הסיפור של גלידת בוזה (גלידה, בערבית) הוא סיפור מרגש על שני אנשים מתרבויות ומסלולי חיים שונים לגמרי שחברו יחד כדי לפתוח עסק משותף שחרט על דגלו את סמל הדו־קיום. כשעלאא סויטאת, היום בן 35, תושב מעלות תרשיחא, היה בן 17, הוא קיבל הצעה לעבוד כמלצר אצל שני שפים תל־אביבים שפתחו בעיר מולדתו מסעדת שף. חזונה היה להביא את צרפת לכפרים בצפון. עלאא, שחלם לפתוח מקום משלו, קפץ על ההזדמנות ונענה בחיוב. עם הזמן הוא התקדם ממלצרות לניהול המסעדה, ולבסוף היה שותף עסקי שווה לבעלי המסעדה.
אדם זיו בן ה־32, היום שותפו של עלאא, החליט אחרי שהשתחרר מהצבא לעזוב הכל, לנסוע לטייל באיטליה ולחפש דרך חדשה להתחיל בה את חייו. לפני עשר שנים התחבר המסלול העסקי המשותף של שניהם, כשעלאא קיבל הצעת עבודה לא צפויה מאדם.
"אחרי שעזבתי את המסעדה פנה אליי אדם זר, שגר בקיבוץ סאסא", מספר עלאא. "הוא סיפר שראה אותי עובד במסעדה והתלהב מאיך שאני מקבל אורחים. בנוסף הוא סיפר שטייל באיטליה, למד שם להכין גלידות ועכשיו הוא מחפש מישהו מהכפר שייכנס איתו כשותף לעסק. לא חשבתי פעמיים, אמרתי לו כן ופתחנו את הסניף הראשון של גלידת "בוזה".
הם שותפים כבר 6 שנים. עלאא: "אדם לא רצה לפתוח את הסניף הראשון במרכז מסחרי או סתם קניון, אלא בכפר, כמו הכפרים שראה באיטליה שבהם הגלידות נעשות באותו היום ובמקום. אחרי שבוע מצאתי חנות שיושבת באמצע כפר תרשיחא, ושם הוקם הסניף הראשון. לא היו לנו יותר מדי כוונות, לא חשבנו שזה יגדל בצורה כזאת. כרגע יש לנו חמישה סניפים ומרכז מבקרים בקיבוץ סאסא, שם אנחנו עושים גם סדנאות גלידה וסיורים".
בנוסף לביקורת החיוביות שקיבלו בעקבות שיתוף הפעולה שלהם, לפני שנה אדם ועלאא קיבלו גם פרס מהאו"ם לצד 16 עסקים נוספים שהופכים את העולם לעולם טוב יותר. "קיבלנו את הפרס בגלל שהגלידה שלנו מקרבת בין שתי אוכלוסיות שחיות ביריבות גדולה", אומר עלאא. "אנחנו מעסיקים עובדים בכל הגילאים, מ־16 ועד 60, יהודים וערבים, לא מעניין אותנו גזע, דת, מין ולאום, רק איזה כישורים יש לכל אחד. אני בחור שהתחיל מלמטה וגדל לאט־לאט, והדבר שהכי חשוב לי זה היחס אל העובדים".
מה הרגשתם כשעמדתם בטקס וקיבלתם את הפרס?
אדם: "הדבר ששימח אותנו יותר מהכל זה שהסיפור שלנו נוגע בלב של עוד אנשים ויכול לתת תקווה ודוגמה לכולם ולהראות שזה אכן אפשרי לעשות עסקים טובים בבעלות יהודית וערבית משותפת. זו נקודת ציון שאתה יכול לעצור, להסתכל אחורה ולהגיד – איזה כיף שהעסק שלנו הוא דבר שעושה טוב ומשמח אנשים".
מי נתן לכם את ההשראה לפתוח עסק?
אדם: "יש לי אבא יזם, ולקחתי ממנו הרבה השראה לאורך כל חיי. השראה נוספת לקחתי מסבא שלי שגידל אותי ולמשך כל חייו היה עובד בכפרים מסביב, ודרכו פתחתי את הרצון שלי לעבוד עם השכנים הערבים שלי וגם לעסוק ביזמות. גם עלאא הוא אחד האנשים שהכי הפרו אותי בחיים, למדתי ממנו המון ואני חושב שגם הוא למד ממני".
בעלים: אדם זיו (32) ועלאא סויטאת (35)
שנת הקמה: 2012
תחום פעילות: רשת חנויות גלידה, סדנאות וסיורים
מיקום: קיבוץ סאסא
מספר עובדים: 50