מי שחשב שהרכבת האווירית של 2017 שהנחיתה כאן את גאנז אנד רוזס, רדיוהד, ג'סטין ביבר ואחרים, העידה על שינוי חיובי ביחס של האמנים הבינלאומיים לישראל, התבדה במהרה. הקיץ האחרון היה שחון למדי, וגם הקיץ הקרוב לא מעודד בהרבה, כשרק בון ג'ובי וג'ניפר לופז צפויים להופיע בפארק הירקון.
לא רק רוג'ר ווטרס אשם בבידוד המוזיקלי שהולך ונגזר עלינו. האמנים המבוקשים באמת - הצעירים שלוהטים כרגע והוותיקים שממשיכים למלא פארקים ואצטדיונים - פשוט יקרים מדי עבור המפיקים המקומיים. וגם כשאלו כבר מהמרים ומביאים אותם, והקהל מתלונן (ומשלם) על הכרטיסים היקרים, לא מעט הופעות מסתיימות בהפסד או ברווח זעום בלבד.
למרות שלא צפוי עוצר נחיתות בנתב"ג, ובקרוב יחזרו לכאן טירז פור פירס, סלאש, ג'ו ג'קסון וארוס רמזוטי, המסקנה של חובבי המוזיקה ברורה: אם הכוכבים הגדולים לא באים אלינו - אנחנו צריכים לטוס כדי לראות אותם.
כדי לחזור מחופשה מוזיקלית מושלמת בחו"ל כדאי - לפני או אחרי ההופעה - לקפוץ לאיזו חנות תקליטים כדי להעשיר את האוסף הביתי. למרות השמועה על מות האלבום, תקליטי הוויניל דווקא נהנים מתחייה מחודשת ולצד החנויות הוותיקות ששרדו נפתחות עוד ועוד חדשות. לחלופין, אתם יכולים לבקר באתר שקשור לאמן שעיצב את פסקול חייכם.
אז איך בוחרים את ההופעה שאסור לפספס באירופה ולאיזה פסטיבל מוזיקה חובה לטוס? הגדירו תקציב ויעד, ובעיקר, היצמדו להעדפה המוזיקלית שלכם למניעת אכזבות. המדריך הזה הוא מקום נהדר להתחיל ממנו.
אריאנה גרנדה | אמסטרדם
מה: זו השנה של אריאנה גרנדה. היא התאוששה מאירוע הטרור שהתקיים ב־2017 לפני הופעתה במנצ'סטר שבמהלכו נרצחו 22 איש. הצרות המשיכו כשהאקס שלה מת ממנת יתר. אבל גרנדה הרימה ראש בדרך לתקופה הטובה בקריירה. אחרי זכייה בגראמי על אלבומה הקודם — מבלי להגיע אפילו לטקס — מלכת הפופ החדשה ממשיכה להמריא. "Thank U, Next", אלבומה החדש שיצא לאחרונה, זכה לשבחים, ושירים כמו "7 Rings" חורכים את המצעדים. סיבוב ההופעות שלה שובר שיאי ביקושים.
מתי: 23־24 באוגוסט, זיגו דום, אמסטרדם
כמה: מ־226 שקל
פרטים: https://www.viagogo.com/il/Concert-Tickets/Rock-and-Pop/Ariana-Grande-Tickets/E-3387543?qty=1
ואם אני לא שם: גרנדה תפתח את הסיבוב האירופי שלה בלונדון ותעצור בהמשך גם בפריז, וינה, פראג וקרקוב.
החנות שאסור לפספס: אמסטרדם היא מהערים שכל חובב תקליטים חייב לסמן עליה וי. השפע גדול, והמחירים זולים, יחסית. אם לבחור בחנות שלא תאכזב אתכם לכו לקונצ'רטו. למעשה זה קומפלקס חנויות מתמחות (יש גם אגפים לדי.וי.די ודיסקים) במרכז העיר שנעים להסתובב בהן גם אם לא קונים כלום, למרות שזה קשה.
פרטים: Utrechtsestraat 52-60,
עוד משהו בעיר: Melkweg שהחל את דרכו כמפעל לחלב הפך בשנים האחרונות למרכז אמנויות שמציע לצד מופעי מוזיקה מקומית, גם הצגות תיאטרון, מופעי מחול ותערוכות. המיקום הסופר מרכזי בכיכר ליידספליין הוא בונוס נוסף.
פרטים: Lijnbaansgracht 234A
, https://www.melkweg.nl/en/agenda
פיל קולינס | ברלין
מה: לפיל קולינס, שהחל את דרכו כמתופף ארוך השיער של ג'נסיס, שודרג לעמדת הסולן והשיק בשנות השמונים קריירת סולו שהתאפיינה בלא מעט בלדות קיטשיות שהעשירו את חשבון הבנק שלו, תמיד היה חוש הומור נהדר. זו כנראה הסיבה שהוא קרא לסיבוב ההופעות החדש שלו — Still Not Dead Yet. קולינס, שסבל בשנים האחרונות מלא מעט בעיות רפואיות, עדיין נשמע נהדר על הבמה גם בגיל 68, והאפשרות להאזין שוב ללהיטים כמו "In the Air Tonight" — וכן, גם "Sussudio" — היא הצעה שבוגרי האייטיז לא יוותרו עליה.
