יערה דרור לא הייתה מסוגלת לחשוב על עוד ארוחת ערב אחת של חביתה וקוטג'. די נמאס. כמה אפשר להכין לילדים את אותו הדבר? אז היא העלתה שאלה לפייסבוק ותהתה מה תבשל הערב. מבול התשובות הדליק לה את כל המבערים ומה שהתחיל מחיפוש אחרי גיוון בארוחת הערב המשפחתית, הפך מהר מאוד ל"אמהות מבשלות ביחד", אחת מקבוצות הפייסבוק הגדולות והפעילות בארץ, עם למעלה מחצי מיליון חברות. כן, מה שאתם קוראים. כמעט 600 אלף גולשות בקבוצה שתכליתה החלפת מתכונים ורעיונות לדברים טעימים להגיש לשולחן. אבל יערה דרור, מייסדת ומנהלת הקהילה, לא מסתפקת בזה. "אני רוצה להיות אימפריה עולמית, להשתלט על המסכים, לחלוש על הסופרמרקטים", היא אומרת בחיוך רחב. ולא, אין לה שום בעיה עם הדרת הגברים המובנית בדנ"א של הקבוצה, שכבר יש לה אתר אינטרנט ואוטוטו תהיה לה גם אפליקציה, ובעיקר היא חוגגת עכשיו את עלייתה לאוויר עם תוכנית טלוויזיה.
היא בת 36, מתגוררת בתל־אביב עם שלושת ילדיה הקטנים, וחולמת בגדול על מה שלא העזה לחלום לפני כשש שנים, כשפתחה בתמימות את הקבוצה שהפכה בינתיים לחברה בע"מ. "הייתי אמא צעירה, עם סבתא עיראקית וסבתא טוניסאית, כך שידעתי להכין כל מיני תבשילים ביתיים חמים ומנחמים. אבל רציתי דווקא רעיונות קלילים ובריאים לארוחת ערב לבן שלי, לא מתוך תשוקה לבשל ולא כדי להעמיד סירים", משחזרת דרור את תחילת הדרך. "תוך שבועיים־שלושה כבר הצטרפו לקבוצה אלפי נשים וכיום עולים בכל חודש בערך עשרת אלפים פוסטים של מתכונים, של טיפים ושל התייעצויות. היתרון בקהילה שלנו הוא המענה המהיר מצד אחד, והסיפורים האישיים מצד שני. נוצר אצלנו גם ערבוב ישראלי מטורף, כי פתאום אמהות מרוקאיות התחילו להכין גונדי פרסי ואשכנזיות למדו להכין ג'חנון מהתימניות. אין לנו אפשרות לבדוק כל מתכון שעולה, אבל הם תמיד אותנטיים, פשוטים להכנה וממצרכים שיש כמעט בכל בית".
המחשבה על תרגום הקונספט המצליח לתוכנית טלוויזיה ניקרה במוחה של דרור זמן רב, אבל רק לאחרונה החליטו אנשי ערוץ 24 להרים את הכפפה. דרור עצמה, איך לא, תנחה את התוכנית "אמהות מבשלות יחד" שתעלה מחר לראשונה, ותשודר בכל יום שישי בצהריים. עד כה צולמו עשרים פרקים, שבכל אחד מהם היא מתארחת במטבחים של חברות הקבוצה. הן מבשלות יחד שלוש מנות, כשלכל משתתפת יש סגנון מטבח וסיפור משלה: אמא מתוסכלת שמתמחה בבישול לילדים סרבנים, מדריכת טיולים קולינריים שמלמדת את סודות המטבח היווני, נכדה שמשמרת את המטבח העיראקי המסורתי של סבתה ועוד. תוך כדי הכנת המנות, מציגות דרור והמארחת שלב אחר שלב את אופן ההכנה שלהן, בלי לפסוח על טיפים מעניינים וקונקרטיים לעבודה נכונה, יעילה ובריאה יותר במטבח.
כן יהיו בתוכנית פינות קבועות ומתחלפות, בהן למשל, "מה במקרר?" שבה מחטטים למארחת במדפים ובמזווה, שאלון המטבח, שמכריע בסוגיות הכי חשובות (פטריות? מקלפים או שוטפים), מתכונים בני עד חמישה מרכיבים, שאלון "הפעם הראשונה שלי" שעוסק באיך התחיל הרומן של המארחת עם עולם הבישול ופינת "ארוחת שבת בבוקר". בנוסף, כדי להעמיק את ההיכרות עם האם המארחת, מצטרפת להכנת אחד המתכונים דמות שקרובה אליה: אמא, בת, חברה קרובה או שותפה.
