WhatsApp FaceBook send e mail
דאצ'יה דוקר

משפחתיות בפחות

צריכים רכב משפחתי ורוצים לחסוך? חפשו באגף הטנדרונים • היתרון: הם שימושיים מאוד ועולים הרבה פחות • החיסרון: תיאלצו להתפשר על גיר ידני, וגם על הבטיחות • שלוש אופציות

אודי עציון
28.02.20

יום אחד תקנו טויוטה קורולה היברידית חדשה, ג'יפון או מיני־ואן. אבל בינתיים האילוצים הכלכליים מחייבים אתכם לפשרה. איך אפשר למצוא רכב שיהיה גדול מספיק לשלושה ילדים, אבל במחיר של סופר־מיני משומשת? מחפשים אותו בלוחות המכירה של הרכבים המסחריים.

 

הטנדרונים הם מיני־ואנים באופיים, רכבים שבנויים בתצורת קופסה, עם דגש על ניצול החלל, אך הם פשוטים והרבה יותר זולים, אמינות בסיסית טובה, נמכרים לעיתים בעשרות אחוזים מתחת למחירון בשל קילומטראז' גבוה. יש הרבה מקום במושב האחורי ובתא המטען ויש גרסאות דיזל חסכוניות.

 

פשרות? צריך להסתפק בגיר ידני, או רובוטי קופצני. הם פחות מאובזרים ומפנקים, רועשים יותר, ורמת הבטיחות שלהם פחות טובה ממשפחתית ממוצעת. אבל כשאפשר למצוא אחד בן 4 עם קילומטראז' סביר ומחיר של 30־40 אלף שקל, ולחסוך אלפי שקלים בשנה בעלויות תדלוק, הפשרה הופכת נסבלת יותר. רק כאמור, תכינו את רגל שמאל.

 

פיאט קובו: הקטן

 

פיאט קובו

 

הטנדרון הכי קטן בארץ, עם אורך של פחות מ־4 מטרים, פחות ממאזדה 2, כך שמאוד קל לחנות איתו. אבל מבפנים הוא מרווח יותר מיונדאי אקסנט, כשהישיבה גבוהה ומסייעת לתחושת המרחב. שתי דלתות צד שנעות על מסילה מקילות על הכניסה ועל היציאה וקשירת פעוטות, אבל יהיו כבדות לפתיחה עבור ילדים. הביצועים בבנזין איטיים וצריכת הדלק גבוהה, הדיזל ישיג 15־18 ק"מ לליטר, ועדיף בגרסה הידנית. הרובוטית היא מהזן הקופצני, עם מצמד בודד, אם כי נהיגה מודעת שתרים את רגל ימין מהגז כשהגיר מתחיל להחליף הילוך, תקל על הסימפוטמים. תא המטען יותר מרווח ממה שרומזים הנתונים הרשמיים ברגע שמפרקים את המדף שמעליו ומעמיסים לגובה.

 

טווח מחירים: 19 עד 97 אלף שקל לדגמי 2012־2019 (כל המחירים - לפי מחירון לוי יצחק). מנועים: בנזין 1.4 ליטר (73 כ"ס), ידני 5 הילוכים. טורבו־דיזל 1.2 ליטר (75־80 כ"ס), ידני או רובוטי 5 הילוכים. בטיחות: 2־4 כריות אוויר, 3 מ־5 כוכבים במבחן הריסוק האירופי. נפח תא מטען: 330 ליטר.

 

סיטרואן ברלינגו: הטוב

 

ממציא הקטגוריה, כאן בדור השני שלו שנמכר עד לפני שנה. גדול ומרווח מהקובו, מסוגל לקלוט 3 פעוטות בכיסאות בטיחות במושב האחורי, ותא המטען בולע במקביל תיקים, אופני ילדים ותכולת דירות שלמות. יש שפע גרסאות, כולל אפילו דגמי 7 מקומות ישיבה עם תא מטען קטן יותר. נוחות הנסיעה טובה יחסית לרכב מסחרי, בידוד הרעשים סביר והביצועים טובים כל עוד לא מדובר בדגם הבסיסי. צריכת הדלק טובה בעשרות אחוזים משל משפחתית אוטומטית, 16־18 ק"מ לליטר בנהיגה מתונה. ותשכחו את הדיבורים על חוסר האמינות של סיטרואן, זה סוס עבודה.

 

סיטרואן ברלינגו

 

טווח מחירים: 32 עד 114 אלף שקל לדגמי 2012־2018. מנועים: טורבו דיזל 1.6 ליטר, 75, 92 או 100 כ"ס, ידני או רובוטי 5 הילוכים. בטיחות: 2 עד 6 כריות אוויר, 5 מ־5 כוכבים במבחן הריסוק האירופי. נפח תא מטען: 100־650 ליטר.

 

דאצ'יה דוקר: הזול

 

הטנדרון הכי זול בארץ כרכב חדש, זול מאוד גם כמשומש, מקביל בגודל לברלינגו אבל מעט צר יותר. בידוד הרעשים טוב פחות, וגם הנדסת האנוש ואיכות החומרים. הדיזל עדיף על הבנזין - שניהם מתוצרת רנו. דלתות צד מקילות על הכניסה וההתעסקות עם הילדים. האבזור פשוט בדרך כלל, והיעדר יציאת מזגן למושב האחורי תאתגר בימים חמים. הביצועים בדיזל עדיפים, ובטח שצריכת הדלק, עם כ־14־17 ק"מ לליטר במשולב. מאבד מערכו יותר מהמתחרים, מה שהופך אותו לתמורה טובה מאוד למחיר. יש גרסת מיני־ואן 7 מקומות, לודג'י, יקרה יותר אך עדיין זולה מאוד גם היא יחסית לתמורה.

 

טווח מחירים: 36 עד 85 אלף שקל לדגמי 2015־2019. מנועים: 1.2 ליטר טורבו־בנזין, 115 כ"ס, טורבו־דיזל 1.5 ליטר, 90 כ"ס, שניהם עם גיר ידני, 5 הילוכים. בטיחות: 2־4 כריות אוויר, 3 מ־5 כוכבים במבחן הריסוק האירופי. נפח תא מטען: 800 ליטר.