מתי: 7 ביוני, האצטדיון האולימפי, ברלין
כמה: מ־163 יורו
פרטים: https://www.eventim.de/phil-collins
ואם אני לא שם: קולינס יפתח את הסיבוב האירופי שלו בווינה ויעצור בהמשך בין היתר בשטוטגרט, מילאנו, ציריך, פראג, מינכן ו־ורשה.
החנות שאסור לפספס: במערב ובמזרח העיר תמצאו עשרות חנויות תקליטים. לאחת מומלצת במיוחד יש שם שקל לזכור: Record Store Berlin. היא די קטנה אבל המבחר מספק, המחירים משתלמים (זכיתי שם להנחה בלי שביקשתי) והמיקום — לא רחוק מאלכסנדר פלאץ, לא יסיט אתכם מהמסלול התיירותי הרגיל.
פרטים: Invalidenstraße 148
, https://de-de.facebook.com/TheRecordStoreBerlin
עוד משהו בעיר: ברלין היא מעצמת מוזיקה אלקטרונית שבה לא מעט ברים המציעים סטים של די־ג'ייאים מתחלפים בשלל סגנונות. אחד מהמקומות ששווה לבדוק הוא Minimal Bar שחוץ מעיצוב מסקרן מציע תפריט מוזיקלי עשיר שיעזור לכם להוריד דרינקים בשרשרת.
פרטים: Rigaer Str. 31,
אלטון ג'ון | פראג
מה: החוק הלא כתוב גורס שמוטב לא ליצור ביוגרפיות מוזיקליות על אנשים שעדיין בחיים, אבל אם הסרט "רוקט מן" שיעלה בקרוב יעשה למוזיקה של אלטון ג'ון אפילו חצי ממה ש"רפסודיה בוהמית" עשה למיתולוגיה של קווין, סביר להניח שסר ג'ון יהיה מאושר. המוזיקאי הגאון, שמכר עד היום למעלה מ־300 מיליון עותקים מאלבומיו והוציא תחת ידיו — בעזרת השותף הוותיק ברני טופין – עשרות להיטים, הכריז לאחרונה על פרישה מהופעות לאחר 50 שנות קריירה. כך שהסיבוב הנוכחי שלו הוא הצ'אנס האחרון שלכם לראות אותו על הבמה.
מתי: 7 במאי, O2, פראג
כמה: מ־413 שקל
פרטים: https://www.ticketportal.cz/Event/ELTON_JOHN
ואם אני לא שם: הסיבוב האירופי של ג'ון ייפתח במאי בווינה ויעבור בין היתר בקרקוב, אמסטרדם, אנטוורפן, מינכן, קופנהגן ומדריד.
החנות שאסור לפספס: רוצים לחזור עם ערימת תקליטים שווה מהעיר של קפקא? חנות התקליטים של גראם היא המקום שאתם צריכים להגיע אליו. המבחר נדיב, בטח אם הפסקול הביתי שלכם מורכב מאינדי ומאלקטרוני, וגם המחירים נמצאים בצד ההוגן של הסקאלה.
פרטים: Lužická 1636/31
עוד משהו בעיר: מי שרוצה להבין אילו ייסורים עברו על בני הנוער שהתעקשו להאזין לתקליטי רוק מהמערב בתקופה שצ'כיה הייתה מאחורי מסך הברזל, מוזמן לסור לקיר הגרפיטי של ג'ון לנון שליד גשר קארל. פעם צעירים שציירו עליו הסתכנו במאסר, היום עוצרים שם לסלפי.
פרטים: Velkopřevorské náměstí
הקיור | פריז
מה: לקיור יש הרבה סיבות לחגוג השנה. הרכב הניו־וייב האפל והוותיק שהוקם ב־1976 נכנס לאחרונה להיכל התהילה של הרוק; אלבום המופת שלהם Disintegration, שהפך אותם מהרכב אינדי מוערך לחביבי המיינסטרים בדיוק בן 30 עכשיו; ורוברט סמית', סולן ההרכב, אישר שהלהקה עומדת להוציא אלבום חדש אחרי לא פחות מ־11 שנות שתיקה. הקיץ הם עוברים בכמעט כל פסטיבל מוזיקה נחשב באירופה מתוך מחשבה נכונה למשוך אליהם גם קהל צעיר שלא הכיר אותם בימי השיא באייטיז.
מתי: 23 באוגוסט, בפארק הלאומי דה סיינט־קלאוד, סמוך לפריז
כמה: מ־69 יורו לכרטיס יומי, 159 יורו לכל שלושת ימי הפסטיבל
פרטים: https://www.rockenseine.com/en/tickets/
, Domaine national de Saint-Cloud
ואם אני לא שם: הקיור מטיילים הקיץ בין לא מעט פסטיבלי מוזיקה באירופה. בין היתר הם יגיעו לאתונה, פירנצה, זאגרב, ליסבון, פראג וגלזגו.
