רתם לויתן מעצבת המותג Retema, שהוקם ב־2018.
מכירות אונליין: "קודם פתחתי את דלתות הסטודיו בתל־אביב, ומאז נפתח עוד סניף למותג במתחם שרונים. מההתחלה היה אתר לשופינג אונליין, אך עם הזמן הוא הלך והשתדרג. מכירות האונליין מספקות עכשיו בעיקר נחמה קלה, שהלקוחות עדיין אוהבות את המותג והדברים החשובים לא התקלקלו. זה נותן ביטחון שכשנחזור לשגרה - נחזור חזקות וטובות יותר".
ההזמנה שהכי ריגשה אותי: "קיבלתי הודעה בצ'ט של האתר מאחת הלקוחות הכי נאמנות וותיקות של המותג, שהיא רוצה להפתיע את אמא שלה במספר פריטים שהיא בעצמה הכי אוהבת. היא ביקשה שאעזור לה לבחור פריטים שאני יודעת שיתאימו ויחמיאו למבנה הגוף של האם (למזלי אני בקשר הדוק עם הלקוחות ומכירה אותן היטב, ויודעת מה יעבוד אצל כל אחת). גולת הכותרת הייתה שהלקוחה קנתה לשתיהן את ג'ינס הקשירה החדש של המותג, ושלחה לה את הכל בהפתעה".
עיצוב ישראלי, דווקא עכשיו: "זו אחריותנו הבלעדית לדאוג לכלכלה שלנו, להמשכיות התעשייה הישראלית. אף אחד אחר לא יעשה זאת בשבילנו. גם הרכישה הכי קטנה של עיצוב ישראלי עושה הבדל גדול".
גלית נוי מעצבת מותג הנעליים Amria Shoes, שהוקם ב־2017.
מכירות אונליין: "בחודשים הראשונים למותג לא הייתה לי חנות אונליין, אך כשראיתי שהביקוש גדל השקתי חנות מקוונת. לפני כשבועיים השקתי אתר חדש, מושקע וידידותי, שעוזר בימי הקורונה. האתר מציל אותי בתקופה הקשה הזאת. הופתעתי לראות שלמרות הכל, נשים אוהבות להתחדש וממשיכות להתכתב איתי בלהט".
ההזמנה שהכי ריגשה אותי: "אם צעירה לתינוק החליטה על רכישה של כפכפי קרוקו אדומים. כל העולם היה בסגר, אך היא התעקשה שהמשלוח יגיע באותו היום ותיאמה אותו לשעה מסוימת, שבה התינוק ישן. השליח הגיע אליה עם כפפות ועם שני זוגות נעליים, כדי שתוכל לבחור מהי המידה שמתאימה לה. הוא המתין מעבר לדלת בזמן שהיא מדדה ובחרה את הזוג המדויק. השורה המתארת את סיבת התשלום באפליקציית ביט סיכמה את הסיטואציה המיוחדת ונכתב בה: 'עבור נעליים להפיג את הדיכאון'".
עיצוב ישראלי, דווקא עכשיו: "הסיבה הכי חשובה לרכישת עיצוב וייצור ישראלי היא תמיכה במקומות עבודה בישראל. כל מוצר, ובמקרה שלנו נעליים שנרכשות, נותנות עבודה לפחות לחמישה אנשים, החל מהמודליסט, גזרן, תפר, מותח, גוזר סוליות ועוד־ועוד. אנשים רבים מתפרנסים מכל זוג נעליים שנרכש".
נוי גוז, נועה גור ודפנה רובין מעצבות מותג האופנה TRES, שהוקם ב־2014.
מכירות אונליין: "פתחנו את האתר בדצמבר 2015. מכירות האונליין בהחלט עוזרות כלכלית בתקופה הזו, אך כמובן שהן לא מחליפות את ההיקפים של פעילות החנות הפיזית. הן בעיקר עוזרות מוראלית ‑ להרגיש את האהבה של הלקוחות, גם אם זה מרחוק".
ההזמנה שהכי ריגשה אותנו: "לקוחה טובה שלנו התקשרה בבוקר של ערב חג פסח ואמרה שהיא חייבת לקנות מתנה לבת שלה, שנמצאת בשנת שירות בירושלים, ושהיא צריכה לקבל אותה באותו היום, כי זה יום ההולדת שלה. התרגשנו מהמחווה עד כדי כך שהגענו לחנות במיוחד כדי לארוז לה את המשלוח. היא הגיעה לאסוף אותו ונסעה איתו כל הדרך לירושלים, רק בשביל להניח אותו מחוץ לדלת ביתה של הבת".
עיצוב ישראלי, דווקא עכשיו: "אנחנו תעשייה שנלחמת על הקיום שלה תמיד, אבל עכשיו הגענו לנקודת קיצון. אלו ימים שבהם לכולנו יש יותר זמן לחשוב, מודעות ופרספקטיבה. אנחנו קונים הרבה פחות, יש מין תחושה של שותפות גורל כלכלית והשאלה איפה אתה שם את הכסף שלך הופכת למאוד חשובה: אין פסול בלקנות אצל הגדולים, אבל הקטנים פשוט יפסיקו להתקיים. האירוע הזה שטילטל את העולם כולו, שם זרקור לא רק על השאלה 'מי?' אלא גם על ה'מה' - על שאלות כמו מהיכן המוצר שלי מגיע, איך הוא מיוצר ובאילו תנאים. אלה נושאים שנמצאים בראש סדר העדיפויות של עסקים קטנים. חוץ מזה, העובדה שהצרכנות מאבדת מהכוח הגלובלי שלה, מאפשרת להתכנס אל תוך המקום שאנחנו נמצאים בו, להתפתות פחות לקנות מבחוץ ולהכיר יותר את השפע שנמצא ממש מתחת לאף".
