WhatsApp FaceBook send e mail
|

רופאים, לא שופטים

עבד אגבאריה
04.12.19

בשבועת הרופא, שאנו מחויבים לה, נכתב: "ועזרתם לאדם החולה באשר הוא חולה, אם גר, אם נוכרי ואם אזרח, אם נקלה ואם נכבד. אל תמהרו להוציא משפט, ושקלתם את עצתכם במאזני החוכמה הצרופה, בכור הניסיון". השליחות שנטל על עצמו כל אדם שבחר לעסוק ברפואה כוללת את החובה לטפל בחולים, ללא העדפה או אפליה.

 

בימים אלו שוקדת ועדת סל הבריאות על בחירת התרופות והטכנולוגיות שייכללו בשנה הבאה במסגרת מימון ציבורי בישראל. אנו מכירים את הלחצים הקשים והדילמות הרבות שחברי הוועדה עומדים בפניהם, כשלא פעם הדיונים חורגים מהעיסוק ביעילותה ובנחיצותה של תרופה או טכנולוגיה, והופכים לשיג ושיח בסוגיות אתיות ומוסריות של החברה הישראלית. לאורך השנים, וגם כעת, אנו בקהילה הרפואית בוטחים בעבודת הוועדה ומעריכים אותה מאוד.

 

בשנים האחרונות פורסמו מחקרים רחבי היקף שהוכיחו כי ביצוע בדיקת סי־טי בקרינה נמוכה לאוכלוסייה של מעשנים כבדים, מביאה לאבחון מוקדם של סרטן הריאה, הסרטן הקטלני ביותר - שלרוב מתגלה בשלבים מאוחרים - ומאפשרת לטפל ולרפא אותם. זו השנה השלישית שהבדיקה מוגשת לסל הבריאות. אולם בשבוע שעבר, במהלך אחד הדיונים הסוערים, טענו חלק מחברי ועדת הסל שאם מעשנים יכולים להרשות לעצמם להוציא הון על סיגריות, שיממנו מכיסם את הבדיקה.

 

כבן אדם וכרופא, אני סבור שמדובר בטיעון מסוכן ולא מוסרי. אל לנו להבדיל בין חולה לחולה ואין מקומנו לנקוט באקט של הענשה קולקטיבית לאוכלוסייה מסוימת. העישון וההתמכרות לניקוטין נחשבים בעולם הרפואה למחלה, בדיוק כמו כל מחלה אחרת. אנחנו כרופאים לא מענישים אדם על אורח חייו.

 

איש לא יעלה על הדעת שנמנע טיפול מאוכלוסיות הסובלות מהשמנת יתר, מחלות הנגרמות מחשיפה מוגברת לשמש או מצריכת מזון מעובד. יתרה מזו, חובתנו כבני אדם - ובוודאי כרופאים - לא לשפוט ולא להפלות מטופלים אלא לפעול על מנת להיטיב עימם.

 

בזכות הטכנולוגיה של הבדיקה ניתן להציל חיי אדם. העלויות אינן גבוהות וכלל לא קרובות לנטל הכלכלי הרב המושת על מערכת הבריאות שצריכה לממן טיפולים של חולים עם מחלה גרורתית. הדיון הופך לשנוי במחלוקת רק כי מדובר במעשנים. צריך לזכור שהבדיקה מיועדת לא רק לכאלו שמעשנים, אלא גם לכאלו שעישנו ונגמלו, אבל נזקי העישון מעברם מעמידים אותם בסכנה של ממש למחלות ממאירות. גם אותם אלו שמעשנים כיום, עושים זאת שנים רבות עוד בטרם הייתה מודעות לסכנות הטבק. כולנו כחברה איפשרנו להם להתמכר לניקוטין, אכפנו פחות את מניעת העישון - וכיום אל לנו להותירם בצד הדרך לגורלם.

 

עלינו לפעול עכשיו כדי לאבחן את אלו שנזקי העישון כבר הטביעו אצלם חותם, ובמקביל להשקיע משאבים בתוכניות גמילה, הסברה ואכיפה כדי לצמצם את היקפי העישון למען הדורות הבאים. ביצוע בדיקת סי־טי לאבחון מוקדם עשויה להציל מדי שנה את חייהם של 200 בני אדם. כל אדם הוא עולם ומלואו. עלינו לטפל בחולים שלנו בחמלה, ברגישות וללא משוא פנים. אנחנו רופאים, לא שופטים. √

 

ד"ר עבד אגבאריה הוא מנהל המכון האונקולוגי במרכז הרפואי בני ציון וחבר ועד מנהל בעמותה הישראלית לסרטן ריאה