החנות שאסור לפספס: אם אתם קצרים בזמן לכו לסניף הגדול של Fnac בשאנז־אליזה שמציע את כל התקליטים החדשים במחירים סבירים יחסית. אם אתם מחפשים להעשיר את האוסף שלכם במהדורות קצת יותר נדירות של אלבומים שכבר התייאשם מלמצוא – Crocodisc הוא המקום.
פרטים: Rue des Écoles 42
עוד משהו בעיר: ג'ים מוריסון, מאייקוני הרוק האמריקאים הגדולים בהיסטוריה, סיים את חייו דווקא כששהה בגלות מרצון בפריז. מאז, קברו שבבית הקברות הישן פר לשז הפך לאתר עלייה לרגל למעריצי הדורז. מוריסון נמצא שם בחברה טובה, לצד שופן, אדית פיאף, איב מונטאן ואוסקר ויילד.
פרטים: https://www.parisinfo.com/musee-monument-paris/71470/Cimetiere-du-Pere-Lachaise
בוב דילן וניל יאנג | לונדון
מה: שניהם כבר בעשור השמיני לחייהם, אבל בוב דילן וניל יאנג לא עוצרים לרגע כדי לשחק עם הנכדים. נכון שהחומרים המאוחרים שלהם לא בדיוק מתקרבים לשיאי העבר (אצל דילן זה בעיקר אלבומי קאברים לשירי פרנק סינטרה), אבל התשוקה עדיין בוערת בהם. הם גם מופיעים בלי הפסקה, והקיץ הם אפילו ישלבו כוחות. על הנייר, לראות את שתי האגדות האלו על במה אחת נשמע כמו השילוב האולטימטיבי. חבל רק שהוא גם עולה ככה.
מתי: 12 ביולי, הייד פארק, לונדון
כמה: 1,099 ליש"ט לחבילה הכוללת טיסות, העברות, שלושה לילות במלון וכרטיס עמידה למופע.
ואם אני לא שם: הכרטיסים היקרים למופע המסקרן בלונדון אוזלים במהירות, אבל השניים יופיעו בנפרד בכמעט כל עיר גדולה באירופה הקיץ.
החנות שאסור לפספס: חנויות התקליטים בלונדון מצדיקות כתבה נפרדת, אבל האחת שאסור לפספס היא Sister Ray שבסוהו, מרחק הליכה קצרה מכיכר פיקדילי. את הרחוב הצר תזהו בקלות, שכן הוא הופיע על עטיפת אלבומה המצליח של אואזיס ? (What's the Story) Morning Glory. המחירים גבוהים, אבל קומת המרתף עשירה בתקליטים שהם החלום הרטוב של כל אספן ויניל.
פרטים: Berwick St 75,
עוד משהו בעיר: אחרי שתצטלמו כשאתם חוצים את מעבר החצייה המפורסם בעולם, גשו לחנות המזכרות של אבי רואד, אולפן ההקלטות המיתולוגי שנוסד ב־1931. אם יש לכם מזל אולי תצליחו להשתחל לסיור שעורכים מדי פעם באולפנים שבהם הקליטו הביטלס, פינק פלויד, דוראן דוראן ורדיוהד.
פרטים: https://www.abbeyroad.com/,
Abbey Rd 3
אם הפעם האחרונה שבה הייתם בפסטיבל מוזיקה הייתה בערד של תחילת שנות התשעים, תתכוננו להפתעה. פסטיבלי המוזיקה של אירופה הם אפשרות נהדרת לתפוס כמה אמנים בכרטיס אחד. המחירים יחסית זולים, אך התנאים לא מיועדים לטיפוסים מפונקים. הנה שניים מומלצים במיוחד.
זיגט | בודפשט
מה: אחד מפסטיבלי המוזיקה השווים באירופה – שמתקיים במיקום נהדר על אי בבודפשט – מציג השנה רשימת אמנים כמעט בלתי נתפסת הכוללת בין היתר את פו פייטרס, אד שירן, פלורנס אנד דה מאשין, פרנץ פרדיננד ו־1975.
מתי: 7־13 באוגוסט, בודפשט
כמה: מ־75 יורו לכרטיס יומי, מ־329 יורו לכרטיס לכל שבעת ימי הפסטיבל
פרטים: https://szigetfestival.com/en/tickets
וורכטר | בלגיה
מה: וורכטר הבלגי הוא אחד מפסטיבלי המוזיקה הוותיקים באירופה שתמיד מציג רשימת אמנים מסקרנת. הקיץ תוכלו לראות שם בין היתר את הקיור, מיוז, פינק, קיילי מינוג, ניו אורדר, ממפורד אנד סאנס ואלבו.
מתי: 27־30 ביוני
כמה: 105 יורו לכרטיס יומי, מ־243 יורו לכל ימי הפסטיבל
פרטים: https://www.rockwerchter.be/en