דרור מודה שהעיסוק בקהילה תובעני כל כך שאין לה זמן לצפות בתוכניות האוכל המשודרות בפריים־טיים. לילדיה היא מבשלת בעיקר בערבים, ובעיקר חביתיות ומאפינס, פשטידות ופסטות. בקהילה העניינים רגועים פחות. לצד מעבר טבעי למתכונים בריאים יותר, מספרת דרור על מחאות שצצות לעיתים כשמישהי מעלה מתכון לעוף, לתבשיל מוח או לשרימפס. גם הדרת הגברים עוררה לא מעט כעס בקהילה — "רכבת הרים" כפי שמכנה זאת דרור.
"אני שלמה לחלוטין עם ההחלטה לא להכניס גברים לקבוצה", היא אומרת. "הקהילה הוקמה למען שיח נשי פתוח ולמען העצמה נשית, וחשוב לי להישאר נאמנה לזה. לא רציתי להפר את האיזון ולשנות את המניע שלשמו הקהילה נפתחה. פייסבוק מאפשרת לכל אחד לפתוח קבוצה — אז מי שרוצה — בבקשה. אני דבקה ברצון המקורי שלי. עשיתי המון למען קידום נשים מבשלות, הבאתי חצי מיליון נשים מהפייסבוק לטלוויזיה וזה מה שחשוב לי".
ואיך את עם המחשבה שאת שולחת נשים למטבח, אחרי שנים שאנחנו מנסות לצאת משם?
"מבחינת העצמת נשים אפשר קצת להרים עליי גבה כי אני לא מאשרת גברים בקבוצה ובאמת רק נשים מבשלות אצלנו. אז אפשר לשלאול איפה פה העצמת הנשים?"
אז איפה באמת העצמת הנשים?
"בזה שאני מאגדת בתוך מקום אחד כל כך הרבה נשים ממגזרים שונים, מעדות, מדתות, עם דעות שונות, וכל אחת יכולה לבוא לידי ביטוי. בקבוצה יש נשים חרדיות ויש נשים ערביות ויש סבתות ויש אמהות טריות ויש נשים גם מהעולם, הן מקבלות במה להתבטא בפתיחות ובחופשיות ולהרגיש הכי בנוח. השיח הוא נשי ובזה אני רואה העצמת נשים אפילו שהמטבח הוא מקום שלא מתקשר להעצמת נשים. ואגב, נשים בקהילה ביקשו ממני להכניס את הבעלים או בני הזוג או האחים שלהם ויש גם גברים שפנו אליי שאכניס אותם לקהילה אבל אני החלטתי שזו קהילה של נשים בלבד לא מתוך מקום שנשים צריכות להיות במטבח, אלא מתוך מקום שלי כאמא ורצון ליצור שיח נשי ואנרגיה נשית".
אבל זה כן קורה במטבח. הקמת קהילת נשים שמדברת על מתכונים, וזה לא הכי מעצים בעולם.
"נכון שיש מתכונים אבל אני לא רואה בזה את עיקר הקבוצה. כל אחת שפותחת קהילה יש לה את האג'נדה שלה ומה היא רצתה להשיג. מבחינתי זה היה מקום שנתן לי הזדמנות לאגד כל כך הרבה נשים ועצם השתייכותן לתוך קהילה כזו גדולה היא העצמה נשית מבחינתי. אני לא רואה במטבח מקום שמחליש נשים. אני רואה את ההזדמנות שיש לי להשתמש במטבח כדי להעצים נשים".
עכשיו דרור זורקת פצצה אמיתית כשהיא מפתיעה ואומרת שהיא בעצמה בכלל לא מבשלת.
איך זה יכול להיות שאת לא מבשלת?
"זו גם שאלה חשובה. אני הקמתי את הקהילה לא כדי ללמד את רזי האפייה אלא מתוך מקום שלי כאמא שרצתה ללמוד מתכונים. משום שהקהילה כל כך צמחה וגדלה אני מתרכזת בעיקר סביב הניהול, הפיתוח העסקי והשגת הטבות לנשות הקהילה. ראיתי שהקריירה סביב הקהילה יותר מעניינת אותי מהבישול. מטבח הוא לא התשוקה שלי, הקהילה היא התשוקה שלי".
בעוד חמש שנים, היא מצהירה, לא תהיה אמא בארץ ובעולם שלא תכיר את המותג שיצרה. "האפליקציה שבבנייה עכשיו תהיה גלובלית ותהיה ממש רשת חברתית קולינרית ייחודית. כל אחת תוכל ליצור באפליקציה ספר מתכונים דיגיטלי אישי וכמובן לשתף מתכונים ולהכיר מתכונים של אמהות אחרות".
מאיפה הדרייב?
"עברתי לידה קשה שבסופה נולדה לי נור, בתי הקטנה והמהממת שיש לה צרכים מיוחדים. כמעט איבדתי את חיי בלידה שלה ומאז התעצמה אצלי התשוקה לחיים, האמונה שאני יכולה לעשות הכל, שאני מהשורדות, מהמנצחות. הבנתי שאני לא סתם בחיים האלה".