כשז'ולייט בינוש הגיעה לגיל 50, פקד אותה משבר גיל לא פשוט. "עברתי כמה דברים. בכלל, מלחמת הקיום שלך כבוגר היא לא קלה. אבל תודה לאל הצלחתי להתגבר", התוודתה כוכבת העל הצרפתייה כשנפגשנו בפסטיבל ברלין. "זה מאוד עזר לי להתמודד מול עצמי".
נטלת תרופות נוגדות דיכאון?
"דיכאון הוא לא דבר רע, להפך, זה חשוב לשחרר את כל האגו שלך. אתה צריך את היכולת להתגבר על הבעיות, כדי להיות יותר צנוע ויותר חזק. לעיתים חשוב לא לקחת יותר מדי תרופות, כי הן יוצרות ריחוק בינך לבין עצמך. נכון שיש אנשים שהם לא כל כך חזקים, שזקוקים לתרופה, אבל צריך לחשוב קדימה, לכן המסע של החיים הוא כל כך מאתגר, כדי להיות בן 50 צריך להתכונן לזה".
למה את לא מתגעגעת בלהיות צעירה?
"לא הייתי רוצה לחזור לשנות העשרים שלי. בשנים האלה יש חוסר ביטחון, פחדים רבים ורצון שיקבלו אותך. ואז, אם לא מקבלים אותך, זה נהיה סיפור. מה גם שאתה נטול ידע ומודעות לעצמך. להזדקן זה לא קל, אבל כשאת מתמודדת עם זה בצורה אמיתית, בסופו של דבר התחושה בשבילי היא שהחופש מגיע, ואז יש לך ערכים אחרים".
אבל האובדן של נעורים ויופי, במיוחד בתקופתנו, גורם חוסר ביטחון.
"הנעורים חולפים והיופי החיצוני אולי נעלם ממך, אבל את מרוויחה את האמת שלך וכאמור חופש".
בינוש מגלה שהיא הסתייעה במהלך המשבר שחוותה בספר "הגוף ומה שהוא מסמל", ש"מדבר על כך שכשאתה צעיר אתה רוצה לכבוש את העולם באמצעות כוח, ולגלות את כל ההנאות שבעוצמה, וברגע מסוים זה כבר לא עובד יותר. וכשאתה מבין שאין לך את הכוח הזה, שאתה לא יכול ליהנות מן ההנאה הנצחית הזו, שאתה כבר לא כזה חזק, אתה בדרך מסוימת לומד לקבל את זה, ואז אתה מקבל כוח חדש. הספר הזה מאוד עזר לי".
במהלך הקריירה המפוארת שלה בינוש עבדה עם בכירי הבמאים. מקז'ישטוף קישלובסקי ("שלושת הצבעים: כחול") הפולני ועד מיכאל האנקה ("מחבואים") האוסטרי, מעבאס קיארוסטמי ("עותק נאמן למקור") האיראני ועד הירוקאזו קורה־אדה היפני ("האמת", שחנך את פסטיבל ונציה האחרון), ואף זכתה באוסקר שחקנית המשנה על הופעתה ב"הפצוע האנגלי". מצד שני, בגיל 55 היא לא נרתעה מניסיונות, תעוזה ועבודה עם יוצרים צעירים. וכך עכשיו אפשר לראות אותה בסרט "מי אתה חושב שאני?" של הבמאי סאפי נבו, על פי ספרה של קאמי לורנס.
הסרט יוצג בשבת הקרובה בפסטיבל הקולנוע הבינלאומי של חיפה ובעוד שבוע יגיע לבתי הקולנוע. בינוש מגלמת את קלייר, אישה אינטליגנטית ומתוחכמת בת 50, שננטשת על ידי המאהב שלה. כדי לרגל אחריו בפייסבוק היא פותחת חשבון מזויף ומציגה את עצמה כבחורה בת 24. חברו של המאהב הנוטש מתאהב בדמות הפיקטיבית וזה מסבך את העניינים, מה גם שקלייר מתאהבת באותו בחור.
"אחד הדברים שמשכו אותי לתפקיד הזה זה שהוא איפשר לי להתייצב מול הפחד להינטש. זה אחד הפחדים הגדולים שבני האדם מתמודדים איתו", חושפת בינוש. "זהו פחד ראשוני ובסיסי, שתוקף אותנו במהלך החיים שלנו לא פעם. הסרט הזה העניק לי את ההזדמנות לבדוק איך הדמות מתמודדת עם הנטישה של בעלה. היא חשה דחויה והפייסבוק הוא אמצעי לזכות בזהות ולהימנע מהכאב. העיסוק בפייסבוק גורם לה להרגיש פחות שבורה".
בסרט את מתאהבת בגבר צעיר. מה עמדתך לגבי מערכות יחסים עם הפרשי גילים?
"כשאתה נסחף על ידי האהבה, אתה לא שם זין על כל מה שקשור להפרש הגילים. אתה מאוהב והראש שלך מסוחרר ואתה לא חושב מה יהיה בעוד 10 שנים".
את חושבת שיש סטנדרטים כפולים בחברה ביחס לנשים מבוגרות, שמנהלות רומנים עם גברים צעירים?
"כמובן, תסתכל על מה שעמנואל מקרון נשיא צרפת היה צריך לעבור, ועדיין עובר, בגלל נישואיו למורה שלו".
בינוש המרהיבה ניהלה במהלך השנים רומנים סוערים. רשימה חלקית: הבמאי ליאו קראקס (איתו היא עשתה את "זה אצלה בדם" ו"הנאהבים מפריז"), הבמאי הארגנטינאי סנטיאגו אמיגורנה, והשחקנים דניאל דיי לואיס, אוליבייה מרטינז ומתיו אמלריק. יש לה שני ילדים: הבן רפאל שנולד בעקבות קשר עם צוללן מקצועי בשם אנדרה, והבת האנה מהשחקן בנואה מגימל.
בשנים האחרונות נקשר שמה לשחקן־מוזיקאי האמריקאי פטריק מולדון, אבל היא מקפידה על פרטיותה ומוכנה לומר רק ש"כשאנחנו מתאהבים, אז אנחנו לא הגיוניים באהבה. כשאתה מאוהב אתה רוצה להיסחף. אהבה צריכה להיות בכל דבר ובכל מקום. חובה לאהוב כל דבר וכל אחד - לא רק את אשתך או בעלך או בני משפחתך. אהבה זה הדבר הגדול ביותר וכשאתה לומד לאהוב אפילו את הפחדים שלך זה סימן טוב".
איך היחסים שלך עם הרשתות החברתיות?
"אני מאד נהנית מכל עניין האינסטגרם. אני חושבת שלחלוק את חיי זה חשוב מאד ואהבתי לעשות את זה מאז שהייתי קטנה, כך שאינסטגרם זה דרך מצוינת לעשות את זה. אני מעלה דברים ויכולה לצחוק על כל מיני עניינים. אני עושה קולות מצחיקים, מראה איך אני אוכלת עוגה טובה ומעלה שמלות יפות. באותה מידה אני מדברת על נושאים פוליטיים שהם חשובים ודחופים, כמו מודעות לשינוי מזג האוויר ומה אנחנו צריכים לעשות בנידון".