WhatsApp FaceBook send e mail
צילום: דורון גולן

המשרד להגנת הסביבה: לסגור את בתי הזיקוק בחיפה

המשרד פנה למשרד ראש הממשלה ודרש החלטה ממשלתית שתסיים את עידן בתי הזיקוק במפרץ: "היעדר החלטה הוא הגרוע ביותר סביבתית וכלכלית" • פירוק תשתיות בז"ן נאמד בחצי מיליארד דולר

מאת אילנה קוריאל
26.11.19

המשרד להגנת הסביבה נוקט עמדה לראשונה בעניין בתי הזיקוק בחיפה, ופנה למשרד ראש הממשלה בדרישה שהממשלה תוביל את תהליך הסגירה. עלות שיקום השטח עלולה להסתכם במאות מיליוני שקלים, ובמשרד טוענים שמצב של היעדר החלטה הוא הגרוע ביותר סביבתית וכלכלית. המכתב נשלח על דעת השר זאב אלקין.

 

מפרץ חיפה הוא אחד המקומות המזוהמים בישראל בגלל ריכוז מפעלים בסמוך לריכוזי אוכלוסייה, עומסי תחבורה, פעילות הנמל ונתוני טופוגרפיה ואקלים שמקשים על פיזור המזהמים. עם השנים, לצד כניסת הגז הטבעי ופעולות של המשרד להגנ"ס, הופחתה פליטת המזהמים בעשרות אחוזים - אך התעשייה עדיין מזהמת.

 

תושבי מפרץ חיפה וארגונים סביבתיים פעלו למען הוצאת המפעלים המזהמים מחוץ לריכוזי אוכלוסייה - ועכשיו זוכים לתמיכת המשרד להגנ"ס. במכתב של מנכ"ל המשרד גיא סמט למ"מ מנכ"ל משרד ראש הממשלה רונן פרץ נכתב כי "המשרד תומך בפינוי יזום של המתחם הפטרוכימי והכימי במפרץ באופן הדרגתי ובפיקוח הדוק על אופן הפינוי".

 

במשרד תומכים בפינוי עד שנת 2030, והמשמעות היא שבשנים הקרובות ייאלצו לגבש תוכנית פינוי וליישם אותה עוד קודם לשנת היעד. סמט הזהיר שהימנעות מהחלטה "תגרום לתעשייה 'לגווע' מאליה (כתוצאה מהירידה ברווחיות והביקוש לתזקיקי נפט) ותוביל לפגיעה בסביבה עקב הידרדרות הדרגתית בתשתיות".

 

מ"מ מנכ"ל משרד רה"מ, רונן פרץ

 

נטישה בלי שיקום

 

סמט טען במכתבו שהניסיון בעולם מלמד שתעשייה כבדה ובתי זיקוק שנסגרים ללא פיקוח מותירים אחריהם נזק כבד: קרקע מזוהמת, דליפות מזהמים למי התהום ופליטות מתמשכות לאוויר כתוצאה מזיהומים הנותרים בשטח. במשרד סבורים שבדומה לתהליכים באירופה, בז"ן (בתי זיקוק לנפט) ינטשו חלק משטחיהם ללא שיקום סדור. "הנזק הסביבתי עלול למנוע כניסת ייעודי קרקע חדשים והחזרת השטח לשימוש הציבור", נכתב.

 

במשרד חוששים שבהיעדר הכרעה המדינה תמשיך לקדם תוכניות להקמת תשתיות תעשייתיות בעלות קשר לבז"ן, שיובילו להשקעות ממשלתיות כבדות שיתבררו כמיותרות. "אשמח לסייע בקידום הקמת ועדה ממשלתית על סיום עידן הזיקוק במפרץ והשבת הקרקע לטובת הציבור", כתב סמט.

 

בשיחה עם "ידיעות אחרונות" אמר סמט כי "הזמן הוא לא לטובת הסביבה", בהתייחסו למצב הפוליטי שנוצר, שמונע קבלת החלטות בממשלה. "הדרג המקצועי בממשלה יכול לעשות את כל הבחינות הדרושות לסגירה. יש פה עבודת מטה של שנים. צריך לשבת עם בז"ן ולהתדיין על הליך החזרת הקרקע למדינה".

 

מנכ"ל המשרד להגנ"ס, גיא סמט | חיים צח לע"מ

 

ממשרד ראש הממשלה נמסר: "המשרד לומד את חוות הדעת של המשרד להגנ"ס, שמצטרפת לדו"ח חברת הייעוץ מקינזי ועמדות משרדי הממשלה הרלוונטיים הנוספים".