WhatsApp FaceBook send e mail
צילום: עמית שאבי

"היית אדריכל החוק"

משפטנים, פוליטיקאים ואזרחים חלקו אתמול כבוד אחרון למאיר שמגר במקום שבו הטביע את חותמו: במבואת בית המשפט העליון • "הצלחת לשבור את כל תקרות הזכוכית", אמר הנשיא ריבלין • "היית עמוד האש של המשפט הישראלי", ספד לו נתניהו • בנו רם אמר: "אבא נדמה בעיני רבים כמי שאוחז בידו במצפן החיים היודע להבחין בין צדק לעוול"

טובה צימוקי ויעל פרידסון
23.10.19

בני משפחה ולצידם הצמרת המשפטית והפוליטית נפרדו אתמול מנשיא בית המשפט העליון בדימוס מאיר שמגר ז"ל שהלך לעולמו בגיל 94. "היית אדריכל החוק", מיצה נשיא המדינה ראובן ריבלין בשלוש מילים את תרומתו העצומה של שמגר למערכת המשפט בישראל.

 

ארונו של שמגר הוצב ברחבת המבואה של בית המשפט העליון בירושלים, בבניין המרשים שאת הקמתו הגה. לאחר שהציבור חלף על פני ארונו נישאו ההספדים.

 

הנשיא ריבלין אמר: "עבור בני דורי, מאיר, היית חלוץ של מצוינות. אמיץ, לוחם מהחבורה הנערצת של גולי האצ"ל באפריקה שנשלחה למחנות המעצר המרוחקים על ידי שלטונות המנדט, נשלחה וברחה... הצלחת לשבור את כל תקרות הזכוכית. החותם שהותרת מיצב את מוסד היועץ המשפטי לממשלה ואת משרד המשפטים כגוף חזק ועצמאי".

 

נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות אמרה: "מילת המפתח המתארת את מאיר שמגר היא ממלכתיות". היא תיארה אותו כאיש חזון ומעשה, אמיץ ופורץ דרך הרואה למרחוק.

 

ראש הממשלה נתניהו כינה את שמגר "עמוד האש של המשפט הישראלי". עוד אמר: "ניטלה נשמה מאפו, אבל רוחו נוכחת כאן במלוא גדולתה. היא תוסיף לשרות עלינו עוד דורות רבים". בסיום דבריו אמר נתניהו: "בית המשפט חייב להישאר רשות עצמאית".

 

בנו, דן שמגר, ספד: "סיפור חייו של מאיר שמגר הוא סיפורה של האומה... סיפור של איש מופת שאת חייו הקדיש במסירות, באומץ ובכישרון שאין כמותם לבניית המדינה שאותה כה אהב. אבא הגשים את חזון הציונות שהייתה טבועה בו כה עמוק. הוא פעל כל חייו, שאותם נשא על כתפיו כהרקולס שלא חדל לעולם... מעבר להישגיו כמשפטן, מאיר שמגר היה תמיד בעיני סביבתו מודל לחיקוי, הלפיד לפני המחנה".

 

נשיא בית המשפט העליון בדימוס אהרן ברק אמר: "המדינה מרכינה ראשה לאחד ויחיד בדורו שהלך מאיתנו. כולנו התייתמנו".

 

דפנה שמגר, הנכדה: "לשמחתי ולגאוותי, סבא היקר היה מאותם יחידי סגולה... כולנו חולקים את מסכת הערכים שקיבלנו ממך, לא בדרך של הטפה אלא בדרך של הערכה אישית. התחושה להיות הנכדים של סבא מאיר היא תחושה של כבוד לערכים שבהם האמנת".

 

בנו, רם שמגר, אחרון הסופדים, אמר: "אבא נדמה בעיני רבים כמי שאוחז בידו במצפן החיים, אותו מצפן שכולנו שואפים לאחוז בו, היודע להנחות דרך, להבחין בין אמת לאי־אמת, בין צדק לעוול... רואים באבא בראש ובראשונה איש של משפט, אך לא פחות מכך יש בסיפור חייו ובתפיסת עולמו ובערכיו ביטוי מובהק של הציונות, אהבת העם והארץ, כבוד להיסטוריה ולמורשת עמנו".

 

בתום טקס האשכבה התקיימה הלווייתו של שמגר ז"ל, והוא נטמן בבית הקברות בגבעת שאול בירושלים.