WhatsApp FaceBook send e mail
ישראל אהרוני

בצקניות נהנתניות

את הבצקניות הזעירות והעסיסיות האלו, המכונות גם נוקרלי או שפצלי, לא מוסיפים רק למרק. אפשר גם להקפיץ אותן עם פטריות, להוסיף לכבדי עוף או לתפוחים מקורמלים. אהרוני בצקני

ישראל אהרוני | צילום: שי נייבורג
14.06.19

שמו של המאכל הקטן והטעים הזה הוא "נוקרלי" או "שפצלי", תלוי באזור הגיאוגרפי שבו מכינים אותו. בכל מקרה, מדובר בבצקניות זעירות, נימוחות ועסיסיות, שקלות ההכנה וחומרי הגלם הבסיסיים שמהם הן עשויות, עומדים ביחס הפוך לתוצאה הנהדרת והיפהפייה שלהן.

 

המתכון הבסיסי הוא אכן פשוט ביותר. מערבבים קמח, ביצים, מים, מלח ופלפל לבלילה די סמיכה, זולפים אותה בטיפות למים רותחים וכעבור דקה, הפלא מוכן.

 

מרגע זה מתחיל הקסם, ועם הבצקניות האלה אפשר להכין פלאים של ממש, כי אפשר גם להתייחס אליהן כמו לפסטה, נניח, ואז לאלתר עליהן ואיתן אופציות טעם מגוונות. למשל, להקפיץ אותן עם חמאה, שום, בצל ופטריות, שילבישו אותן בשמלת קטיפה עדינה ורבת־טעם. או להוסיף אותן לתערובת ה"בולונז" שלכם, במקום הפסטה, תופתעו מהתוצאה המעניינת שמתקבלת.

 

גם הכיוון המתוק בא בחשבון, כי מה יכול להיות רע בלהקפיץ את הבצקניות האלה עם חמאה, סוכר, וניל ותפוחים מזוגגים, נניח?

 

מסננת לבצקניות. פשוטה וזולה

 

בשביל הפלא הקטן הזה, תצטרכו לקנות את המכשיר הפשוט והזול המיועד להכנתן. מעין מסננת שטוחה עם חורים גדולים, שעליה מורכבת מעין כוס ללא תחתית. מכניסים אליה את הבלילה שנוטפת דרך החורים אל המים הרותחים. (ראו צילום).

 

אם אין לכם ‑ אפשר להסתפק גם בפומפייה רגילה.

 

התוצאה בכל מקרה, תענוג.

 

בצקניות, מתכון בסיסי

 

החומרים הדרושים:

 

1/2 ק"ג קמח לבן מנופה

 

5 ביצים

 

מלח, פלפל

 

1 כוס מים

 

מעט אגוז מוסקט

 

אופן ההכנה:

 

1. מערבבים את כל החומרים בקערה, לתערובת אחידה. התערובת צריכה להיות סמיכה למדי, קצת יותר סמיכה מתערובת פנקייק נניח. אם היא סמיכה מדי, הוסיפו עוד מעט מים לתערובת.

 

זה כל הסיפור!

 

2. מניחים על הכיריים סיר ובו מי מלח רותחים.

 

3. מעמידים על שפת הסיר את המכשיר, שמים בכוס מצקת מהתערובת, מזיזים את הכוס קדימה ואחורה - והבלילה נוטפת את המים.

 

4. מבשלים דקה, מוצאים בכף מחוררת את הבצקניות ומניחים על מגש משומן בשמן זית. ככה עושים עם כל הכמות.

 

5. יוצקים על הבצקניות מעט שמן זית ומערבבים, כדי שלא יידבקו אלה לאלה.

 

תוספות וגיוונים:

 

זה כאמור מתכון בסיסי, אבל אפשר להוסיף אליו כל אחד לחוד וביחד:

 

1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה

 

2 שיני שום כתושות

 

1/2 כוס גבינת פרמזן מגורדת

 

ומה עושים איתן?

 

אפשר כמובן סתם לטגן אותן בחמאה ובשום, עד להשחמה זהבהבת, כדי לקבל בצקניות חמאתיות ונהדרות, אבל אפשר גם:

 

בצקניות עם פטריות

 

החומרים הדרושים:

 

בצקניות מבושלות (ראו מתכון למעלה)

 

60 גרם חמאה

 

3 כפות שמן זית

 

6 עלי מרווה

 

סלסילת פטריות שמפיניון או פורטבלו קטנות, חתוכות לרבעים

 

3 שיני שום קצוצות

 

4 בצלי שאלוט פרוסים

 

כ־1/3 מכל שמנת מתוקה

 

מלח, פלפל גרוס

 

1/2 כוס פטרוזליה קצוצה

 

גבינת פרמזן מגורדת

 

אופן ההכנה:

 

1. שמים בסיר רחב ושטוח 30 גרם חמאה ושלוש כפות שמן זית, יחד עם עלי המרווה.

