WhatsApp FaceBook send e mail
צילום: אביגיל עוזי

הקרב על הסגר

משרד הבריאות דורש שוב הטלת סגר כללי והכרזה על משק לשעת חירום שמשמעותה השבתת המדינה כולה מלבד תשתיות חיוניות • "הקורונה יוצאת מכלל שליטה", מזהיר מנהל בית חולים • גורמים בממשלה ובאוצר מתנגדים בתוקף: מאות אלפים יפוטרו, ואין שום אפשרות מעשית לאכוף סגר כזה • השר בנט מאשים: משרד הבריאות לא מבצע מספיק בדיקות לגילוי הנגיף

תמר טרבלסי חדד ואיתמר אייכנר
16.03.20

ראשי משרד הבריאות שבים וממליצים לראש הממשלה להטיל סגר כללי ולהכריז על מצב של משק לשעת חירום במדינה, כך שרק תשתיות ומקומות עבודה שמוגדרים חיוניים יורשו לפעול.

 

משרד הבריאות כבר הניח המלצה כזו בפני נתניהו והמועצה לביטחון לאומי לפני מספר ימים, אולם במוצאי שבת הוחלט לעבור למצב של השבתה חלקית, סגירת מקומות הבילוי ומניעת התקהלויות של 10 אנשים ומעלה.

 

כעת שבה ועולה הדרישה של משרד הבריאות, לפני שקצב התפשטות הנגיף בארץ יגדל דרמטית. ראשי מערכת הבריאות נערכים לתרחיש לפיו אלפי ישראלים ידבקו בנגיף הקורונה ונתוני התמותה יזנקו, ולכן משוכנעים שסגר כללי נחוץ וקריטי.

 

"הקורונה יוצאת מכלל שליטה", אמר מנהל בית חולים גדול. "מספרי החולים, הגם שהם חלקיים מאוד בגלל היקף הבדיקות המצומצם, עולים במהירות ומעידים על כך שהמחלה מתפשטת במהירות בקהילה. קרוב לוודאי שבימים אלה כבר יש אלפי חולים, ומספרם גדל במהירות. אם רוצים לעצור את ההתפשטות המהירה הזו חייבים לסגור את הציבור בבתים - ויפה שעה אחת קודם".

 

גורם בכיר אחר אמר: "בשלב הנוכחי של ההתפרצות אין שום מנוס מהטלת סגר נרחב, למרות החששות הכבדים מתגובת הציבור לכך. מי שהקשיב לדברי ראש הממשלה שלשום יכול להבין שהמסר לא להתאסף ולשמור על מרחק משמעותי בין אדם לאדם משמעו למעשה להמעיט מאוד ביציאות מהבית. המצב באיטליה ובספרד קטסטרופלי, ומדינות אחרות, בהן ארה"ב, נמצאות בדרך לאותו משבר. בשלב הנוכחי אין מקום להיסוס. חייבים להעביר בדחיפות את השליטה למשרד הביטחון ולאלץ את הציבור לשבת בבית, בתקווה שמה שנעשה עד כה יספיק על מנת לבלום את ההתפשטות".

 

מנגד, בכירים בממשלה מגדירים את הדרישה "קיצונית מדי" ואומרים כי זו הפעם השלישית שמשרד הבריאות מעלה את הדרישה הזו, ובכל פעם נסוג בו.

 

"אין לזה הצדקה", אומרים גורמים באוצר, "אם יטילו סגר אי אפשר יהיה לאכוף אותו. מה, יעמדו פקחים בכל פינת רחוב ויעירו לאנשים? אנחנו במצב של איטליה? גם במצב הנוכחי עלולים להיות עשרות אלפי אנשי מפוטרים. רוצים להגיע למאות אלפים ללא עבודה? עוד לא ראית מדינה במצבנו שעושה את זה. הישראלים לא ממש פורקים עול, ומגלים אחריות".

 

במהלך הדיון בממשלה תקף שר הביטחון בנט את משרד הבריאות על כך שאינו מבצע מספיק בדיקות לגילוי קורונה ודרש להגיע מ־600 בדיקות ביום ל־15 אלף. בנט גם דרש להוסיף עוד סמכויות למשרד הבטחון, ומנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב השיב לו שאין צורך בהתערבות של הצבא.

 

שאלת כמות הבדיקות מגיעה גם מכיוון הציבור: אזרחים רבים השוהים בבידוד ביתי מתלוננים כי פנו למוקד משרד הבריאות ומד"א לאחר שחשו ברע והובטח שיגיעו לקחת מהם דגימות, אך איש לא הגיע או שחלפו ימים ארוכים עד שהגיעו.

 

מספר חולי הקורונה המאומתים בישראל עומד נכון לאמש על 247. 4 החלימו, 233 במצב קל, 12 בינוני ו־2 במצב קשה. 33 מתוך הנדבקים היום שוהים באשפוז ביתי. אמש הוברר שאחת החולות, תושבת מרכז הארץ, היא עובדת המעבדה המרכזית לנגיפים של משרד הבריאות. מצבה קל והיא נמצאת בבידוד.

 

בנוסף אובחנו אתמול גם ילדה בת שנתיים וחצי מירושלים וילד בן שש ממושב סמוך לירושלים, שנדבקו שניהם מחולים מאומתים.

 

אלא שבפועל ככל הנראה ישנם עוד מאות ואולי יותר ישראלים שחלו וכלל לא נבדקו, בהם חולים שלא פיתחו תסמינים ואחרים אשר חשבו שהם חולים בשפעת רגילה. לא מן הנמנע שישראלים כאלה הספיקו להדביק אחרים .

 

בשבוע שעבר הבטיחו ראשי מערכת הבריאות כי קצב הבדיקות יגדל וכי מספר המטרה הוא 2000 בדיקות ביום, אך בפועל לא חל שום שינוי בקצב. במשרד הבריאות דוחים את הטענות.