאט־לאט הם התחברו והתמסרו".