 

2. כשהתערובת רותחת, מכניסים את הפטריות, הבצלים והשום, ממליחים, מפלפלים ומטגנים תוך ערבוב כשלוש דקות. מוציאים מהסיר.

 

3. מוסיפים לסיר את שאר החמאה, וכשהיא רותחת, מוסיפים את הבצקניות ומטגנים תוך ערבוב עד שהן מזהיבות מעט.

 

4. מוסיפים את תערובת הפטריות והשמנת, מערבבים יחד דקה נוספת ומוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה.

 

5. מפזרים מעל גבינת פרמזן מגורדת.

 

בצקניות עם כבדי עוף

 

החומרים הדרושים:

 

בצקניות מבושלות (ראו מתכון למעלה)

 

1/4 כוס שמן זית

 

1/2 ק"ג כבדי עוף מנוקים, חתוכים לשתי האונות

 

6 עלי מרווה

 

1 כוס יין אדום יבש

 

2 כפות חומץ בלסמי

 

1 כף סוכר חום

 

מלח, פלפל גרוס

 

1/2 כוס עירית קצוצה

 

אופן ההכנה:

 

1. שמים מחצית מכמות שמן הזית בסיר רחב ושטוח וכשהוא חם ‑ מטגנים בו את הבצקניות כמה דקות, עד שהן מזהיבות. מוציאים מהסיר.

 

2. ממליחים ומפלפלים את הכבדים.

 

3. שמים בסיר את שאר השמן עם המרווה וכשהוא חם, צורבים ומטגנים את הכבדים משני צידיהם, עד שהם שחומים אך לא עשויים מדי.

 

4. יוצקים פנימה את היין, הסוכר, הבלסמי ועוד מעט מלח ומביאים לרתיחה. מבשלים על להבה גבוהה, תוך ערבוב, עד שהיין מסמיך מעט.

 

5. מניחים את הכבדים על הבצקניות ומפזרים מעל את העירית הקצוצה.

 

בצקניות עם קישואים ולימון

 

החומרים הדרושים:

 

בצקניות מבושלות (ראו מתכון למעלה)

 

1/4 כוס שמן זית

 

1 כף עלי תימין

 

4 קישואים קטנים וטריים

 

3 שיני שום קצוצות

 

1 בצל סגול קצוץ

 

מלח, פלפל גרוס

 

מיץ משני לימונים

 

1 חופן עלי בזיליקום.

 

גבינת פרמזן מגורדת

 

אופן ההכנה:

 

1. חותכים את הקישואים לאורכם, לארבע רצועות, ואחר כך פורסים לפרוסות של כסנטימטר.

 

2. שמים מחצית מכמות השמן בסיר רחב ושטוח וכשהוא חם, מוסיפים את הקישואים, השום, הבצל, התימין, מלח ופלפל ומטגנים תוך ערבוב כמה דקות, עד שהקישואים מזהיבים מעט. מוציאים מהסיר.

 

3. מוסיפים לסיר את שאר השמן וכשהוא חם, מוסיפים את הבצקניות ומטגנים כמה דקות, עד שהן מזהיבות מעט.

 

4. מחזירים לסיר את תערובת הקישואים, יוצקים פנימה את מיץ הלימון ומערבבים כשתי דקות.

 

5. מוסיפים את עלי הבזיליקום ומפזרים מעל את גבינת הפרמזן.

 

בצקניות עם תפוחים

 

החומרים הדרושים:

 

בצקניות מבושלות (הפעם: ממתכון הבצקניות הבסיסי הורידו את הפלפל השחור)

 

80 גרם חמאה

 

1/2 כוס סוכר חום

 

1 כפית קינמון

 

1 כפית תמצית וניל

 

3 תפוחים קלופים, חתוכים לקוביות של כסנטימטר

 

קליפה מגורדת מלימון אחד.

 

1/3 מכל שמנת מתוקה

 

אופן ההכנה:

 

1. שמים 30 גרם חמאה בסיר רחב ושטוח וכשהיא חמה מאוד, מטגנים בה את הבצקניות תוך ערבוב כמה דקות עד שהן מזהיבות. מוציאים מהסיר.

 

2. מוסיפים לסיר את שאר החמאה, סוכר, קינמון, וניל ושמנת. מביאים לרתיחה ומוסיפים את התפוחים. מבשלים על להבה גבוהה כמה דקות, עד שהרוטב מסמיך.

 

3. מחזירים פנימה את הבצקניות, מערבבים רגע יחד ומגישים.