WhatsApp FaceBook send e mail

מריוס נכט ואמנון שעשוע ינסו להפיח רוח חדשה בשוק הבנקאות הישראלי

בנק ישראל אישר אתמול לשני היזמים להקים בנק דיגיטלי חדש בתקווה שיביא לתחרות בשוק הרדום

גד ליאור
25.09.19

40 שנה לא נפתח בנק בישראל. אתמול אישר בנק ישראל להקים בנק חדש - ודיגיטלי. המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר, הביעה תקווה שהבנק, שלא יחזיק סניפים, יוזיל את השירות כי הוצאותיו יהיו נמוכות, וכך יוזלו בתקווה גם שירותי הבנקים האחרים.

 

בעשרות השנים האחרונות נסגרו ומוזגו בנקים בארץ, למשל טפחות והמזרחי. הקטנים נעלמו ומספר הבנקים פחת. התחרות אמנם גדלה, בשל רפורמות של בנק ישראל והאוצר, אך נראה שהבנקים הנוכחיים מיושנים למדי. כעת יגיע בנק שכולו עידן חדש.

 

לפי בר, "העובדה ששני יזמים מובילים, מריוס נכט ממייסדי צ'ק פוינט ופרופ' אמנון שעשוע ממייסדי מובילאיי, שפרצו דרך בתעשיות גדולות, בחרו להשקיע מהונם ומרצם כדי להקים בנק, היא בשורה שמסמלת שינוי. הפיקוח ליווה באופן צמוד את היזמים וצוות ההקמה בשנה האחרונה וימשיך לעשות זאת, לצד ליווי יזמים נוספים שירצו להקים בנק".

 

שלשום הודיעו בר והנגיד פרופ' אמיר ירון לשני היזמים כי הפיקוח סיים את הבדיקה בבקשה להקמת בנק דיגיטלי ראשון, והנגיד ערוך לתת רישיון לבנק והיתר לשליטה בו. התהליך בוצע בהתייעצות עם ועדת הרישיונות. ההודעה נמסרה אחרי תהליך מקיף שביצע צוות הפיקוח לבדיקת התוכנית העסקית שהוגשה לו. הוא כלל בדיקה המתייחסת ליושר, ליושרה ולחוסן הפיננסי של שני היזמים, וליווי שלהם בהיערכות הרגולטורית הנדרשת.

לפי התוכנית שהציגו היזמים, בכוונתם להקים בנק דיגיטלי, ללא סניפים, ולהתמקד במתן שירותי בנקאות למשקי בית – בהם העמדת אשראי, קבלת פיקדונות, ניהול חשבונות עו"ש, וקנייה ומכירה של ניירות ערך.

הצעד מתאפשר על רקע מהלך רחב של הסרת חסמים על ידי הפיקוח, לצד יוזמות שהובילו בנק ישראל והאוצר, בהתאם להמלצות הוועדה המשותפת שהוקמה לצורך הגברת התחרות בשירותים הבנקאיים והפיננסיים, שזכו לתמיכת הממשלה והכנסת.

 

הוא כלל שינוי בתהליך למתן רישיון בנק באופן שיבטיח ליזמים ודאות רגולטורית עוד בטרם השלמת ההיערכות התפעולית; ליווי צמוד שלהם בידי צוות שהקימה המפקחת לתמיכה בהקמת בנקים חדשים; הורדת דרישות ההון ההתחלתי להקמת בנק ויחסי ההון, לפי גישה מותאמת סיכון; עדכון הוראות ניהול בנקאי תקין כך שיתאפשר להעניק את כל השירותים באופן דיגיטלי; החלטה על מענק ממשלתי לגוף שיקים מרכז שירותי מחשוב, שיהווה תשתית לבנקים חדשים וקיימים; והקמת מערכת שיתוף נתוני אשראי, שנותנת מענה למגבלת המידע ומאפשרת מתן אשראי בתנאים תחרותיים על ידי בנקים ושחקנים חדשים.

קבלת היתר השליטה והרישיון תאפשר ליזמים להשלים היערכות לתחילת פעילות, כולל חתימה על הסכם עם ספק המערכת הטכנולוגית שזכה במכרז של המדינה, TCS מקבוצת TATA, גיוס חברי הנהלה ודירקטוריון, ועוד.

 

כמו יתר הבנקים, הבנק יפוקח להבטחת יציבותו ושמירה על כספי המפקידים, תהיה לו גישה לכלי הנזילות של בנק ישראל (הלוואות מוניטריות ופיקדונות מוניטריים), והוא יוכל לנהל בו חשבון ולהתחבר למערכות התשלומים השונות, ולהציע את כל השירותים הקמעונאיים שבנקים מעניקים. הלקוחות יוכלו לבצע פעולות תשלום שונות, כמו עסקאות בכרטיסי חיוב, העברות תשלומים, העברות בזמן אמת, משיכת כסף בכספומט וכדומה.

בר ציינה כי הרישיון לבנק חדש הוא "צעד אחד במגוון צעדים להגברת התחרות, בהם הפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים, הקמת מאגר נתוני אשראי, הגברת יעילות במערכת וקידום המהלך שיאפשר ללקוחות לעבור בנק בקליק".