מצד אחד הישג, מצד שני בעיה אתית: רופאים ביוון ובספרד הצליחו "לייצר" תינוק בריא לאישה הנושאת מחלה מיטוכונדריאלית. כיצד? הם שילבו בהליך אישה נוספת, בריאה. כלומר: ללידה היו שותפות שתי "אמהות" ואבא אחד. אבל לא כולם מתלהבים: "איפה עובר הגבול? ומה יעשו כשאמא תחליט שהיא רוצה תינוק עם עיניים כחולות?".
מדובר בהישג גדול משום שהליך כזה של שילוב בין שתי ביציות והפרייתן הוא מסובך מאוד, והתאפשר רק בזכות פריצות מדעיות שהתרחשו בשנים האחרונות.
וכך בוצע ההליך: ראשית נמצאה אישה שהסכימה לתרום ביצית לבני הזוג. הרופאים לקחו ממנה חלק של ביצית, חיברו אותו עם חלק מביצית של האישה בת ה־32 שנושאת את המחלה - ויצרו ביצית אחת בריאה. לאחר מכן הופרתה הביצית בזרע של האב. האישה הרתה, ובשבוע שעבר ילדה תינוק בריא במשקל של 2.9 ק"ג. סוכנויות הידיעות דיווחו שהוא ואמו חשים בטוב. האמא הטרייה, בעלה והתורמת - כולם מיוון.
מיטוכונדריה הם גופיפים זעירים בתאי הגוף המספקים אנרגיה לתאים. כלומר, מעין "סוללות" זעירות. ילד שנולד לאם נשאית מחלה מיטוכונדריאלית עלול ללקות במחלה ניוונית הפוגעת קשות באיברים פנימיים חיוניים כמו המוח, הלב, הכבד, ועוד.
הרופאים שביצעו את הטיפול הודיעו כי בכוונתם לבצע הליך דומה עם נשים נוספות שהן נשאיות של מחלה מיטוכונדריאלית, ובכך להבטיח שילדיהן ייוולדו בריאים ולא יהפכו בעצמם לחולים או לנשאים. לדבריהם, הטיפול יכול לשרת גם נשים הסובלות מבעיות פוריות. "הזכות הבלתי מעורערת של אישה להפוך לאם עם החומר הגנטי שלה הפכה למציאות", אמר אחד מהם.
הם סיפרו כי 24 נשים נוספות, נשאיות של מחלה מיטוכונדריאלית, משתתפות כרגע בניסוי דומה של שילוב עם ביצית של אישה בריאה והפריית זרע לאחר מכן. שמונה מהן כבר נמצאות בשלב ההיריון.
רופאים בעולם טוענים שמדובר בהליך בעייתי מבחינה אתית, שכן מדובר בסוג של שיבוט. "איפה נמצא הגבול? מה יקרה אם מחר אישה תרצה ללדת בהליך שכזה כדי להבטיח שהתינוק שלה יהיה בלונדיני עם עיניים ירוקות?".
מעבר לכך, מדובר בטכנולוגיה המאושרת כיום ליישום בבריטניה בלבד.
פרופ' שלמה משיח, מומחה בפוריות, דווקא תומך בהליך: "חוקרים ורופאים בעולם מברכים על פריצת הדרך, ואין שום סיבה שהטיפול לא יאושר לשימוש בישראל במקרים של מומים מיטוכונדריאליים נדירים אצל נשים. ללא התהליך הן לא יוכלו להביא לעולם ילדים בריאים".