WhatsApp FaceBook send e mail
צילום: אורנה בוחבוט

מטופלות הרווחה שיהפכו לעובדות סוציאליות

הן חיו תקופה ארוכה במסלול האבטלה והעוני • אחרי שנים של ייאוש פתחה תוכנית שיקומית בנוף־הגליל עתיד חדש בפני שש האמהות החד־הוריות • בסיוע העירייה הן לומדות עבודה סוציאלית ומשובצות בעבודות זמניות • בתום הלימודים יסגרו מעגל ויעניקו בעצמן עזרה לזולת • "הייתי במצב קריטי וכעת אני מסיימת תואר"

ישראל מושקוביץ
11.03.20

אווה עמנואל, טטיאנה ברייטמן, אורית ביאליק, אנסטסיה קלאצ'נקו, קרין אמון ואנה קורישקוב. שש נשים שהיו בסכנת שקיעה במעגל העוני והמצוקה אבל הוכיחו שעם הרבה רצון והחלטיות, לצד סיוע, אפשר לקום על הרגליים ולהתחיל הכל מבראשית.

 

כולן גרות בנוף־הגליל (נצרת־עילית לשעבר), כולן אמהות חד־הוריות ולכולן רקע משותף. במשך תקופה ארוכה היו מובטלות דרך קבע או לסירוגין. כתוצאה מכך נקלעו למצוקה כלכלית שהקשתה עליהן לגדל את ילדיהן וזרעה בליבן חששות ודאגות עצומים מפני העתיד. בשל מצבן הקשה הן הפכו למטופלות של שירותי הרווחה.

 

המהפך בחייהן הגיע הודות למרכז "עוצמה" הפועל בעירייה. חלקן נמצאות כעת בעיצומם של לימודים אקדמיים, היתר יתחילו בקרוב. מרביתן יהפכו בסוף המסלול לעובדות סוציאליות.

 

קרין אמון (37), המגדלת לבדה ארבעה ילדים בני שנתיים וחצי עד 16, מספרת: "לפני 12 שנים התחלתי לעבוד כמאבטחת, ולפני שנתיים הפסקתי כי נמאס לי לשבת מול השער. רציתי להתקדם, ללמוד, אבל הייתה לי בעיה. יש לי רק 11 שנות לימוד, אין לי בגרות כך שלא ראיתי איך אוכל להשתלב בלימודים אקדמיים".

 

כששמעה על התוכנית של מרכז "עוצמה" החליטה להצטרף. וההחלטה הזו צפויה לשנות את חייה: היא תתחיל ללמוד בקרוב במכללת עמק יזרעאל. "מבחינתי זה נס, אני ממש מרגישה שהצלחתי לעשות את הבלתי אפשרי", אומרת קרין בהתרגשות.

 

ישראלה מרקסמר, ראש צוות באגף לשירותים חברתיים בעירייה, שניהלה את התוכנית מאז שיצאה לדרך לפני שמונה שנים, מספרת איך זה עובד: "המטרה של 'עוצמה' היא לסייע למשפחות שמתמודדות עם קשיים כלכליים והדרה חברתית־כלכלית. משך כל תוכנית הוא בין שמונה חודשים לשנתיים. בכל שנה נכנסות לתוכנית 170 משפחות חדשות, והיא מתאימה כמובן גם לבודדים. כל משתתף מקבל תוכנית אישית שכוללת חזון לימודי ותעסוקתי, בניית מסגרת לימודית מתאימה בהתאם לנסיבות החיים, השאיפות והמצב הכלכלי, ייעוץ פרטני ושינוי בתפיסת הדימוי האישי".

 

המרכז מסייע בקבלה ללימודים גבוהים גם אם המועמד לא עונה תמיד על כל הדרישות, כמו למשל כאלה שאין להם בגרות, וכן מסבסד למשתתפים את הלימודים ומסייע להם במציאת עבודה זמנית עד לסיום לימודיהם.

 

מרקסמר מספרת שכ־800 מתוך כ־1,000 משפחות שהשתתפו בתוכנית הצליחו להעלות את הכנסתן בשיעור של עשרה אחוזים לפחות – והודות לכך להיחלץ ממעגל העוני. התוכנית פועלת בכ־100 יישובים ברחבי המדינה בסיוע משרד הרווחה.

 

אחת משש הנשים החד־הוריות שעשו את המהפך היא אורית ביאליק (39), המגדלת לבדה שלושה ילדים. היא עומדת לסיים בקרוב תואר בעבודה סוציאלית ולסגור מעגל. אורית, שנזקקה לעזרה, תסייע כעת לאחרים. "נאלצתי לעזוב עבודה במפעל היי־טק, נקלעתי למצב כלכלי קשה ועברתי משבר אישי", היא מספרת. "זה כלל עיקולים, הוצאה לפועל, מחסור באוכל בבית וכמעט סילוק מהדירה בגלל אי־יכולת לשלם שכר דירה. הגעתי לרווחה במצב קריטי, ותוכנית 'עוצמה' נתנה לי הזדמנות שהצילה את חיי. מפושטת רגל אני עומדת לסיים תואר ולהתחיל לעבוד. זה מהפך ענק".

 

ראש עיריית נוף־הגליל, רונן פלוט, סיכם: "סיפורן מעורר ההשראה של הנשים, וההישג המדהים שלהן, מבטא הלכה למעשה את העשייה המצוינת של שירותי הרווחה בעיר. שירותים מקצועיים עם לב רחב, אכפתיות ומסירות גדולה".