"משרד הבריאות יביא לכריתת ענף האשפוז הסיעודי". כך טוענים מנהלי מחלקות סיעודיות.
לפני כחודש הוציא המשרד מכרז בכותרת "השיבה הביתה ממוסד סיעודי", שקרא לחברות פרטיות לתת לקשישים סיעודיים סל טיפולים ולגרום להחזרתם מבתי האבות לבתיהם. מדובר על שירותים רבים – מזמינות טלפונית של צוות רפואי והכשרה לבני המשפחה, דרך שירותי כביסה וניקיון, טיטולים ולחצן מצוקה, ועד הבאת תרופות, פעילויות ואפשרות להחליט אם לחזור למוסד.
המכרז פורסם כחלק מיישום תוכנית הסיעוד הלאומית, עליה הכריזו אשתקד סגן שר הבריאות יעקב ליצמן ושר האוצר משה כחלון. החברות שניגשו יידרשו לתת לקשיש "סל שירותים מותאם לצרכיו ורצונותיו, המשלב בין בריאות, רווחה, דחיית חזרה לאשפוז המוסדי, וחיסכון בעלויות". קופות החולים אינן מתמודדות, כי לחלקן שירות אשפוז ביתי.
עיקרי רפורמת הסיעוד
• תוספת שעות לטיפול סיעודי בבית חינם
• יצירת רובד חדש לקצבת סיעוד לקשישים ברמה תפקודית גבוהה
• הכנסת טיפולי שיניים לקשישים לסל הבריאות
• הגדלת מעורבות קופת החולים בבית הקשיש
• הקמת מערך שיקום בקהילה
• שיפור והגדלה של השירותים החברתיים בקהילה
ואולם, מנהלי מחלקות סיעודיות ואיגוד בתי האבות מתנגדים למכרז בחריפות. אלון קלמן, מנכ"ל "גלעד", מרכז גריאטרי תל השומר, אמר ל"ידיעות אחרונות" כי "אמנם הכי טוב לקשיש להיות בבית, אבל המוסדות הגריאטריים נועדו לתת טיפול סיעודי צמוד למי שאין לו ברירה. המחלקות הסיעודיות הן לרוב התחנה האחרונה. היו לי מטופלים שמצבם השתפר והחזרנו אותם הביתה ושמחנו על כך, אבל זה לא המצב השוטף". לדבריו, "קשישים שמגיעים אלינו צריכים ליווי יומיומי. איזו זמינות תיתן חברה פרטית לאדם כזה יותר מרופא ואחות שאיתו במוסד 24/7? מי שיחזרו הביתה יגיעו יותר לרופאים, ויוסיפו עומס בבתי החולים – הפוך מכוונת משרד הבריאות".
לפי נתוני האיגוד, רוב המאושפזים במסגרות המוסדיות (70%) נמצאים בהן במימון "קוד משרד הבריאות", והיתר באופן פרטי – כשהוא זה שלמעשה מאפשר את הישרדות המחלקות. תעריף הקוד, שלא עודכן שנים, הוא 86 שקל ליום אשפוז – נמוך בהרבה מצורכי המחלקות, לטענתן, העומדים על 128 שקל ליום. המכרז שהיה אמור לעדכן את גובה המימון הממשלתי מתעכב כבר חצי שנה.
המכרז הנוכחי מדבר על פתיחת ענף חדש - אשפוז סיעודי ביתי. לפי מנהלי המחלקות, אין שום היתכנות שהשירות הזה יהיה זול מאשפוז ממוסד, אלא יהיה יקר משמעותית. החשש שלהם הוא שהקשישים שיעברו לאשפוז ביתי יהיו אותם מבוססים שבזכותם הם מתקיימים כיום, והם לא יוכלו להחזיק יותר גם את "מיטות הקוד". קלמן: "השילוב בין מיטות קוד ומיטות פרטיות נותן לי מרווח נשימה, כדי לתת שירות ברמה שאני רוצה. גם ככה אנחנו מתקשים לסיים את השנה. זה ישנה את המאזן עוד יותר לרעתנו".
במשרד הבריאות טוענים כי סקרים הראו כי 90% מהזקנים רוצים להזדקן בביתם בקהילה. ואולם, מהלך דומה נערך בהולנד ונכשל. מחקר שנערך במדינה ובדק 50 אלף קשישים מצא, כי הישארות הקשיש בביתו לא משפרת בהכרח את מצבו הבריאותי, לא מוזילה את הטיפול הרפואי בו, וכן כי הסיכון למוות אינו שונה בין קשיש שטופל באשפוז ומי שטופל בבית.
מאיגוד בתי האבות נמסר בתגובה: "זו עצימת עיניים ואי־הבנת המציאות. במקום להפנים שישראל מזדקנת, ולכן יותר ישראלים צריכים אשפוז סיעודי, מנסים לחסוך על גב הקשישים. מוסדות נותנים מעטפת חברתית, לצד טיפול בסטנדרט גבוה ופיקוח. העברת הטיפול למשפחות היא בריחה מאחריות. אנו קוראים למדינה לתת פתרון מקיף על ידי תקצוב ראוי למוסדות, טיפוח כוח אדם איכותי ואישור הבאת עובדים זרים מקצועיים".
ממשרד הבריאות נמסר: "מספר הקשישים צפוי לזנק, וב־2030 שיעורם יעלה מ־11% ל־15%. הענף כולל כ־21 אלף מיטות בכ־280 מוסדות. אנו צופים מחסור בהן, כך שאין כל חשש לכריתת הענף. לפי פעילות דומה בחו"ל ניתן להחזיר הביתה עד כ־5% מהשוהים במוסדות. זה פיילוט שפתוח גם למנהלי המוסדות הסיעודיים, שיכולים להציע את עצמם כספקים".