בשורה טובה לצעירות שכבר עברו את המסלול בלשכת הגיוס וממתינות לשיבוצים לשירות: צה”ל החליט להוסיף שתי נקודות בדירוג הקב”א למי שבלטה בראיון האישי בלשכה.
הרקע: לאחר שנים שבהן המועמדות לגיוס קופחו לעומת הבנים ולא קיבלו את אותו סיכוי להציג את יכולותיהן בלשכת הגיוס, צה"ל החליט לאחרונה כי גם הן יעברו ראיון לקראת הגיוס – שיהווה חלק מדירוג הקב"א שלהן.
דירוג הקב"א (קבוצת איכות) – מרכיב מרכזי בהחלטה היכן ישובץ מועמד לגיוס – נקבע אצל גברים על פי הדפ"ר (תוצאות המבחן הפסיכוטכני בלשכה), מספר שנות הלימוד והתרשמות צוות הלשכה בראיון האישי עם המועמד. אצל נשים, עד היום הביאו בחשבון רק את הדפ"ר ואת מספר שנות הלימוד.
מאחר שכמעט כל המתגייסות סיימו 12 שנות לימוד, דירוג הקב"א שלהן היה בעצם מבוסס לגמרי על הדפ"ר – שבוחן אך ורק יכולות קוגניטיביות ולא אלמנטים כמו מוטיבציה, יכולת חברתית, רהיטות, מנהיגות ועוד.
הצעד הראשון לקראת שינוי נעשה באוקטובר 2016, אז החל פיילוט של המחלקה למדעי התנהגות באגף כוח אדם, שבמסגרתו ראיינו בצו הראשון כ־2,500 בנות שנבחרו באופן אקראי. בשיבוצן לתפקיד הובאה בחשבון ההתרשמות מהן בראיון. לאחר מכן נבדק האם יש התאמה בין הציונים שקיבלו בראיונות לרמה שהפגינו בתפקידיהן במהלך השירות. התוצאות: קשר ישיר ועמוק בין ההתרשמות לביצועים.
הנתונים הוצגו לראש חטיבת כוח אדם, תא"ל ערן שני, אשר החליט בעקבות ממצאי הפיילוט לשלב את ציון הראיון כחלק ממרכיב הקב"א גם אצל נשים. המנגנון החדש אמור לחול כבר על מי שיגיעו לצו ראשון בספטמבר־אוקטובר. אלא שהצבא היה צריך לקבל עוד החלטה: בשנה שעברה, לאחר שהפיילוט הסתיים אך לפני שהיו ממצאים סופיים, כבר הוחלט לראיין את כל המועמדות לגיוס, אך לראיונות אלה בעצם לא הייתה כל השפעה על דירוג הקב"א שלהן. עכשיו הוחלט להכיר בתוצאות בדיעבד, אך רק לטובה: מי שבלטה לטובה בראיון תוכל לזכות בעוד שתי נקודות בקב"א, מה שעשוי לפתוח עוד אפשרויות גיוס אטרקטיביות. מי שהראיון שלה היה דווקא לא מוצלח לא תיפגע – אולם מדובר בצ'ופר חד־פעמי: החל מהקיץ הקרוב הראיון ישפיע על הדירוג שלהן בדיוק כמו אצל הבנים, לטוב ולרע.