"לקראת האירוויזיון עשינו ניתוח רשת מאוד מקיף ובדקנו את החיפושים על ישראל בתחום האוכל, ומסתבר שהמאכל שהתיירים מחפשים הכי הרבה הוא שקשוקה, שהצליחה לעקוף את החומוס. בתפריט שלנו יש כמה שקשוקות, חלקן מתחלפות, ככה שאנחנו ממש בכיוון", מדווח יאיר קינדלר, מבעלי קבוצת "בנדיקט", שכבר שנים רבות מובילה את סצנת ארוחות הבוקר בישראל ולא מורידה את הרגל מהגז.
"מבחינתי אוטובוס של תיירים מספרד, שמגיע אלינו במיוחד בשלוש בבוקר, ישר משדה התעופה, בגלל שיש להם כמה שעות לשרוף עד הצ'ק־אין, מרגש אותי אפילו יותר מהביקור של טרנטינו".
לא סתם נוקב קינדלר בשמו של במאי הפולחן ההוליוודי. טרנטינו הגיע לסניף בהרצליה החביב כל כך על רעייתו, דניאלה פיק, זמן קצר אחרי החתונה המתוקשרת, בתמונה שכיכבה במדורי הרכילות בכל העולם. טרנטינו ופיק נלכדו על ידי הפפארצי על מחבת שקשוקה וקערת מוזלי, ונראו מרוצים מאוד. ולא רק הם. גם נטלי פורטמן הטבעונית אכלה ארוחת בוקר בסניף בשדרות רוטשילד בתל־אביב, וכששרה סילברמן הייתה בארץ היא קפצה לסלט ישראלי. "היא הייתה מאוד נחמדה. הצגתי את עצמי בפניה, בגלל שאני מעריץ שלה. היא מאוד פירגנה לנו ברשתות", משחזר איתי פשיגודה, המכונה פיש.
גם הכוכבים המקומיים נותנים בבנדיקט, כך למשל נטע ברזילי, שעוד לפני שהביאה את האירוויזיון לתל־אביב הרבתה לפקוד את הסניף ברוטשילד, ואף שכחה את תעודת הזהות שלה שם, וזאת עדיין ממתינה שתאסוף אותה. שחר חסון מרבה לפקוד את סניפי הרשת, וכך גם אדיר מילר, ועוד זמרים ואמנים שמגיעים אחרי הופעות.
לא סתם בנדיקט הפכה לסיפור הצלחה בקנה מידה מקומי. הישראלים מתים על ארוחות בוקר ואוהבים אותן בכל שעה. מכאן, הדרך לרשת מסעדות שתגיש ארוחות בוקר 24 שעות ביממה הייתה קצרה. היום הבעלים כבר חושבים בגדול, ומתכננים לייצא את ארוחת הבוקר הישראלית גם לחו"ל. הסניף הראשון שפתחו מעבר לים, בברלין, כבר זוכה לפופולריות גדולה אצל המקומיים.
האימפריה התחילה בקטן. שני ירושלמים – קינדלר ופשיגודה — ומושבניק אחד, גיא אוסדון, הקימו ב־2006 בר שכונתי ברחוב בן־יהודה בתל־אביב. הם השקיעו 25 אלף שקלים, קראו לו "אליעזר", והוא נסגר כעבור כ־8 שנים. אבל עם האליעזר בא הגזר, והיום השלושה מנהלים אימפריית מזון שמגלגלת מיליונים, מעסיקה מאות עובדים, וכוללת שני סניפים ושישה זכיינים של "בנדיקט", המציעים ארוחת בוקר 24 שעות ביממה. עוד בקבוצה מסעדת "ויקי כריסטינה" ובר "הבוסתן" במתחם התחנה בתל־אביב, המסעדה האיטלקית "טיטו איטליאנו" בקניון גבעתיים ואולם האירועים "דופלקס" בהרצליה פיתוח.
בימים שעוד החזיקו את "אליעזר" השלושה צירפו לשורותיהם את שי כהנא, מושבניק מהצפון, שעשה תואר בבינתחומי בממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה, עבד חמש שנים כשומר ראש במשרד ראש הממשלה ואיבטח ראשי ממשלה. את בנימין נתניהו (בקדנציה הראשונה שלו), אהוד ברק ואריק שרון ז"ל. "התפקיד של ראש ממשלה בישראל הוא הכי מסובך בעולם", אומר כהנא. "אני לא אומר שהסכמתי עם הדעה של כל אחד מהם, אבל בתפקיד היה עליי לכבד את הבן אדם, את המוסד, את התפקיד".
ואיך התרשמת מהם?
"זאת הייתה חוויה להיות קרוב לאריק שרון. הוא אחד האנשים היקרים שיצא לי להכיר. הוא שידר רוגע, עוצמה שקטה ונימוסים. אריק היה הג'נטלמן הכי גדול שפגשתי בחיי".
הבוסים בדימוס באו לבלוס אצלך?
"ביבי ושרה באו לאכול ב'ויקי כריסטינה'. מדובר היה באירוע מאורגן. אהוד ברק הגיע כמה פעמים ל'בנדיקט' ואכל ארוחת בוקר ישראלית. היה מאוד נחמד ואדיב. לצערי אריק לא זכה לבקר אצלנו. הוא היה איש שאהב לאכול".
הקבוצה שלהם מאורגנת כמו יחידת חי"ר. לכל אחד מהארבעה יש תחום אחריות שלו: קינדלר מתעסק בעיקר בשיווק, כהנא מופקד על הקמת מקומות חדשים והוצאת רישיונות העסק ("הרבה ביורוקרטיה, אבל אני מסתדר"), אוסדון אחראי על הפיתוח העסקי ואגף האפייה ("יש לנו מאפייה גדולה, שמספקת מאפים ולחמים ברמה גבוהה, לא רק לסניפים שלנו, גם לרשתות כמו 'שגב' ו'סי קפה'"), ופשיגודה, הבשלן של הכנופייה, מתמקד ב"כל מה שקשור למוצר, חוויה וקולינריה".
