WhatsApp FaceBook send e mail
איסטנבול. כרגע מטפל בכ־1...

נערכים להמראה

בשנים הקרובות ייפתחו בעולם עשרות שדות תעופה חדשים וגדולים כדי לספק את תנועת התיירות ההולכת וגוברת • רק השנה נפתחו חמישה: מהשדה הגדול בעולם באיסטנבול, דרך שדה רמון שלנו, ועד שדה התעופה הראשון שהוקם על ידי גורמים פרטיים בוייטנאם הסוציאליסטית • כמה עלתה הקמתם, כמה נוסעים יעברו בהם ומה מחכה לנו שם |דני שדה

דני שדה
04.11.19

הגידול בתיירות הבינלאומית מחייב את המדינות להגדיל את הקיבולת של נמלי התעופה, או להקים נמלי תעופה חדשים ביעדים נוספים. רק השנה נפתחו לפחות חמישה נמלי תעופה בינלאומיים חדשים. לפעמים זה הופך לפארסה: נמל התעופה הבינלאומי החדש ברלין־ברנדנבורג על שם הקנצלר וילי ברנדט, אמור היה להיפתח ביוני 2012. מאז הוא עבר שורה של דחיות במועד הפתיחה בשל כשלים טכניים שהתגלו בו, ואם אתם מוכנים להאמין למה שמספרים היום, הוא ייפתח לפעילות באוקטובר 2020. אבל נראה כי בשנים הקרובות ייפתחו עוד עשרות שדות תעופה חדשים, בעיקר במזרח אסיה, שהתיירות בה נמצאת במגמת עלייה מתמשכת.

 

 

 

 

בייג'ין. מעוצב ככוכב ים עם שש זרועות

 

שדה התעופה החדש של איסטנבול

 

איפה: שדה התעופה, ששמו הוא "שדה התעופה החדש של איסטנבול", הוא השדה המפורסם ביותר שנפתח השנה, והוכרז כגדול בעולם. הוא נמצא במערב העיר ומחליף את שדה התעופה הוותיק על שם אטאטורק, שעדיין פעיל, וגם ייקח חלק מתנועת הנוסעים של שדה התעופה סביחה.

 

הקמה: מדובר בפרויקט מגלומני שעליו הוחלט בשנת 2012 ואשר בנייתו החלה שנתיים מאוחר יותר. עלות הקמתו נאמדת בכ־17 מיליארד דולר. נבנו בו שישה מסלולי המראה.

 

כמה נוסעים: השדה מסוגל לטפל בכ־100 מיליון נוסעים בשנה, ובנוי לגדול כדי לטפל ב־200 מיליון נוסעים. כמה מספרים שנועדו להמחיש את גודלו: כאשר כל הפרויקט יושלם בעוד כעשר שנים, יהיו בו 114 שערי יציאה, 228 עמדות בידוק דרכונים, 20 אלף מושבים לנוסעים שממתינים לטיסה, ו־40 אלף מקומות חנייה. לפי התוכנית, יתבצעו ממנו טיסות ל־350 יעדים בעולם על ידי יותר מ־100 חברות תעופה. טורקיה מתייחסת לשדה כאל תחנת ביניים עולמית, גם לאלה שטסים לצפון אמריקה, אפריקה ומזרח אסיה.

 

ניו־אורלינס. אחרי כמה עיכובים, אמור להיפתח השבוע

 

עוד משהו: גודלו העצום של הטרמינל מצריך התמצאות וקצת כושר גופני. במיוחד כשהוא משרת אותנו לטיסות המשך, ויש לעיתים מרחק גדול בין השער שממנו הגעתם לשער שממנו תצאו לטיסת ההמשך.

 

 

 

 

וייטנאם. השדה הוקם על אי

 

שדה התעופה Daxing בבייג'ין

 

איפה: דאקסינג, שנפתח בימים אלה וצורתו כצורת כוכב ים בעל שש זרועות, נמצא כ־46 ק"מ ממרכז העיר. הוא נועד לתת מענה לזינוק העצום במספר הסינים שיוצאים לחופשות ולנסיעות עסקים מעבר לים.

 

הקמה: עלות הקמתו של השדה נאמדת בכ־11 מיליארד דולר. בשדה 78 שערים ועמדות חנייה לכ־150 מטוסים, ובשיא פעילותו יהיו בו שבעה מסלולי המראה. ארבעה מהם פעילים כבר עכשיו. הטיסה הבינלאומית הראשונה של חברה זרה לשדה החדש בוצעה ביום ראשון האחרון (27 באוקטובר) על ידי חברת בריטיש איירוויז.

 

כמה נוסעים: נכון להיום השדה מתוכנן לטפל בכ־75 מיליון נוסעים בשנה, ובשיא הפעילות שלו יוכלו לעבור בו כ־100 מיליון נוסעים. בסין כבר יודעים לספר כי בעשור הקרוב יוקמו במדינה עשרות נמלי תעופה חדשים כדי לאפשר את הגידול הן בתנועת התיירים הסינים והן בתנועת התיירות הבינלאומית.