נדב רוזנברג מעצב המותג Northern Star, שהוקם ב־2012.
מכירות אונליין: "יש לנו סטודיו פתוח ביפו וחנות בת שנה במתחם בזל בתל־אביב, וחנות האונליין שלנו קיימת כבר שלוש שנים. החנות בבזל סגורה כבר כחודש והסטודיו עובד לפרקים, בעיקר בשביל הכנת המשלוחים ללקוחות שמזמינות אונליין. כל העובדות יצאו לחל"ת ואני מתפעל הכל בעצמי, כולל את רוב המשלוחים. החנות אונליין בהחלט עובדת ונותנת אוויר לנשימה, גם הזמנות טלפוניות מתקבלות".
ההזמנה שהכי ריגשה אותי: "קיבלתי טלפון מאמא של אחת הלקוחות הקבועות והוותיקות של המותג, שסיפרה שהחליטה להפתיע את הבת שלה, שאותה לא ראתה כבר ארבעה שבועות, בשמלה ליום ההולדת של הבת. היא ביקשה שאבחר לה שמלה בגזרה ובפרינט שאני בטוח שהבת תאהב, עם מסכה תואמת ברוח התקופה, ושהשליחות תתבצע ביום ההולדת. כמו מרבית השליחויות, עשיתי גם את השליחות הזאת בעצמי וזכיתי להצצה בבת המופתעת ‑ מלפגוש אותי על סף הדלת, וכמובן מהמתנה מאמה".
עיצוב ישראלי, דווקא עכשיו: "אחד השיעורים החשובים של הקורונה לדעתי הוא שאנחנו צריכים לדאוג לכל הצרכים של עצמנו כמדינה, החל ממזון ועד לאופנה; לתמוך בייצור המקומי שמייצר מקומות עבודה, ולתמוך בכלכלה הישראלית".
קרן וולף מעצבת מותג התכשיטים הקרוי על שמה, שהוקם ב־2005.
מכירות אונליין: "האתר שלי עלה לרשת לפני קרוב לעשר שנים, אבל השתנה והתפתח, התעדכן והשתכלל, הוא פונה לכל העולם. אנשים קצת איבדו עכשיו חשק לקנות, ענף האירועים נעצר בכל העולם וכל נושא השילוח הסתבך. האתר ממשיך לעבוד, אבל לא ברמה שזה יכול לחפות על כל התקופה הזו".
ההזמנה שהכי ריגשה אותי: "הייתה לי כלה דתייה מירושלים שהחליטה כן להתחתן, בפורמט מצומצם מאוד־מאוד, ולא לבטל את החתונה. לאור הסיטואציה המיוחדת, הסכמתי להשכיר לה את הפריטים, והיינו צריכים למצוא דרך לשנע אותם אליה רגע לפני החג".
עיצוב ישראלי, דווקא עכשיו: "כולנו יודעים שגם בזמנים רגילים אופנה ישראלית היא אתגר רציני ביותר ושהתחרות היא בלתי נתפסת. יחד עם זאת, יש פה אופנה וכישרונות מדהימים, וכשאתה יודע שאתה תומך במותג מקומי, מקדם את מה שקורה פה לידך, וגם שתקבל שירות זמין כי יש לתכשיטים 'אבא ואמא', זה חשוב ומרגש. קיימת גם ההבנה שכדי לחזור לאיזשהו כוח, צריך לעשות את זה יחד. הלוואי והלקוחות הישראליות יבינו את המשמעות של לקנות כחול־לבן ולחזק את התעשייה והכלכלה המקומית. ברגע שיבינו את זה לעומק, אני חושבת שמבחינה פסיכולוגית מיד ירצו לקחת חלק במה שקורה פה. וקורה פה המון".
הילה טולדנו מעצבת מותג התיקים Toledano, שהוקם ב־2010.
מכירות אונליין: "אתר האונליין הראשון הושק כשלוש שנים לאחר הקמת המותג. לפני כשנה השקתי אתר חדש, שצוות מקצועי שלם עבד עליו קרוב לשנה. קיומו של האתר בהחלט משאיר אותנו כחנות הפתוחה 24/7 והקשר ביני לבין הלקוחות נשאר גם כשהמכירות נעשות אונליין".
ההזמנה שהכי ריגשה אותי: "לפני כשבועיים התחילה התכתבות ארוכה עם לקוחה פוטנציאלית לגבי רכישת תיק. ההתכתבות החלה בצ'ט באתר ועברה לווטסאפ, כאשר לקראת סופה של ההתכתבות הבנתי שהלקוחה היא רופאה מותשת, לאחר למעלה מיממה של עבודה רצופה בבית החולים. היא כתבה לי שהיא מתכתבת איתי לגבי התיק במקום לקרוס למיטה, מה שהבהיר שגם בימי קורונה ועבודה קשה, המחשבה על אופנה והתחדשות בתיק כנראה עוזרת להתמודדות ולשפיות יותר מעוד שעת שינה".
עיצוב ישראלי, דווקא עכשיו: "אני חושבת שצריך לקנות עכשיו בעיקר אופנה ישראלית, משום ש'עניי עירך קודמים'. זוהי תקופת משבר אמיתית וצריך להתנהג באחריות צרכנית, לחשוב על האחר ולחזק זה את זה. זו הזדמנות להכיר מעצבים מקומיים מוכשרים וייחודיים, ולתת להם את הבמה".