ארבעה אנשים דעתנים שמנהיגים יחד אימפריה זה לא דבר הכי פשוט. איך אתם מסתדרים?
קינדלר: "אנחנו מאוד שונים, אבל משלימים זה את זה".
אוסדון: "זאת כבר כמו מערכת זוגית אחרי כל השנים, אנחנו רבים על דברים של יומיום".
פשיגודה: "למשל על איזה מנות חדשות להכניס לתפריט ואיזה לא. כל נושא שיש עליו מחלוקת נטחן עד דק".
מסביב לא מעט עסקים קורסים, מה סוד ההצלחה של בנדיקט?
"אוהבים בישראל ארוחות בוקר. זה לא דבר שגרתי בעולם. הארוחות שלנו הן בריאות, טריות, מגוונות, ולא פחות חשוב — הן מצטלמות נהדר באינסטגרם. חוצמזה, אנחנו מאמינים במנות גדולות מאוד, והישראלים מתים על שפע ועל מנות גדולות".
אוסדון: "הקהל שלנו מגוון, ובשעה אחת בבוקר אפשר למצוא אצלנו מלכות דראג ובליינים שחזרו שתויים ממסיבה במועדון, לצד סבתא שמגיעה עם הנכדה שלה".
ומה עם הנחות סלב או ארוחות חינם לאינסטגרמרים?
קינדלר: "אנחנו לא במשחק הזה. אצלנו אף אחד לא אוכל חינם".
אוסדון: "גם כולם עומדים אצלנו בתור, כולל צביקה הדר. אנחנו מאוד־מאוד נוקשים בעניין — מי שמגיע צריך לעמוד בתור".
הארבעה לא מפסיקים ליזום ולהתרחב ("אנחנו קצת מתרחקים מאזור המרכז ונפתח סניפים של בנדיקט בחיפה, בבאר־שבע ובמודיעין"), ושוקדים על רשת בייקרי בשם "גוד מורנינג סאנשיין". אבל החלומות הגדולים נמצאים מעבר לים. ההצלחה של הסנונית הראשונה, הסניף של בנדיקט בברלין, פתח להם את התיאבון. "זה מטורף מה שהולך שם", מעיד כהנא. "עשינו התאמה לחך הגרמני – יותר נקניקים ושומן. שחקני קולנוע מקומיים וכוכבי נבחרת הכדורגל של גרמניה מגיעים לאכול אצלנו קבוע. עכשיו בזכות ברלין יש לנו דרייב להתפתח לארצות־הברית ולהיות גם שם הכי מקצוענים שיש".
ואת מי אתם חולמים להאכיל?
"את מדונה".
בינתיים, עד שהרשת תנחת באמריקה, זה יקרה כנראה בארץ כאשר הדיווה תגיע להופיע בחגיגות האירוויזיון.
אגב, אם כהנא ואוסדון נראים לכם מוכרים מאיזשהו מקום, זה בזכות הזכייה הזוגית שלהם בעונה הראשונה של המרוץ למיליון.
כהנא: "המלהק הראשי, מורן מרציאנו, נהג לשבת בבנדיקט ברוטשילד ואמר לי: 'תשמע, אתה חייב לעשות את זה ולהשתתף במרוץ'. הדפתי אותו: 'עזוב, אתה מכיר אותי, אני לא עושה תוכניות ריאליטי'. בסוף מורן שיכנע אותי, ואני לא מצטער, זו הייתה חוויה מטורפת. ניצחנו ולקחנו את המיליון כי הסתדרנו מעולה, אנחנו יודעים להיות פרטנרים אחד של השני. 'המרוץ' גם תרם לגיבוש בינינו בעסק".
אוסדון: "זו הייתה התנסות נדירה של פעם בחיים".
מה הדבר הכי מסוכן שעשיתם במסגרת המשימות?
"טסתי במטוס פעלולים וסובבו אותי באוויר".
כהנא: "בווייטנאם נכנסתי לכלוב שורץ נחשים, ואני מתעב את החיה הזאת. זה לא היה כיף".
מה עשיתם בכספי הפרס?
כהנא: "השקענו את הכספים גם בעסקים. בזכות התוכנית הפכתי גם לפרזנטור של 'רנואר'".
אוסדון: "קניתי דירה".
הם כולם בני ארבעים פלוס, שלושה מהם נשואים והורים לילדים, וכהנא הוא היחידי שאינו נשוי ושאין לו ילדים. הוא גרוש מהשחקנית טל טלמון, וכיום הוא בראשיתו של קשר עם אלה, "בחורה מקסימה, תזונאית קלינית בעלת סטודיו לכושר. עוד אין לי ילדים. קודם כל צריך להתחתן בשביל זה".
הנשים שלכן מעורבות בעסקים?
כהנא: "אצלי זה קשר יותר מדי חדש, אז עוד מוקדם לערב אותה".
אוסדון: "הן מכירות הכל, אבל לא מעורבות".
פשיגודה: "הן כמובן מייעצות לנו".
קינדלר: "חלילה וחס. אנחנו אוהבים להשאיר את העבודה מחוץ לבית ולחיי המשפחה".
*
בוקר עולמי של בנדיקט חוגג בימים אלה חמש שנים, ובמהלכו שוב מתווספות לתפריט הרגיל מנות מסביב לעולם כמו סין, איטליה, מקסיקו, צרפת, קולומביה ועוד. עד תחילת חודש מרץ.