WhatsApp FaceBook send e mail
שמורת אפולוניה | צילום: ...

הסוף של אפולוניה

במקום שמורת טבע: בניינים ומלונות • בית המשפט העליון קבע אתמול באופן סופי שאין מניעה לבנות את השכונה המתוכננת במקום שמורת הטבע אפולוניה • על פי התכנון, ייבנו כ־2,700 יחידות דיור, מבני ציבור ובתי מלון • התושבים זועמים: "נערער על ההחלטה. השמורה לא תיהרס"

איתן גליקמן ויעל פרידסון
27.06.19

לאחר מאבק משפטי ארוך נגד תוכנית הבנייה בשמורת אפולוניה שבהרצליה, בית המשפט העליון קבע כי אין מניעה להמשיך ולקדמה. במסגרת התוכנית ייבנו 2,687 יחידות דיור במערב הרצליה, לצד מבני ציבור ובתי מלון.

 

השופטים יוסף אלרון ויעל וילנר היו בדעת רוב נגד השופט יצחק עמית. הם ביטלו את החלטת בית המשפט לעניינים מינהליים בתל־אביב, שהורה על ביטול החלטה קודמת שהתקבלה בוועדה הארצית לתכנון ובנייה של מתחמים מועדפים, להפקיד ולאשר את התוכנית ועל החזרתהּ לדיון בפני הותמ"ל, על מנת שזו תבחן מחדש אם להפקידהּ שנית. התוכנית נתקלה בהתנגדות מצד ארגוני סביבה, בשל העובדה שחלק מהקרקעות ומי התהום זוהמו על ידי מפעל תע”ש שפעל במקום, ובגלל הפגיעה בבעלי החיים הנמצאים בשמורת הטבע. למתנגדים הצטרפו תושבי הסביבה ובעלי הקרקעות, וכן עיריית הרצליה ומועצות נוספות. למעשה קבע העליון שאין צורך לדון מחדש בתוכנית, וניתן לקדמה כמתוכנן.

 

במוקד המחלוקת בין הצדדים ניצבת תמ"ל 1004/א, המתייחסת למתחם הממוקם צפונית לשכונת נוף ים בהרצליה. היא מבוססת על תוכנית ישנה יותר, שקודמה בראשית הדרך על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה הרצליה ובהמשך על ידי הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל־אביב. אלא שהליכי התכנון אז לא הושלמו, ובספטמבר 2014 הוכרז המתחם כמועדף לדיור, זאת על פי סעיף 3 לחוק לקידום הבנייה במתחמים מועדפים לדיור.

 

ראש עיריית הרצליה משה פדלון קיבל אתמול בצער את ההחלטה, ואמר שהיא מכחידה במודע שטח טבע “המהווה בית גידול לעשרות זנים של בעלי חיים וצמחים שנמצאים בסכנת הכחדה", הסביר. "לעיריית הרצליה יש תוכנית להפוך את המקום לפארק אקולוגי־ארכיאולוגי, שיהווה אטרקציית תיירות בינלאומית". תושבי נוף ים מאוכזבים גם הם מההחלטה. "הופתענו", אמר אתמול אלון כרמלי, תושב נוף ים ומראשי מטה המאבק נגד הכוונה להרוס את השמורה, "נצא למאבק גדול נגד ההחלטה ונבקש דיון חוזר", הוא הבטיח אתמול. אמש פנה פדלון לשר האוצר כחלון במכתב, וביקש ממנו לפעול ולהציל את השמורה: "התוכנית שקודמה על ידי משרדך נולדה בחטא", כתב, וביקש ממנו לכנס את קבינט הדיור ולהכריז על ביטול התוכנית.

 

צילום: יאיר שגיא

 

עו"ד אלי בן־ארי, שייצג את "אדם טבע ודין" בהליך המשפטי, הביע עצב גם הוא על ההחלטה וקיווה שהיא תשתנה: “הפסיקה מהווה הכשר לתכנון גרוע ושרירותי שמתעלם מתשתית מידע הכרחית. אך מעבר לכך, היא גם יוצרת סיכון של ממש לבריאות הציבור".