 

רמון. צפי שבועי ל־50 נחיתות בינלאומיות | צילום: עמית שעל

 

עוד משהו: השדה עוצב על ידי אחת מהאדריכליות החשובות בעולם, זאהה חדיד, בריטית ילידת עיראק, שכמו משה רבנו - היא לא זכתה לראות את השדה מושלם. היא נפטרה לפני שלוש שנים. מדובר בשדה שהטרמינל שלו הוא הגדול בעולם, עם עיצוב חללי ושלל חידושים טכנולוגיים. זהו ככל הידוע שדה התעופה הראשון בעולם שישתמש ברשת אינטרנט אלחוטית בדור 5, מה שיאפשר לכ־100 אלף נוסעים לגלוש בו־זמנית ללא הפרעה. בנוסף במקום יש 400 נקודות רישום שפועלות על פי זיהוי פנים, ויאפשרו לנוסעים לעשות רישום לטיסה ללא צורך בניירת. עוד חידוש טכנולוגי הוא תגים אלקטרוניים למזוודות, שיאפשרו לנוסעים לעקוב אחר המזוודה שלהם.

 

 

 

 

שדה התעופה לואי ארמסטרונג בניו–אורלינס

 

איפה: נמל התעופה הבינלאומי, הקרוי על שמו של אגדת הג'אז לואי ארמסטרונג, צפוי להיפתח בעוד כמה ימים במקום הטרמינל הישן בניו־אורלינס. לא מדובר בשדה תעופה חדש לגמרי, אלא בטרמינל חדש שיחליף את הטרמינלים הישנים הקיימים היום. הוא ממוקם כ־18 ק"מ ממערב למרכז העיר, ויש בו שני מסלולי המראה.

 

הקמה: ההחלטה להקימו התקבלה ברשות התעופה של ניו־אורלינס בדיוק לפני ארבע שנים, ולתוכנית הוקצה סכום של 598 מיליון דולר, שגדל לכמיליארד דולר בשל שינוי בתוכניות שנגרם בגלל צמיחה מהירה מהצפוי בפעילות שדה התעופה. פתיחתו של הטרמינל החדש התעכבה מספר פעמים. במקור הוא אמור היה להיפתח במאי 2018 בחגיגות 300 השנים לניו־אורלינס. אולם עקב בעיות ביוב נדחתה הפתיחה לאוקטובר 2018, לאחר מכן לפברואר ולאפריל 2019. לפני שבועיים פורסם כי הוא ייפתח ב־6 בנובמבר, כלומר ביום רביעי השבוע.

 

כמה נוסעים: הטרמינל החדש אמור לקלוט כ־14 מיליון נוסעים בשנה. יהיה בו מערך בידוק ביטחוני מרכזי שאחריו יהיו כל החנויות והמסעדות. כמה מהן ינוהלו על ידי שפים מקומיים. יהיו 35 שערים, וכמו כן יפעל במקום מלון חדש.

 

עוד משהו: 15 מסילות לשיקוף מזוודות ועוד שבעה סורקים אלקטרוניים לבידוק גופני יאפשרו מעבר מהיר של הנוסעים, בניגוד לצוואר הבקבוק שהיה בטרמינלים הישנים.

 

 

 

 

שדה התעופה הבינלאומי Van Don בוייטנאם

 

איפה: השדה, שנפתח בשבוע האחרון של 2018, נמצא כ־60 ק"מ מהעיר האלונג וכ־50 ק"מ ממפרץ האלונג המדהים, אזור שעד כה ניתן היה להגיע אליו בעיקר בנסיעה של כארבע שעות ברכב מהבירה האנוי.

 

הקמה: הקמת השדה נמשכה כשנתיים, ועלותו נאמדת בכ־330 מיליון דולר. זהו שדה התעופה הראשון במדינה הסוציאליסטית שהוקם על ידי גורמים פרטיים. יש בשדה מסלול המראה אחד וארבעה שערי יציאה.

 

כמה נוסעים: נכון להיום, יכולים לעבור בשדה כ־2.5 מיליון נוסעים בשנה. על פי תוכנית הבנייה שלו, ניתן יהיה להגדיל את הקיבולת בעוד כמיליון נוסעים.

 

משהו מיוחד: השדה נמצא באי הגדול והצפוף בארכיפלג Bai Tu Long ונמצא כ־50 ק"מ ממפרץ הטורקיז. עם בנייתו נסלל גם כביש מהיר בעל ארבעה מסלולים שמחבר אותו עם העיר האלונג, ובמקום מקווים שפתיחתו תביא לזינוק בתיירות הבינלאומית לאזור.

 

 

 

 

שדה התעופה הבינלאומי ע"ש אילן ואסף רמון

 

איפה: שדה התעופה רמון נפתח השנה במרחק של כ־20 ק"מ מאילת, והחליף שני נמלי תעופה ישנים - שדה התעופה הישן באילת, שפעל בעיקר כשדה פנים־ארצי, ושדה התעופה בעובדה, שלמעשה הוא שדה צבאי, ובו התבצעה הפעילות הבינלאומית של תיירות החורף מאירופה לאילת.

 

הקמה: עלות הקמת השדה הייתה 1.7 מיליארד שקל, ויש בו מסלול המראה אחד, שנסלל לאורך הגבול עם ירדן. מהשדה ברמון יוצאות טיסות לנמל התעופה בן־גוריון ולחיפה, והפעילות הבינלאומית בו החלה השבוע עם תחילת עונת החורף. צפויות לנחות בו מדי שבוע כ־50 טיסות בינלאומיות.

 

כמה נוסעים: בשדה מתוכננים לעבור כשני מיליון נוסעים בשנה.

 

משהו מיוחד: השדה נמצא בתוך אזור הסחר החופשי של אילת, כך שנוסעים ישראלים יכולים לרכוש בו מוצרים שונים ללא מע"מ. זאת ועוד: טיסות החורף המגיעות אליו מאירופה מאפשרות לנוסעים מישראל לטוס ממנו ליעדים שונים ביבשת במחירים הנמוכים בכ־50% ויותר מהמחירים בנתב"ג.

 

.