במשך שבע שנים, ניסה יהונתן גלעדי, רוקר מראשון־לציון, לכבוש את הבמות. הוא זימר והנהיג את להקת "הצימרמנים" (על שמו של רוברט צימרמן, בוב דילן בשבילכם) וגם נתן בבס. "עשינו רוקנרול עברי שהיה בוסר לא קליט", מתוודה גלעדי בן ה־41. "לא היינו עם מרפקים ולא דחפנו מספיק. פה ושם השמיעו אותנו. הרגשנו תסכול של לא יוצלחים".
כדי להתפרנס עבד גלעדי כברמן וטבח בברים ובתי קפה תל־אביביים, ושקע בהרס עצמי. "מתסכול גמרתי מדי ערב בקבוקי וויסקי ונקלעתי לחובות כספיים. חיפשתי אז להתמלא מדברים חיצוניים קיצוניים — אוכל, סקס, אלכוהול. עשיתי הרבה מהכל".
אחרי שהלהקה התפרקה לפני שמונה שנים ו"התנפצנו לכל עבר, הופעתי לילה אחד מול ארבעה אנשים בבר. הארבעה האלה היו חברים שלי. זה שבר אותי סופית, הייתי במינוס 70 אלף שקל בבנק. אמא שלי הציעה שאוותר על החלום להיות מוזיקאי, שמעתי בקולה. זנחתי את המוזיקה לטובת האהבה השנייה שלי: הבישול. הרי כבר בגיל עשר ניסיתי לעשות שקשוקה", הוא צוחק.
עם ההחלטה, גלעדי הבין שכדי להיות שף, עליו לעלות כיתה וללמוד אצל הטובים ביותר. הראשון בחבורה היה אייל שני, שאיתו עבד ב"צפון אברקסס". "אייל איש מדהים ופילוסוף יצירתי", סבור גלעדי.
יש שטוענים שהוא פלצן ופלספן.
"כי אייל באמת מאמין במה שהוא אומר, אז במקרה הכי גרוע הוא יכול להיות מוזר. אבל אייל מבחינתי הוא מתווה דרך".
מה למדת ממנו?
"לעבוד יותר מהר ומדויק, להקפיד על בחירת חומרי הגלם, לשים את התשוקה והאהבה שלך בתוך האוכל. ליהנות מהבישול".
ולדפוק מחירים שערורייתיים.
"ממש לא. ב'צפון אברקסס' הוא כמעט לא מרוויח כסף".
רגע, אני שולף את הטישו. אופס, נזכרתי, את הכסף הוא עושה במקדש הפיתות של רשת "מזנון".
"וזה רעיון מדהים ומהפכני! לקחת חומרים גבוהים ולהכניס אותם לפיתה. רוב המסעדות כיום בתל־אביב עושות את האוכל של אייל שני".
לאחר שעבד עם שני המשיך גלעדי ל"יועזר בר יין", המוסד של שאול אברון ז"ל ביפו. "למה עזבתי את אייל שני כעבור שנה? אני לא שופט, אבל הרבה אנשים שעבדו אצל אייל נורא מושפעים ממנו ועושים את האוכל שלו. חששתי שגם אני אחקה אותו".
גלעדי נזכר בגעגוע בשאול אברון, האיש והאגדה, שהנחיל פה את רזי האוכל הצרפתי. "התאהבותי בו קשות. נפש עדינה ומיוחדת. אחרי ששאול מת, המקום התקשה לשרוד ונאלצנו לסגור. זה היה שיברון לב".
התחנה הבאה של גלעדי הייתה "רפאל". "רפי כהן גאון", הוא אומר, "לי דווקא היה כיף לעבוד איתו. הייתי מודע להרס העצמי שלו, אבל לא ידעתי עד כמה זה חמור. סירבתי לצפות בתוכנית של אורלי וגיא על רפי, בגלל שזה כואב לי מאוד. מדי פעם אני רואה את רפי ברחוב, אבל הוא לא מדבר איתי. רפי כועס שעזבתי את 'רפאל' בלי לתת לו התראה מראש".
אפרופו הרס עצמי, מתי הפסקת לצרוך אלכוהול בכמויות מסחריות?
"לשאול ולי הייתה אחוות שתיינים. ב'יועזר' אחד העובדים היה מוזג לי וודקה וקצת מיץ תפוזים על הבוקר, ופתאום אתה רואה את עצמך בעשר בבוקר שיכור, ואז אתה מבין שאתה צריך לעצור. וכך לפני ארבע שנים ביקשתי מהיקום: 'אני רוצה לשתות מפני שבא לי, ולא מפני שאני צריך ותלוי'. ואז פשוט הפסקתי יום אחד ולא נגעתי באלכוהול במשך תקופה".
אבל אז נמאס לו ממטבחים, ממסעדות ומלחץ של סרוויס, וגלעדי החליט לחתוך לכיוון מעונו הפרטי בדרום תל־אביב ושם להתקין ארוחות ערב לקהל הרחב ולתת ייעוץ קולינרי. "היה לי מאוד קשה לעבוד תחת אחרים במסעדות, כי אתה לא עושה את מה שאתה רוצה", הוא מסביר. "במסעדות יש גלאמור לכאורה. בגדול זה קשה ותובעני מאוד. יש לך הרבה מגבלות, בעיקר בגלל הדרישות של בעלי המסעדות. הם רוצים שתעשה אוכל פופולרי. גם נושא כוח האדם בעייתי. לנהל כיום צוות זה כמו להיות גננת".
כיום גלעדי מציע יחד עם שותפתו לעשייה מילה קאווה ארוחות צרפתיות, במסגרת המיזם הקולינרי הבינלאומי Eatwith, שמאפשר לשפים ולקונדיטורים לארח סועדים בבית. "לפעמים אני מגיש אוכל איטלקי או ארוחה המבוססת על דברים מהים. פעם בכמה חודשים אני עושה ארוחת מחווה ל'יועזר'".
בין המפורסמים שכבר אכלו אצלו אפשר למצוא את ציפי רפאלי, אופירה אסייג, לירן כוהנר, דנה פרידר, מעצב האופנה אלון ליבנה שחגג אצלו יום הולדת, אחווה סיטבון ("היא אוהבת לאכול הכל. אישה מקסימה וכובשת") ואגם רודברג שהגיעה לפני הלידה עם בעלה.
אין לך בעיה להכניס אנשים לתוך הבית שלך?
"לא, אני נהנה לארח, לדבר עם הלקוחות ולראות את תווי הפנים שלהם כשהם אוכלים. אין דבר יותר אינטימי מזה. לשמחתי לא מעט אורחים חוזרים יותר מפעם אחת. אני לא אוהב לבשל בבתים של אחרים, אני מרגיש אז שאני עוד אחד מנותני השירות. בבית שלי אני הבוס".
היו ארוחות שהשתבשו?
"היו ארוחות שכמעט הרסו לי את הבית. אנשים ששתו יותר מדי צנחו על הספה שלי. משתתפות במסיבות רווקות הקיאו בשירותים. לפעמים אני קולט סועדים שעולים במדרגות לעשות אהבה בחדר השינה או מסניפים בשירותים. אפילו יצאו מכאן זוגות שהתאהבו. בסוף אני אגיע לגן עדן".
אגב, את עסקי הארוחות גלעדי כונן עם מיה הופמן, מי שהייתה רעייתו. "מיה היא השפית־קונדיטורית הכי טובה בארץ. הייתי רווק תל־אביבי ויצאתי עם הרבה בחורות עד שהכרתי אותה בבר. העסק המשותף והעבודה סביב השעון גמרו את הנישואים. נפרדנו בקושי רב, אבל היום אנחנו ידידים"
את מי אתה חולם לארח?
"את קוונטין טרנטינו. ומי אמר שזה לא יקרה? הייתה תקופה שהייתי מאוד מיודד עם רעייתו דניאלה פיק ואפילו הופענו יחד פעם אחת יחד במועדון ה'בארבי'. דניאלה היא זמרת מדהימה ובן אדם מאוד אמיתי. לפעמים האמת והכנות האלה פגעו בה. עשינו גם ארוחות יחד. הפעם האחרונה שדיברנו הייתה לפני החתונה שלה. דניאלה אוהבת לאהוב ואני בטוח שכיף לה עם טרנטינו. אני חושב שדניאלה תהיה אמא טובה, חמה ואוהבת".